Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Jedu
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Seat Leon 1.4 16v

Napisal/-a Jedu Če jun 16, 2011 8:51 pm

Pozdravljeni,

Ker redno prebiram tale forum opažam da ga spremlja kar nekaj "top mehanikov" zato me zanima še vaše mnenje.

Sem lastnik Seat Leona Mk1 1.4 16v in imam nekaj težav. Predvsem v vročih poletnih dneh se mi avto pregreva. Števec ki kaže temeraturo vode se po cca 30min vožnje začne vzpenjati čez 90 stopinj. Avta ne tiščim v neke nenormalne obrate, vozim pač normalno. Mehanik pri katerem popravljam avto pravi da to ni kritično oz je sprejemljivo glede na zunanjo temperaturo zraka. Ventilator deluje, prav tako se voda po določenem času ohladi na normalnih 90 stopinj, vendar pa se ob normalni oz konstantni vožnji(recimo pri 2500, 3000 obratih) avto pregreva. Pregledan je bil hladilni sistem ki je po oceni mehanika povsem OK, pred nekaj meseci je bil menjan senzor temperature vode in pa termostat.

IMAG0212.jpg

Ima kdo kakšne izkušnje s takim pregrevanjem oz kakšno idejo kako najlažje in najhitreje locirat napako.

Zanima me tudi ali je možno oz smiselno zamenjati volanski obroč z usnjenim. Sedanji je precej obrabljen. Opcija je da se volan preobleče vendar me zanima še kakšna je možnost zamenjave (odkup od nekoga ki tak avto prodaja po delih).

Za vse odgovore se vam zahvaljujem ;)

Lp Klemen
Kategorije B, C, C+E in opravljen NPK.

Uporabniški avatar
Imbecilus
Nov uporabnik

Re: Seat Leon 1.4 16v

Napisal/-a Imbecilus Če jun 16, 2011 9:08 pm

Mogoče je vzrok povišane temperature hladilne tekočine v fuč tesnilu glave motorja. (vsaj pri meni je bilo tako)-

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Če jun 16, 2011 9:13 pm

Kaj vode zmanjkuje, včasih se je govorilo tudi o napačnem stikalu, ki vklaplja pri določeni temperaturi...termostat imaš orginal notri ali ponaredek. Jaz bi rekel, da je termostat slab. Kupi orginal, če nimaš, menjaš ga sam.
Za volan pa, lahko menjaš celi volan, airbag odviješ, slike pa dobiš na netu, kako demontirat volan.
Meni ga ibiza 01, 1.4 16v vključi ventilator pri 90.

Edit. Za ibizo
viewtopic.php?f=56&t=75374&start=0
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Če jun 16, 2011 10:31 pm

Pozdravljeni

Kot so vam že svetovali, preverite pravilno delovanje: termostata in senzorja temperature motorja. Slednjega lahko točno preverite s testerjem

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Pe jun 17, 2011 3:49 pm

Se je dogajalo to že pred mejavo ali šele po njej? Milslim da pri teh motorjih termostat "odpira" pri slabih 90°... Vsekakor pa se pridružujem zgornjim odgovorom. Pregled delovanja termostata in senzorja...

Uporabniški avatar
Jedu
Nov uporabnik

Napisal/-a Jedu So jun 18, 2011 8:31 am

Hvala za vse odgovore super ste :)

Pregrevati se je začel sedaj...kakšen mesec dva nazaj. Stvar je v tem da recimo pol ure avto deluje povsem normalno, lahko ga peljem normalno, pospešujem, na avtocesti peljem na obratih(pri takem agregatu je to neizogibno) in temperatura ne preseže 90 stopinj. Ogreje se normalno po parih km in drži normalno temperaturo. Po cca 30min vožnje(normalne) pa se začne pregrevati.
Količina vode je normalna niti ne izteka ven.

Sumim senzor temperature vode ki je bil menjan že 2x v roku parih dni. Baje da je bil problem v slabi oz nekvalitetni seriji teh senzorjev. Do sedaj je deloval OK.

Je pa zanimivo to da včeraj ko sem se pripeljal iz službe(cca 25km in nekaj kolone v BTC-ju) je bil avto spet segret na več kot 90 stopinj, avto sem ustavil odprl havbo in čakal da se prižge ventilator. Ventilator je miroval sigurno 3min koliko sem stal pri avtomobilu, ko sem pa avto ugasnil se je pa prižgal za cca 30s.

Vsekakor bom upošteval vaš nasvet in avto peljal na tester.
Kategorije B, C, C+E in opravljen NPK.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 So jun 18, 2011 8:42 am

kaže števec tam rec. 97 ampak siguren boš, ko bo tester prečital točno temp. (golf V lahko sam preveriš dejansko temp. na klimatroniku, za Seata ne vem) - ko je nekoč meni kazalo 93/94 na števčku je bila dejanska temp. na klimi 89 Mislim, da je bolj ko ne vse uredu; pusti ga laufat en čas na mestu in preveri, kdaj termostikalo vklopi ventilator; ponavadi je tako, da termostat odpira pri 88, termostikalo pa vklaplja ventilator pri 92
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov