Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Zračnost diferenciala v menjalniku

Napisal/-a tiguan Sr apr 20, 2011 12:19 am

Že cel teden iščem po Slovenskih in tujih portalih, kaj pomeni, če ima diferencial luft v menjalniku, zvedel nisem skoraj nič, razen nekdo je napisal na BMW forum, da se je dve leti vozil in se še s to okvaro oz. zračnostjo. Avtomehanik mi je sporočil, da je ˝okvara˝ v menjalniku.
Tiste , ki se spoznate na menjalnikej, kaj pomeni, če ima diferncial luft, kako pride do tega lufta in kako nevaren je luft za prihodnje nabiranje kilometrine.
Menjalnik je že bil menjan.

viewtopic.php?f=6&t=84422&p=1428321#p1428321

OFF:

Imel sem že 15 avto vse tja do 400.000km so imeli, ampak noben ni imel tolk lufta med dodajanjem/odvzemom gasa oz. pri speljevanju.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Re: Zračnost diferenciala v menjalniku

Napisal/-a sebaveh Po apr 25, 2011 6:57 pm

Zračnost se lahko pojavi zaradi izrabljenih ležajev, redkokdaj pa tudi zaradi popuščenih nastavitvenih matic. V vsakem primeru pa je to seveda slabo za njegovo življenjsko dobo. Zobniki se ne ubirajo več kot bi se morali, kar pomeni njihovo obrabo in uničenje.
Po vsej sreči pa je diferencial integriran v ohišje menjalnika (motor spredaj, pogon spredaj) in ga je ponekod težko ali nemogoče dobiti posebaj.

Pa si prepričan da gre za zračnost v diferencialu, če praviš da čutiš le pri speljevanju in dodajanju/odvzemanju plina? Taki simptomi so največkrat zaradi izrabljene lamele sklopke (oziroma njenih vzmeti) ali pa zaradi slabega dvomasnega vztrajnika.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Po apr 25, 2011 10:54 pm

Hvala za razlago, avtomehanik, ki je menjalnik menjal, kar težko vrjamem, da bi dal nazaj slabo sklopko, vztrajnik ali celo slab menjalnik, razen, če se predhodno ni vedlo/ni pregledalo v kakšnem stanju je.

Razen, če ima vse troje luft, ampak avtomehaniki pravijo, samo vozi se.

Mogoče še tole, pri vžigu zatrese avto/armaturo, kot pri kakem dizlu. Razen, če obstaja, kakšn test za dobr/slab vztrajnik.
Pozimi pa mi tudi v prazno vžiga, kot da bi bil štarter, takrat ne vžge v kakšen 2,3 poskus pa le zaprime in vžge, poleti tega problema ni.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom To apr 26, 2011 6:35 am

Občutek zračnosti dajejo lahko tudi slabi silent-bloki in nosilci menjalnika, saj praviš da potrese volan. Trda mast ali celo brez masti v gredi zobnika-jahača na starterju ti povzroča preskakovanje, takoj ga pelji k avtoelektričarju na obnovo in čiščenje. Če ti pobere venec na vztrajniku, je to sitno delo z mnogo razdiranja, prešanja in stroškov.

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan To apr 26, 2011 12:45 pm

Danes sem šel osebno do sorodnika, ki je imel ta avto in mi je povedal, da pred tem ni bilo nobenega lufta, po menjavi menjalnika pa se je očitno pojavil, torej menjalnik ima luft, kje je sedaj ta luft v menjalniku, prestavlja se lepo, zvokov posebnih ni, razen včasih malo pricurlja olje tam ko gre štanga notri.
Po menjavi menjalnika se je naredilo 7000km, lepe vožnje.

Kaj mi svetujete?
Se je pametno, kar vozit naprej, letno trenutno delam SAMO 15000km, drugače sem jih včasih skoraj 25000km/leto.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan So apr 30, 2011 11:36 pm

Sem klical mehanika pa bo potrebno vzet menjalnik dol, ko mi je mal razlagal za kaj se gre sem pa pozabil ali mogoče kdo ve kje je ta luft v menjalniku so to zobniki, ležaj, diferencial...sem bil tud pred 1 mesecom pri treh mehankarjih, so pogledal, en se je celo peljal pa 2 sta rekla nosilc, tretji pa nekaj drugega, ampak ne ve.

Da bi avto spravil v popolnoma brezhibno stanje, menjava menjalnika, obnova zaganjača, menjava dročnikov, menjava mehanizma desni pomik stekel, menjava sredinske konzole, centriranje gum, veliki servis, zadnje zavore so čist zanič, štrihanje havbe + strehe, poliranje vozila,....mogoče menjava amortizerjev, ker so še prvi, pri 220k km, ...potem bi bil res v nulo ohranjen.
Član od leta 2004
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov