Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Opel Astra - Pobira gume

Napisal/-a tomzzi Sr apr 13, 2011 4:08 pm

Pozdrav!

Imam problem z novo astro. Avto mi namreč pobira gume. Oziroma zadnjo desno gumo po zunanji strani. Torej zunanji rob. Tega po pravici povedano nisem kontroliral kaj preveč. Sem pa redno vsaj enkrat mesečno preverjal tlak v gumah. Tako, da ne vem ali jo je pobiralo že lansko leto ali se je to začelo po menjavi letos.
Je pa rob gume skorajda ves že pobran. Kolikor sem na hitro danes pogledal je mislim da samo zadnja desna. Moram pa še preostale bolj pregledat.
Tlak je pravi. Oziroma jih nafilam po tovarniških podatkih za "ECO" kar je 2.7 spredaj kot zadaj (225 50 R17). Sprva so bile pa na 2.3. Sicer pa sam malce dvomim, da bi bil tlak tukaj krivec, ker bi potem pobiralo še druge... Oziroma vsaj jaz si tako predstavljam.
Ker pa sam nisem nek mehanik in se mi niti približno ne sanja kaj bi bilo narobe prosim za nasvet. Optika? Avto ima okrog 36.000km za sabo. Naj pa še omenim, da sem na čase opazil tudi na volanu rahlo tresenje pri zaviranju ob večjih hitrostih. Oziroma ob zaviranju v dolino. Ampak to se je dogajalo tudi na zimskih katere imam posebej na jeklenih platiščih (16"). Saj tudi zdaj še vedno nisem siguren ali je to problem v avtu ali je zaradi ceste... Tresenje volana namreč. Kako opisat? Recimo, da se je občutilo tako kot bi ti mobilc rahlo vibriral v roki... Ampak kot pravim ne trese vedno.

Najbolj me seveda "muči" tole požiranje gume. Ker letos nikakor ne mislim gum menjat saj so vožene le lansko leto...
Avto je seveda v garanciji do konc leta. Zdaj me pa zanima ali to še vedno spada pod garancijo v kolikor bo potrebna recimo kakšna optika. Ker s tem do zdaj nisem imel problemov niti ne vem kam peljat avto. Prvo bom seveda obiskal servis. A optiko tudi na servisu naredijo? V kolikor pa ne oziroma če bi kdo kaj kompliciral bi prosil, da mi poveste kam se najbolj splača vozit avto. Novo mesto? Avto Krka?
Lahko bi dal tudi kakšno fotko gor a dvomim, da bi to kaj pomagalo. Pač guma je ob robu pobrana. Skorajda ves profil.

Hvala že vnaprej

EDIT:

Morda sem malce prevelko paniko zganil. Pozabil sem, da so mi letos pač premenjali sprednje z zadnjimi. Tako, da tiste katere sem imel lani spredaj so letos zadaj.
In obe zadnje sta znucane enako. Kolikor sem pa uspel videt je bolj znucan zunanji rob na obeh. Moram še notranjega pogledat. Je pa očitna razlika med prednjimi in zadnjimi.
Je to normalno?

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Re: Opel Astra - Pobira gume

Napisal/-a sašo5 Sr apr 13, 2011 9:00 pm

Vsekakor na servis_pod nujno, filigramski pregled podvozja in zadnjega previsa. (ne piše s kje si) ker sprašuješ za novomeški okoliš (avto krka vem, da se bavi s teh. pregledi) na optiko bi raje šel na Otočec, ali pa Vizlerju na Rako......

PS. povprašam kolega, ki dela na Opel servisu v Brežicah(Rann) če ve kaj o tem, oziroma če je že bil problem, Astra ma zadaj poltogo premo, tako da verjetno nima bit kaj veliko narobe, razen seveda, če nisi v neko "konjsko" lukno padel....

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Sr apr 13, 2011 9:20 pm

sašo5 je napisal/-a:Vsekakor na servis_pod nujno, filigramski pregled podvozja in zadnjega previsa. (ne piše s kje si) ker sprašuješ za novomeški okoliš (avto krka vem, da se bavi s teh. pregledi) na optiko bi raje šel na Otočec, ali pa Vizlerju na Rako......

PS. povprašam kolega, ki dela na Opel servisu v Brežicah(Rann) če ve kaj o tem, oziroma če je že bil problem, Astra ma zadaj poltogo premo, tako da verjetno nima bit kaj veliko narobe, razen seveda, če nisi v neko "konjsko" lukno padel....

Ok hvala.
Samo nisem siguren... A je možno, da bi mi robove pobralo v roku treh tednov? Ker lani so bile te gume sppredaj pa nisem obračal pozornosti na to... Je pa vsekakor pobran rob kar se že od daleč vidi...

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Sr apr 13, 2011 9:25 pm

Meni je sprednji dve na notranjem robu pobralo to zimo na nulo, pa so gume vozne šele drugo sezono. Jaz pa mislil kako fajn gume imam še, ko pa snamem... Naredil optiko in je mir zdaj.

klekej
Novinec

Napisal/-a klekej Sr apr 13, 2011 10:31 pm

Malo se bom vrinil:

Ali je pri menjavi diskov priporočljivo menjati tudi zavorne ploščice (četudi imajo še dovolj "mesa"?)

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Sr apr 13, 2011 10:42 pm

klemen_ je napisal/-a:Malo se bom vrinil:

Ali je pri menjavi diskov priporočljivo menjati tudi zavorne ploščice (četudi imajo še dovolj "mesa"?)

Ja!!
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Kraj: koroška

Napisal/-a hribko Če apr 14, 2011 5:27 am

Fan je napisal/-a:
klemen_ je napisal/-a:Malo se bom vrinil:

Ja!!

x2

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Če apr 14, 2011 4:32 pm

Evo danes sem si malce bolje pogledal gume... Morda sem se zmotil. Namreč kolkor sem uspel videt je očitno tudi notranji rob pobran na obeh. Samo kolikor sem videl spet ne toliko kot zunanji.
Ali je možno, da bi mi tako znucalo gume samo na eni osi? Oziroma samo spredaj/zadaj? Ker ne vem ali je bilo toliko pobrano v tem mescu ali je pobiralo gume lani ko so bile spredaj.
A je recimo normalno, da bi mi prednje bolj pobiralo kot zadnje?
Ma najbolje bo da odpeljem prvo na servis pa naj dvignejo avto. Bo lažje za pregledat a ne? Ali naj kar na optiko peljem?

JureV
Novinec

Napisal/-a JureV Če apr 14, 2011 5:18 pm

meni je recimo:
- fulda ecocontrol pobralo v 1 sezoni sprednje 3mm, zadaj ko nove. (ca.10k km)
- goodyear ultragrip 7+ pa so že 3. sezono spredaj in zadaj ko nove (ca. 15k km v 3. sezonah)

tak da je dosti odvisno tudi od gume, in sem ful začuden da mi zimske boljše držijo profil kot letne....

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Pe apr 15, 2011 7:12 am

Če ti gume pobira po robovih (tako zunanjih kot notranjih), je bilo morda v njih dejansko premalo tlaka. Nova Astra je po kilaži relativno težek avto in 2,3 bara se mi zdi premalo. Sam pri Proceedu, ki tudi ne spada v kategorijo najlažjih glede na velikost avta, polnim gume na 2,8 spredaj in 2,6 zadaj in po skoraj dveh letih in pol nimam nobenih problemov z obrabo ob relativno dinamični vožnji. Bi se pa na tvojem mestu vseeno oglasil na servisu, avto je v garanciji in imajo da popravijo, če je kaj narobe.
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Pe apr 15, 2011 9:14 pm

Polo78 je napisal/-a:Če ti gume pobira po robovih (tako zunanjih kot notranjih), je bilo morda v njih dejansko premalo tlaka. Nova Astra je po kilaži relativno težek avto in 2,3 bara se mi zdi premalo. Sam pri Proceedu, ki tudi ne spada v kategorijo najlažjih glede na velikost avta, polnim gume na 2,8 spredaj in 2,6 zadaj in po skoraj dveh letih in pol nimam nobenih problemov z obrabo ob relativno dinamični vožnji. Bi se pa na tvojem mestu vseeno oglasil na servisu, avto je v garanciji in imajo da popravijo, če je kaj narobe.

Tako je zapisano v navodilih za to dimenzijo. Vem, da je težek avto... Imel sem nekaj časa tudi na 2.7 vse (tudi v navodilih, "eco") pa se mi je zdelo malce pretrdo. Ja očitno robove pobira, ker po sredini je še vedno dovolj profila.
Je pa tudi res, da vozim po samih ovinkih dnevno (cca 70-80 km dnevno, Gorjanci) in na čase prav nič ne šparam avta in gre čez ovinke... :twisted: Občasno ga stisnem.
Samo še vedno se mi zdi čudno, da bi samo po robovih pobiralo. In to samo spredaj. Oziroma zadaj, nevem.
Ja na servis grem v ponedeljek, ker se moram tako ali tako oglasit gor pa bom serviserju še to sproti omenil. Naj pregleda in pove svoje mnenje.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe apr 15, 2011 9:27 pm

tomzzi je napisal/-a:Je pa tudi res, da vozim po samih ovinkih dnevno (cca 70-80 km dnevno, Gorjanci) in na čase prav nič ne šparam avta in gre čez ovinke... :twisted: Občasno ga stisnem.
Samo še vedno se mi zdi čudno, da bi samo po robovih pobiralo. In to samo spredaj.

Meni se zdi to popolnoma normalno:
-tiščanje po ovinkih
-pobrani notranji robovi prednjih gum pri FWD avtu z večjim delom teže spredaj

Konfiguracija terena+naklon ceste v kombinaciji s hitro vožnjo naredi svoje ;)

Vsekakor pojdi na servis, vendar dvomim da bodo odkrili kakšno napako oz. pomanjkljivost.

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Po apr 18, 2011 3:43 pm

Evo nisem utegnil na servis zaradi drugih obveznosti... Sem pa naredil fotko ali dve tako prednjih kot zadnjih gum kar mi je vzelo minutko časa.

Mogoče prevelko paniko zganjam? Povejte svoje mnenje na podlagi teh fotk. Je to normalno?

Slika
zadnja ki je več kot očitno bolj znucana

Slika
guma spredaj ki ima ob robovih velik več profila

Slika
Slika

Kot sem omenil so bile zadnje lani spredaj. Eno sezono vožene.
Pa več kot očitno je, da je tudi na notranjem robu obraba skorajda enaka kot na zunanjem. Zdaj ali so švoh gume, mogoče je normalno tole ali pa pač nekaj ne štima. Ker če me spomin ne vara so zimske ok. Nisem pa še preveril...

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Po apr 18, 2011 4:12 pm

Aja Polo78. Jaz pri ceedu pa sprednji dve na 2,5, zadnji na 2,4. Bom sprobal. Sem pa lih prejšen teden gledal sprednji dve, ko je bil parkiran, da ni lih normalno, ker je bilo malo 'potlačeno', ni delovalo tist, da sti čisto polni.

MaRko81
Novinec

Napisal/-a MaRko81 Po apr 18, 2011 4:28 pm

...za gorjance pa vožnjo čez vahto pa sploh če ga kj bl tiščiš je ta obraba normalna. Pumpaj pa vsaj na 2,5 spredaj pa 2,4 zadaj k je kr težak tale avto, mislm da ma okrog 1500kg :?: Vsekakor pa lahko preventivno narediš optiko, jaz ti priporočam vulkanizerstvo kovačič (vrhpolje) zdj majo v šentjerneju novo delavnico in pa novo optiko 3D (nikjer na dolenskem še nism vidu take) pa kr konkretnu poštima, mislm da je cca. od 20€ naprej, odvisn kuk je triba kej štimat pa štelat sam ne me za besedo držat. Tulk sm jest dau za megana 08, potrebno sam popravt prvo os.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Po apr 18, 2011 4:36 pm

na uč vidim, da si zganjal preveliko paniko - je čist o.k. na konc sezone bodo prve(ki so bile do letos zadaj) čisto enako pobrane..........pumpaj 2.7/2.7 Continentalka je v osnovi zelo mehka in podložna radiranju, ker je tudi ena redkih gum, ki je "drejana" že v osnovi nima 8mm ampak milimeter manj.........skratka, svoje je še naredila teža avta, in to je to.....

PS. in naj me hudič, da imaš še tovarniške uteži :shock: in pol se čudiš, če trese....

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Po apr 18, 2011 5:57 pm

Ja ok. Se mi je zdelo, da bo to kar normalno. Res pa je tudi, da sem jih imel večino časa lani na 2.3. In ob polnem avtu... Plus sama teža avta...
Jih bom še danes "nafilal" nazaj na 2.7... Bo malce bolj treslo a se da preživet tudi na 2.7...
Se mi je zdelo, da je tale guma že v osnovi bolj mehka.
Hvala vam.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov