Napisal/-a joztom Pe jul 15, 2011 7:10 am
Dvomasni vztrajnik se lahko okvari v dveh variantah. Prva in običajna so ošvoheli fedri in polovica opleta po svoje, povzroča trdo, tresoče speljevanje, rikverc v klanec nemogoč, z drugo ne moreš iz ovinka, lahko se poškoduje glavna gred menjalnika, pri nekaterih avtih ojnični ležaji na motorni gredi, oboji morajo kompenzirati udarce 8kg težke polovice vztrajnika, ki pleše po svoje. Druga napaka, ki se dostikrat pojavi, pa je vležajenje druge, nihajoče polovice vztrajnika, to pa pomeni radialni odklon in opletanje, nescentriranost. To pa lahko trese pri višjih obratih. Modifikacija te napake je bila, da so kroglični ležjaj menjali za igličnega, valjčnega. Toliko so izdali o tem grobem sranju na avtu. Jaz sem pred časom menjal na enomasnega in sem skrajno zadovoljen. Na videu je aftermarket športni vztrajnik, za katerega je vprašanje, kaj ti koristi. Ponavadi so lažji, lahko tudi pol lažji in omogočajo hitrejše doseganje obratov, imajo pa zato manjšo inertnost v klancih. Tu je šlo za očitno nestrokovno montažo ali neusklajenost mer materiala, ali pa so natikali menjalnik na horuk in skrivili feder-plato. Vztrajnik sam je vedno scentrirano vrteče telo, ki ne daje od sebe nobenega glasu, ker nima s čem. Ti športni pa so navrtani in s tem povzročajo razna žvižganja in šume. To je samo za dirke na stezi, kjer vsaka stotinka šteje. Naš Passat pa je tresel zaradi zunanjega zgloba, ki ob pregledu ni kazal nobenega znaka zračnosti, pa smo ga parkrat preverjali. Je pa ob zavitem volanu ob speljevanju malo pokal, gre pa za 1.8T z AWB motorjem. Če se tresenje povečuje s hitrostjo so polosi in diski in kolesa, če pa se povečuje z obrati, je vztrajnik ali košara ali lamela. To je laično mnenje iz izkušenj.