Nasveti in napotki ter povpraševanja...

miklavcicmatic
Nov uporabnik

Klepanje havbe P206

Napisal/-a miklavcicmatic To maj 10, 2011 7:22 pm

Lep pozdrav,
Danes sem razdevičil svoj prvi avto... V naselju peljem po omejitvah, opazujem ,kaj bo naredil pešec ki se je nekaj motovilil okrog prehoda, na kar možakar pred mano stopi na zavoro. Bremzam na polno + na ročno, da me zanese postrani in ga nisem direkt ruknil, bolj malo sem ga. Šla sva oba po omejitvah. Škode pri njemu ni bilo nič, razen zvite tablice. Pri meni pa je nekako nepoškodovano vse od luči do odbijača, je pa čudežno zvit kot pleha havbe... Lak ni poškodovan.. Koliko bi me to približno stalo, če bi dal zravnat? Nikjer ni vbočeno, samo zavihan je pleh navzdol. Havba se normalno odpre in zapre, samo preveč "lufta" ima. Prilagam slike... Upam da sem postal tole na pravi forum, moji živci so ostali na tisti cesti...

LP Matic
http://imageshack.us/photo/my-images/41/img20110510195720.jpg
http://imageshack.us/photo/my-images/543/img20110510195712.jpg

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Re: Klepanje havbe P206

Napisal/-a tristan01 To maj 10, 2011 8:28 pm

Glede na slike bi rekel, da je bil tale udarec pri hitrosti, ki je malce višja od tiste, ki jo vozilo še prenese brez posledic. Tole se je zvilo zaradi podajanja odbijača ob trku. Na tvojem mestu bi avtomobil peljal h kakšnemu domačemu mojstru, ki res obvlada kleparska dela, da poskusi zadevo naravnati ročno (brez klepanja ali podobnega). Linija ne bo čisto takšna kot je bila se bo pa videlo precej manj. Glede na mesto kjer je pokrov zavit preveri še nosilce žarometa, prav možno je da je kateri počil.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny To maj 10, 2011 8:41 pm

ne vem v čem je poanta da si bremzal še na ročno, saj k zabremzaš z nožno ja zagrabijo vsa kolesa :mrgreen:

miklavcicmatic
Nov uporabnik

Napisal/-a miklavcicmatic To maj 10, 2011 9:49 pm

Ko bremzaš na nožno se bremza samo sprednja kolesa, ker se težišče prenese naprej. z ročno pa sem zabremzal, da me je zaneslo rahlo postrani in sem imel malo daljšo zavorno pot.. Refleks pač.

Ni nič zvito niti polomljeno, na odbijaču se ne pozna NIČ, niti prenosa barve niti praske ali umazanije.. Po mojem se je stvar zvila ko sem se ustavil, in so amortizerji dvignili avto nazaj gor in havbo porinili pod "rit" cliota...

edit: če bi se odbijač podal do te mere, da se je tako zvilo, potem bi bil zvit tudi pleh med odbijačem in havbo, tista letev med lučmi...

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To maj 10, 2011 9:57 pm

miklavcicmatic je napisal/-a:Ko bremzaš na nožno se bremza samo sprednja kolesa, ker se težišče prenese naprej. z ročno pa sem zabremzal, da me je zaneslo rahlo postrani in sem imel malo daljšo zavorno pot.. Refleks pač.

...

Pozdravljeni

Nožna zavora zagrabi na vsa štiri kolesa, torej če razporedimo silo zaviranja:
- spredaj 100% zaviranja
- zadaj 35% do 40% zaviranja
V vsakem primeru pa zavirajo vsa štiri kolesa.
Ja, pri vašem zaviranju vam ročna zavora ni koristila nič, samo še slabše je bilo, ker ste si s tem dejanjem podaljšal zavorno pot.
V koliko bi vozila zavirala samo na sprednje zavore.....................ja, tako vozilo je nevozno in smrtno nevarno, saj bi zadnji del vozila stalno plesal po svoje.
Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To maj 10, 2011 10:08 pm

Fan je napisal/-a:
miklavcicmatic je napisal/-a:Ko bremzaš na nožno se bremza samo sprednja kolesa, ker se težišče prenese naprej. z ročno pa sem zabremzal, da me je zaneslo rahlo postrani in sem imel malo daljšo zavorno pot.. Refleks pač.

...

Pozdravljeni

- spredaj 100% zaviranja
Ja, pri vašem zaviranju vam ročna zavora ni koristila nič, samo še slabše je bilo, ker ste si s tem dejanjem podaljšal zavorno pot.
V koliko bi vozila zavirala samo na sprednje zavore.....................ja, tako vozilo je nevozno in smrtno nevarno, saj bi zadnji del vozila stalno plesal po svoje.
Lep pozdrav

MAli popravek....
Skupno 100%
Spredaj 60 do 65%
Zadaj 35 do 40
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

miklavcicmatic
Nov uporabnik

Napisal/-a miklavcicmatic Sr maj 11, 2011 4:46 am

Aja? Mene so pa vedno učili, da pedal bremza samo sprednja kolesa... Se oproščam.

Koliko pa bi okvirno stala kleparija za mojo havbo? Nekako mislim, da se danes pozna manj kot včeraj zvečer, verjetno zaradi temperaturne razlike in krčenja kovine. Lak ni poškodovan, havba pa je enakomirno zvita... Približna cena?

Hvala vsem!

Edit:
Na internetu sem našel havbo za okrog 100€. Koliko me pride barvanje take havbe, če imam rdečo metallic barvo?

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Sr maj 11, 2011 8:59 pm

lisko je napisal/-a:
Fan je napisal/-a:

...

Pozdravljeni

- spredaj 100% zaviranja
Lep pozdrav

MAli popravek....
Skupno 100%
Spredaj 60 do 65%
Zadaj 35 do 40

Pozdravljeni

Ja, hvala za popravek..................prav sem mislil, vendar napačno napisal :D

lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Matko37
Novinec

Napisal/-a Matko37 Če maj 12, 2011 8:43 am

Ta hauba ni tako zvita, da je ne bi mogli popraviti brez barvanja, kak mojster jo zrihta celo ročno, da se ne bo kaj dosti videlo ali sploh nič, brez da sploh kaj klepa, ampak se nazaj ukrivi v prvotno lego. Verjemi, da je bolje, da tole porihtaš, ko je poškodba res minimalna, kot pa da daš barvat drugo, ker je treba barvat tudi prehode in boš imel več stroškov, pa še bistveno bolj se bo videlo, da je bil avto barvan. Tako bi jaz naredil.

Na Daewoo Tico-tu smo imeli enak problem in smo trije zagrabili haubo ter jo počasi upogibali nazaj in smo jo sami doma z lastnimi rokami zravnali tako, da se ni opazilo nič!

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Če maj 12, 2011 9:13 am

Ni nič zvito niti polomljeno, na odbijaču se ne pozna NIČ, niti prenosa barve niti praske ali umazanije.. Po mojem se je stvar zvila ko sem se ustavil, in so amortizerji dvignili avto nazaj gor in havbo porinili pod "rit" cliota...

edit: če bi se odbijač podal do te mere, da se je tako zvilo, potem bi bil zvit tudi pleh med odbijačem in havbo, tista letev med lučmi...

Če bi jaz bil na tvojem mestu bi še v rikverc vrgo, gas do kraja pa kuplongo ven, da bi se kolesa nazaj zavrtela :D

Se strinjam z Matko37, to probaj sam popravit al pa kakemu kleparju pa bo v pol ure poštelal lufte. Če si iz okolice MB pa lahko napišeš ZS pa ti dam kontakt.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov