Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Nepoznavalec
Nov uporabnik

Kako naj odblokiram zadnjo zavoro?

Napisal/-a Nepoznavalec So mar 19, 2011 5:23 pm

Pozdravljeni!

Pred približno enim mesecem sem avto parkiral na terenu, ki je visel v levo. Kot vedno sem ga pustil v prvi prestavi in do konca zategnil ročno zavoro. Ko sem se po štirih dneh hotel odpeljati, sta bile zadnji dve kolesi popolnoma blokirani, kljub temu, da sem popustil ročno zavoro. Najprej smo avto poskušali spraviti v pogon tako, da ga pod višjimi obrati premaknemo, vendar nam ni uspelo. Obe kolesi sta bili popolnoma blokirani in se nista premaknili niti za milimeter, kljub temu da se je avto premaknil za meter ali dva. Avto: renault megane 1,6, letnik 2000. Zadevo smo rešili tako, da smo ga na obeh straneh dvignili z dvigalko, nakar se je slišal en pok in zavora je popustila (gre za bobničaste zavore zadaj). Isto smo naredili še na drugi strani in problem je bil rešen.

Danes je prišlo do podobne težave. Avto je bil 5 dni parkiran na popolnoma ravnem terenu, ročna zavora pa ni bila zategnjena niti za en zob. Ko sem se poskušal odpeljati (avto je parkiran tako, da ga moram prvo premakniti vzvratno in šele nato naprej) je bilo zadnje levo kolo ponovno blokirano. Avto se je sicer dal premikati, vendar zelo na silo (kolo se je vrtelo). Snel sem kolo in boben našprical z enim mazilom, ki je narejeno posebej za zavore. Zadeva ni pomagala. Potem sem boben še našprical z WD-jem in s kladivom sem z vseh strani udarjal po bobnu, vendar ni pomagalo. Sedaj je situacija takšna, da avto sicer lahko premikam (dejansko je občutek pri speljevanju skoraj popolnoma normalen, speljem lahko s praktično normalnimi obrati), vendar se sliši kovinski zvok, še posebej, ko se zelo počasi premikam. Poskušal sem tudi to, da do konca zategnem ročno in jo popustim, vendar ne pomaga. Prav tako ročna zavora prime normalno (občutek, ko jo zategnem, ni nič drugačen kot prej), v primeru, da jo zategnem do konca se kolesi ne premakneta, avto pa se (parkiran je na makadamu).

Sedaj me zanima, kaj naj še naredim? Ker trenutno ne živim v svojem mestu, ne poznam nobenega mojstra, ki bi zadevo lahko pregledal "na terenu", do najbližnjega pa je približno 40 km. Kaj torej narediti, da bo zavora popustila? Naj reskiram in se odpeljem do mojstra ali naj koga pokličem, da mi pride to pogledat, ali pa naj še sam kaj naredim?

Se opravičujem za dolg post, vendar sem z živci počasi na robu...

Hvala!

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Re: Kako naj odblokiram zadnjo zavoro?

Napisal/-a zlica22 So mar 19, 2011 6:50 pm

Zavore bo potrebno menjati. Lahko, da so se odlepile in blokirajo. Najbolše bi bilo, če bi kdo prišel in jih podrl, če se boš vozil ti lahko zvije "mehanizem" zavor-če ga slučajno ni že. Ne rabiš pa nekega posebnega majstra, da ti to popravi.
S kje prihajaš?

Nepoznavalec
Nov uporabnik

Napisal/-a Nepoznavalec So mar 19, 2011 7:01 pm

Aha, ker sem klical mojstra in mi je rekel, da se je to zgodilo zato, ker se v bobnu nabrala vlaga in pesek, ki potem blokira zavoro. Vse kar bi moral narediti je, da udarjam s kladivom po bobnu in bo popustil, vendar ni. Sem pa drugače trenutno v Mariboru, sam pa tega seveda ne znam popraviti.

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR So mar 19, 2011 10:25 pm

S kakšnim kladvom pa ?
400g ?
Rabiš kar 10 kg in več macolo pa fajn užgeš parkrat gor in ma da spusti. Je pa za pogledat pol kaj je na stvari.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Ne mar 20, 2011 12:20 am

Pozdravljeni

" boben našprical z enim mazilom, ki je narejeno posebej za zavore " ahahahahahahahahahahahahaha :D takšnega mazila še niso naredili, pa ga verjetno tudi ne bodo - zavore delujejo na principu trenja, torej mazilo nima tukaj kaj iskati ( kakor je meni znano se maže, da se trenje zmanjša ).

No konec šal. V vsakem primeru je pametno sneti zadnje zavorne bobne in preveriti zakaj vam blokira. Lahko se je odlepila zavorna obloga in jo "kajla" ali pa blokira vzvodje ( se ščisti ). Kakor vam je bilo že predlagano, ne potrebujete posebnega mojstra za to, dober je lokalni mehanik, popoldanec ali AMZS.
Nikakor pa ni pametno nadeljevati vožnjo s takšno okvaro - možnost odpoved vseh zavor ( pregreto olje ), pa tudi vzvodje in kolesne ležaje lahko poškodujete, kar pa posledično predstavlja kasnejše dražje popravilo.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Nepoznavalec
Nov uporabnik

Napisal/-a Nepoznavalec Ne mar 20, 2011 11:14 am

AgitatoR je napisal/-a:S kakšnim kladvom pa ?
400g ?
Rabiš kar 10 kg in več macolo pa fajn užgeš parkrat gor in ma da spusti. Je pa za pogledat pol kaj je na stvari.

Kladivo res ni bilo ravno veliko, bom dobil večjega. In kam naj udarim? Ter kako močno? Se bojim, da slučajno ne bom kaj poškodoval...

rogi2
Nov uporabnik

Kraj: Nm

Napisal/-a rogi2 Ne mar 20, 2011 12:03 pm

Nepoznavalec je napisal/-a:
400g ?

Vzemi macolo pa se udar po buči.
Še enkrat preberi,kaj ti je napisal Fan.
LP

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Ne mar 20, 2011 7:54 pm

Nepoznavalec je napisal/-a:
400g ?

Kladivo res ni bilo ravno veliko, bom dobil večjega. In kam naj udarim? Ter kako močno? Se bojim, da slučajno ne bom kaj poškodoval...

Kladivo ne bo več pomagalo... Kot sem ti že rekel, najbolje narediš, da nekoga pokličeš in se stvar uredi

bruki
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a bruki Po mar 21, 2011 7:09 am

Kot je bilo že napisano,nobeno kladivo več ne bo pomagalo...pa če tudi se vzame 10kg,saj se bo s njim le boben poškodoval.
Za takšne stvari obstojijo posebni snemalci s katerimi se boben sname.

lp

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Ne mar 27, 2011 12:31 am

Kam peljat avto v Ljubljano na test zavore, imam občutek, da mi slabo na polotu prijemajo zavore, ni ABS-ja.

Koliko stane tak test?
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Ne mar 27, 2011 12:49 am

Pozdravljeni

Predvidevam da je test zavor brezplačen.

lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

speedfaca
Novinec

Kraj: celje

Napisal/-a speedfaca Ne mar 27, 2011 2:17 am

Nepoznavalec je napisal/-a:Pozdravljeni!

Pred približno enim mesecem sem avto parkiral na terenu, ki je visel v levo. Kot vedno sem ga pustil v prvi prestavi in do konca zategnil ročno zavoro. Ko sem se po štirih dneh hotel odpeljati, sta bile zadnji dve kolesi popolnoma blokirani, kljub temu, da sem popustil ročno zavoro. Najprej smo avto poskušali spraviti v pogon tako, da ga pod višjimi obrati premaknemo, vendar nam ni uspelo. Obe kolesi sta bili popolnoma blokirani in se nista premaknili niti za milimeter, kljub temu da se je avto premaknil za meter ali dva. Avto: renault megane 1,6, letnik 2000. Zadevo smo rešili tako, da smo ga na obeh straneh dvignili z dvigalko, nakar se je slišal en pok in zavora je popustila (gre za bobničaste zavore zadaj). Isto smo naredili še na drugi strani in problem je bil rešen.

Danes je prišlo do podobne težave. Avto je bil 5 dni parkiran na popolnoma ravnem terenu, ročna zavora pa ni bila zategnjena niti za en zob. Ko sem se poskušal odpeljati (avto je parkiran tako, da ga moram prvo premakniti vzvratno in šele nato naprej) je bilo zadnje levo kolo ponovno blokirano. Avto se je sicer dal premikati, vendar zelo na silo (kolo se je vrtelo). Snel sem kolo in boben našprical z enim mazilom, ki je narejeno posebej za zavore. Zadeva ni pomagala. Potem sem boben še našprical z WD-jem in s kladivom sem z vseh strani udarjal po bobnu, vendar ni pomagalo. Sedaj je situacija takšna, da avto sicer lahko premikam (dejansko je občutek pri speljevanju skoraj popolnoma normalen, speljem lahko s praktično normalnimi obrati), vendar se sliši kovinski zvok, še posebej, ko se zelo počasi premikam. Poskušal sem tudi to, da do konca zategnem ročno in jo popustim, vendar ne pomaga. Prav tako ročna zavora prime normalno (občutek, ko jo zategnem, ni nič drugačen kot prej), v primeru, da jo zategnem do konca se kolesi ne premakneta, avto pa se (parkiran je na makadamu).

Sedaj me zanima, kaj naj še naredim? Ker trenutno ne živim v svojem mestu, ne poznam nobenega mojstra, ki bi zadevo lahko pregledal "na terenu", do najbližnjega pa je približno 40 km. Kaj torej narediti, da bo zavora popustila? Naj reskiram in se odpeljem do mojstra ali naj koga pokličem, da mi pride to pogledat, ali pa naj še sam kaj naredim?

Se opravičujem za dolg post, vendar sem z živci počasi na robu...

Hvala!

pomoje štekajo zavorni cilindri,oba bobna dat dol in potem fajn ščistit oba zavorna celindra,pa ko je glih razdreno use je tut fajn dat nove pakne!lp

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Ne mar 27, 2011 8:52 am

Cilindrčki so po par eur....ne vem če se jih splača čistit....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Nepoznavalec
Nov uporabnik

Napisal/-a Nepoznavalec To mar 29, 2011 9:50 am

Sledi le še epilog moje zgodbe z zavorami...

Kladivno res ni pomagalo, zato smo dobili ključ, da smo lahko odvili boben. Izkazalo se je, da se je del zunanje bobnaste zavore čisto odletpil (v bobnu sta dva takšna dela, en se je odlepil), zato je posledično kolo blokiralo, tudi če ročna zavora prej ni bila zategnjena. Slej kot prej bi se mi to zgodilo, na srečo se je to zgodilo le na domačem dvorišču in ne kje drugje. Potem ko smo odstranili odlepljen del, je avto seveda bil vozen, zato sem ga odpeljal k najbližnjemu mehaniku, kjer je ravno ta moment na popravilu. Zamenjali mi bodo sistem na obeh zadnjih kolesih, kar me bo skupaj z delom stalo približno 70 evrov.

Hvala vsem za pomoč pri reševanju problema. Kot se ugotovili že v prvih postih, je šlo za takšno okvaro, kjer nobeno klavivo ali mazilo ne bi pomagalo. Tako da, če bo kdo imel podoben problem, lahko sam za prvo silo odmontira boben, da vsaj vidi, kje tiči težava.

Sedaj pa se mi je porodilo drugo vprašanje...Avto je bil na velikem servisu novembra lani, ko je bil zamenjan tudi ležaj zadnje leve gume, torej ravno te, kjer sem imel ta problem. Ali je možno, da je mahanik takrat kakorkoli prispeval k temu, da se je del zavore odlepil? In ali je takšne dogodke možno vsaj malo predvideti? Ker takrat sem za servis plačal kar veliko, pa vendar se mi je nekaj mesec po tem zgodilo to, mehanik pa mi je zatril, da je avto v zelo dobrem stanju. In avta ne uporabljam vsak dan, ampak bolj občasno.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To mar 29, 2011 5:04 pm

Ne sekiraj se zaradi te možnosti (je res zelo majhna) in 70€, veliko večja možnost je, da je čez zimo prišla vlaga pod oblogo, vemo pa, kaj stori voda, ko zamrzne. Ni tako redek pojav.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 7 gostov