Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Luter
Nov uporabnik

Moment ključ

Napisal/-a Luter Sr avg 03, 2011 2:01 am

Kakšen moment ključ je primeren za zategovanje glave motroja? (cenovni rang)
Verjetno tisti iz OBIja za 30€ ni dovolj natančen ali pač?

Uporabniški avatar
subi92
Poznavalec foruma

Re: Moment ključ

Napisal/-a subi92 Sr avg 03, 2011 8:15 am

Še ključna zadeva - moment ključ je on tapoceni iz Hoferja za 20 ali nekaj takega EUR. Ok, Ok, nisem pristaš poceni orodja, 99% je pasme Unior, a za konkreten moment ključ žal še ni bilo cvenka.
Pri končnem zategovanju na moment uspešno zategnam štiri vijake, nakar pri petem noče in noče "kliknat". Roka pravi, da bi to (že zdavnaj) moralo biti to, probam enkrat, dvakrat, trikrat (sem morda preslišal klik?), nič, "ah, ključ bo že vedel", potegnem še malo bolj in "peng!", ja, uganili ste, odleti glava vijaka. Navoj pa v bloku motorja.

Koneckoncev sem imel srečo v nesreči. Milimeter navoja je še gledal ven, vijak sem tudi pred montiranjem prav zgledno očistil in namastil, tako da sem s skrajno preciznim tolklanjem po dveh urah in pol uspel dobiti zadevo ven.

Ne ga srat z OBI/HOFER/LIDL ali kaj podobnega ključi ;)
Subaru Legacy 2.0 AWD 1998, Mazda Premacy 1.8 l.2000, Ford Fiesta MK1 1979

Luter
Nov uporabnik

Napisal/-a Luter Sr avg 03, 2011 11:17 am

ja se mi je zdelo, da ta ne bo dober. Kakšni ključi pa so primerni za zategovanje glave (od koliko do koliko Nm) in kako natančni? Lahko kdo tudi konkretno pove proizvajalca in model ključa. Pa ne neko najdražjo profesionalno vrjanto, iščem nek solidno kvaliteten ključ, ki je še primeren za zategovanje glave.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr avg 03, 2011 3:55 pm

Tist Obi in take varjante so za kako 1x letno premontažo koles.....
Za glavo pa....če to misliš delat redno potem si kupi enga iz Merkurja....Mtech ali unior do nekje 200Nm.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Če avg 04, 2011 7:55 am

Optimalna sredina je 1/2" kiloključ firme Wissent iz Bauhausa. Jaz ima še manjšega 1/2" do 8 kg Stahlwille Manoskop in še enega najmanjšega 3/8" Wissent za fine stvari, kot so vijaki košare sklopke ali karter s tesnilno maso. Zdaj večina glav motorja gre najprej na kilo in naprej s kotomerom.

Uporabniški avatar
Vz_ace
Novinec

Napisal/-a Vz_ace Če avg 04, 2011 9:38 am

Jaz še v življenju nisem koles z moment ključem privijal,niti košare sklopke. Foter je včas vse glave na roko privijal,pa nobena ni spustla...

no ja, verjamem pa,da so ljudje brez občutka.navadno privijajo kot "junci";) ali pa nekateri v delavnicah za premontažo gum, ki delajo s pnevmatskimi pištolami; nato pa doma rabiš 3m vzvod,da kolo odtegneš....
**classic power-original power!**

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Če avg 04, 2011 4:00 pm

Vz_ace je napisal/-a:Jaz še v življenju nisem koles z moment ključem privijal,niti košare sklopke. Foter je včas vse glave na roko privijal,pa nobena ni spustla...

no ja, verjamem pa,da so ljudje brez občutka.navadno privijajo kot "junci";) ali pa nekateri v delavnicah za premontažo gum, ki delajo s pnevmatskimi pištolami; nato pa doma rabiš 3m vzvod,da kolo odtegneš....

O tem sma imela debato z joztom-om že na drugem forumu in sicer o ojničnih ležajih. Tudi sam večinoma zategujem po občutko tudi kote , ko je potrebno, pa se do sedaj še vozi vse kar je šlo izpod mojih rok. Ampak smo na uradno tehničnem forumu in je prav , da se svetuje strokovno ne pa nekaj "šalabajzersko" po domače.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Če avg 04, 2011 8:35 pm

En dober primer je Fiat Punto. Vsi podkovani vedo, da se sme zategniti vijake zadaj le na 6 kil. Če zategneš na 11, kot je normalno, zvije bobne in trese, ja res trese. Ko popustiš na zaj je vse v redu. je pa fini navoj itd. Vse te finte so dokaj znane. Tudi na blajercah so fini navoji in zapovedana je meritev vijakov kot v večini glav. Če so vijaki pretegnjeni preko mere, se ne smejo vgraditi. Stroka uporablja Stahlwille in Hazet, nekaj je Bete, ostalo drugoklasno je pa bolj za nas, ki popoldne šraufamo za hobi. Košara sklopke je kritčna pa amen, še bolj vztrajnik. Je pa dobro orodje drago.

north789
Stalni uporabnik

Kraj: Domžale z okolico

Napisal/-a north789 Če avg 04, 2011 8:54 pm

Tole o Fiat Puntu sem že slišal, da lahko celo boben poči....
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 7 gostov