Nasveti in napotki ter povpraševanja...

binka
Nov uporabnik

avto močno kadi

Napisal/-a binka So jul 16, 2011 3:36 pm

Pozdravljeni. Imam Peugeota 307 1.6 HDi z malo več kot 170000 prevoženimi km, lastim si ga že nekaj let in pred kratkim sem imela z njim hude težave, saj je počila glava motorja. Preden smo odkrili okvaro, je avto popolnoma normalno deloval, le hladilne tekočine je zmanjkovalo. No, po popravilu pa so se začele same težave. Avto je začel črno kaditi iz izpuha in začela se je prižigati lučka, ki opozarja na skorajšnjo zamašitev filtra trdih delcev. Mehanika, pri katerem servisiram avto, sem vprašala, kaj je s tem filtrom in zakaj avto kadi, pa mi je rekel, da avto kadi zaradi zamašenega filtra. Je to možno? Malo sem brskala po internetu in nisem zasledila, da bi bil to možen vzrok za črn dim. Naj povem, da ko pospešim, se kar dosti pokadi črno, če zelo odločno stopim na gas, pa zelo pokadi. Kadi tudi sicer, ko je avto v prostem teku in tudi med vožnjo, ves čas, le da bolj po malo. Prej nikoli ni kadil, preden sem zamenjala glavo motorja. Je možna kakšna povezava? Bojim se, da mi je mehanik kaj "zašuštral", saj so se težave pojavile res takoj, ko sem dobila avto s popravila, tako da mi je vse skupaj malce sumljivo. Drugače mislim da avto normalno deluje, ne opažam da bi kaj slabše vlekel (edino kadar se prižge tista lučka, takrat se opazi, da slabše potegne), edino opažam za vzorec višjo porabo. Tudi olja ali vode ne zmanjkuje, nič ne "cuka", vžiga normalno ... Vse skupaj me zelo jezi, me avto sedaj bolj zafrkava kot pred popravilom. :evil: Kaj naj storim? Ne bi rada preveč eksperimentirala, saj sem imela že tako ali tako vrtoglave stroške. :? Najraje bi se avta kar znebila, samo sem res toliko sedaj vložila vanj, da se mi to ne splača, sicer ga pa v takem stanju niti ne bi mogla prodati. :?

valvoline
Stalni uporabnik

Re: avto močno kadi

Napisal/-a valvoline So jul 16, 2011 3:53 pm

Ker je bila menjana glava pri demontaži in montaž se nabere kr nekaj umazanije v sesalnem in izpusnem kolektorju,sama glava,bati....posledicno tut v katalizatorju itn. Pejt na AC in ga fajna steraj kšnih 200-300km,mogoče bo potle boljše.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe So jul 16, 2011 5:55 pm

ce maš filter trdih delcev avto sploh nebi smel kaditi sj je filter ravno temu namenjen da ne kadi.me pa zanima a ta tvoj avto res ma filter trdih delcev
Ni vse res kar napišem

binka
Nov uporabnik

Napisal/-a binka So jul 16, 2011 9:11 pm

To zagotovo ima, saj je prva lastnica moja mama, tako da o tem ni dvoma. Ja saj to vem, da ne bi smel kaditi, ampak kot že rečeno, mehanik mi pravi, da kadi zato, ker je ta filter zamašen. Kot sem že rekla, mi je to bilo čudno, ker nisem zasledila, da bi lahko to bil vzrok, sem pa sedaj malo brala tuje strani na to temo in tudi to navajajo kot možen vzrok za črn dim. Stvar je v tem, da se je meni to pojavilo istočasno - ko je začel avto kaditi, se je začela prižigati lučka, ki opozarja na skorajšnjo zamašenost filtra. Preden se je začelo pojavljati to opozorilo v zvezi s filtrom, avto ni niti malo kadil. Zato se mi zdi konec koncev možno, da je to dvoje povezano. Čudno mi je pa to, ker se je stvar pojavila dobesedno takoj po menjavi glave. Malo me je strah, kaj vse je mehanik počel z mojim avtom. :?

gogo1
Novinec

Kraj: koroška

Napisal/-a gogo1 So jul 16, 2011 10:14 pm

a glavo ti je dal pa rabljeno gor????
lahko da ti je premenju komplet glavo z injektorji in vsem da je imel manj dela....pa so lahko v tej glavi slabši injektorji....nevem to mi je zdaj padlo na pamet :D

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan So jul 16, 2011 11:31 pm

Pozdravljeni

Mehanik naj priklopi vozilo na tester, ter s programom ščisti čistilec trdih delcev. Spotoma naj preveri, pravilni kot vžiga.................

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe So jul 16, 2011 11:58 pm

ce je menjal komplet glavo in sobe iz drugega vozila je treba skodirat sobe na novo ce so delphijeve sobe.
ce vi pravite da ima avto enako moc kot prej potem je vzig verjetno prav nastavljen....
glede na to da je filter tok zamasen dvomim da ga bo lahko ocistil z prisilno regeneracijo,ga bo treba dol vzet pa fizicno ocistiti
Ni vse res kar napišem

binka
Nov uporabnik

Napisal/-a binka Ne jul 17, 2011 2:59 pm

To s čiščenjem filtra s programom smo že poskusili, pa se je po nekaj dneh spet prižgala lučka, tako da bi ga bilo definitivno treba očistiti ročno, če niti to ne bi pomagalo, bi ga pa dala odstraniti. Glava je pa rabljena, ja, nove se mi namreč ni splačalo kupovati. Nimam pa pojma, kako je s temi injektorji in šobami ... Mehanik mi je zatrdil, da je vzrok za dim zamašen filter, zato se prej sploh nisem preveč ukvarjala s tem, sedaj me pa vedno bolj moti. Od popravila (menjave glave) je sicer že približno 5 mesecev. Filtra nisem dala prej sčistiti, saj se lučka ni prižigala tako pogosto in po prižigu je hitro ugasnila, sedaj pa se vse pogosteje prižiga in nameravam takoj jutri poklicati mehanika, da se dogovorim, da mi ročno sčisti filter. Bojim se pa, da dima potem ne bo nič manj - ta zadeva me v bistvu sedaj dosti bolj skrbi, kot filter. Ves ta čas sem živela v prepričanju, da ko bo filter "zrihtan", bo tudi to urejeno, sedaj sem se pa malo pozanimala in dvomim, da bo temu res tako. :? Kaj lahko naredim, v primeru da se moje slutnje uresničijo? To bi pomenilo, da me je mehanik popolnoma zavajal in da je v bistvu on nekaj narobe naredil - nemogoče je namreč, da bi se v tistem času, ko sem imela avto na popravilu in je ves čas stal pri mehaniku, nekaj pokvarilo samo od sebe. Glava je pa zagotovo v redu, saj sem jo sama peljala k enem strokovnjaku na rentgen in brušenje.

binka
Nov uporabnik

Napisal/-a binka Ne jul 24, 2011 9:52 pm

No zadeva je sedaj sledeča - mehanik mi je rekel, da je zamašen filter čisto možen vzrok za črn dim, zato je filter ročno sčistil, preveril pa je tudi ostale stvari, ki bi lahko povzročale kajenje - EGR, sesalni kolektor, turbino, neke cevi tam okrog, dize ... Stvar je pa v tem, da avto še vedno kadi, praktično ni nobene razlike. Mehanika sem poklicala in pravi, da je on preveril in da še čisto malo pokadi, ko pohodiš gas, mi smo pa danes ugotovili, da še vedno isto kadi. On pravi, da najbolje da filter odstrani in reprogramira računalnik, mene pa skrbi, da to ne bo nič rešilo, saj bi npr. sedaj, ko je filter sčiščen, morala biti opazna razlika, pa ni. Pravi, da je vse ostalo v redu.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Po jul 25, 2011 8:06 pm

Pozdravljeni

Zakaj pa ne peljete na pregled vozilo še kakšnemu drugemu mehaniku - drugo mnenje ni nikoli odveč??

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
Snoopy27
Nov uporabnik

Napisal/-a Snoopy27 Po jul 25, 2011 8:39 pm

Prvo kar bi pogledal je EGR senzor in ga sam očistil.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Po jul 25, 2011 11:04 pm

to sem ze enkrat napisal pa ocitno nisi prebrala bom se enkrat.filter trdih delcev je tam zato da preprecuje kajenje tko da ce ga das stran avto ne bo nc manj kadil.mi pa ni jasno kako lahko avto kadi ce ma filter trdih delcev.in pa zakaj se pustis mehaniku da te zavaja
Ni vse res kar napišem
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 8 gostov