Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Moros
Nov uporabnik

Renault Master - zaščita pred krajo

Napisal/-a Moros Če apr 21, 2011 1:14 pm

Pozdravljeni. Želel bi zaščiti svoj Master Letnik 2002 pred morebitno krajo. Menim, da mu je kodiran ključ premala zaščita ali morda ne!? Kakor koli že, v mislih imam eno čisto navadno zadevo in sicer prekinitev električnega toka! Se pravi, da nekje po izbiri vstavim ročko kontakt off-on za izklop in vklop elektrike (kakor da bi snel kable z akumolatorja). Me pa sedaj zanima, ali lahko takšno izklapljanje in vklapljanje škodi na kakšne druge električne in elektronske dele avta?
lp
Zadnjič spremenil Moros, dne Če apr 21, 2011 4:45 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
legijatujcev.com

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: Renault Master - zaščita pred karajo

Napisal/-a Fan Če apr 21, 2011 2:44 pm

Pozdravljeni

Kar dobro izberite kateri dovod + boste prekinjali. Ne bo ravno katerokoli, ker ECU ne mara takšnih prekinjanj.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
Moros
Nov uporabnik

Napisal/-a Moros Če apr 21, 2011 3:41 pm

Nisem strokovnjak, zato me naj kdo popravi če se motim. Mislil sem na prekinitev oz. off-on na NEGATIVNI POL. Takšno mehansko ročko za izklop in vklop mislim da imajo vojaška vozila...

Kaj pa je ECU, ki ne mara takšnih prekinjanj?

Lep pozdrav
legijatujcev.com

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter Če apr 21, 2011 4:34 pm

Če imaš že v mislih odklaplanje klem naredi tako, da boš izklapljal z močnim stikalom, to pa naj bo premoščeno (vzporedna vezava) z eno švoh varovalko (5A recimo). Ko boš odklopil stikalo, bo mirovni tok ECU-jev ter ostalih računalnikov tekl čez tisto varovalko, ko pa boš hotel dat kontakt, pa bo tista varovalka takoj pregorela.

Uporabniški avatar
Moros
Nov uporabnik

Napisal/-a Moros Če apr 21, 2011 4:48 pm

LinuxFuter je napisal/-a:Če imaš že v mislih odklaplanje klem naredi tako, da boš izklapljal z močnim stikalom, to pa naj bo premoščeno (vzporedna vezava) z eno švoh varovalko (5A recimo). Ko boš odklopil stikalo, bo mirovni tok ECU-jev ter ostalih računalnikov tekl čez tisto varovalko, ko pa boš hotel dat kontakt, pa bo tista varovalka takoj pregorela.

Hvala za konkreten primer z varovalko. Na to nisem pomislil, tako da mi je tvoj nasvet zelo dober. Toda še vedno ne vem kaj je ECU? Morda je za nekoga to samoumevno, toda jaz ne vem za kaj gre oz. kaj pomeni ECU???

Točno tako, misli sem na prekinitev el. toka nekje "za akumolatorjem", kar posledično ni možno nikakor zaštartati vozila, če ne veš da obstaja in kje je nameščeno "glavno" stikalo, saj na samem akumolatorju to ne bo razvidno. Mene skrbi ali bi zaradi repetetivnega izklopa in vklopa, kakšni elektro in elektronski deli "trpeli"???

Lep pozdrav.
Zadnjič spremenil Moros, dne Če apr 21, 2011 5:27 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
legijatujcev.com

Uporabniški avatar
Moros
Nov uporabnik

Re: Renault Master - zaščita pred krajo

Napisal/-a Moros Če apr 21, 2011 5:08 pm

Kaj pa če bi OFF-ON namestil tik pred zaganjačem motorja? Ali bi bilo potem vse ostalo pod normalno el. napetostjo (mislim da ja)? Če ja, potem bi to bila ena od možnosti? A bi zaganjač "trpel"???

lep pozdrav
legijatujcev.com

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Če apr 21, 2011 5:25 pm

ECU - Elelctronic Control Unit

Mislim da nadaljna razlaga ni potrebna.

Tisto z varovalko se pa tud meni zdi najbolša opcija.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Klobasa
Novinec

Napisal/-a Klobasa Če apr 21, 2011 5:27 pm

Nisem strokovnjak, a mislim da bo najboljše če se zapelješ do avtoelektričarja. Ker če ne veš točno kaj in kako, je bolje da ne šariš po elektriki.

Uporabniški avatar
Moros
Nov uporabnik

Napisal/-a Moros Če apr 21, 2011 5:40 pm

HVALA.
legijatujcev.com

Uporabniški avatar
Mister Twister
Novinec

Kraj: kamnik

Napisal/-a Mister Twister Če apr 21, 2011 6:19 pm

ne komplicirja z elektriko. naredi stikalo za dovod goriva. in to stikalo skriješ poljubno kjerkoli v avtu. poceni in učinkovito :)

Uporabniški avatar
Moros
Nov uporabnik

Napisal/-a Moros Če apr 21, 2011 6:39 pm

Mister Twister je napisal/-a:ne komplicirja z elektriko. naredi stikalo za dovod goriva. in to stikalo skriješ poljubno kjerkoli v avtu. poceni in učinkovito :)

KAKO?
legijatujcev.com

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Če apr 21, 2011 10:26 pm

Mister Twister je napisal/-a:ne komplicirja z elektriko. naredi stikalo za dovod goriva. in to stikalo skriješ poljubno kjerkoli v avtu. poceni in učinkovito :)

X2

Kako? Ali prekinite dovod + pol na črpalki goriva ( sedaj ne vem kateri tip vozila imate ) ali nekje na dovodu/cevi za gorivo. Kakor vam je bilo svetovano - elektrikar.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov