Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Re: Kaj znate sami popravit/zamenjat na avtomobilih?

Napisal/-a Daedalus Po maj 23, 2011 5:28 pm

crxdelsol je napisal/-a:Rad se sam špilam, ker mi je več vredno če jaz nekaj naredim kot da bi dal mehaniku....nevem tak sem.

Da pa tolk znam da bi upal drugemu delat pa: mali servis, zavore, stabilizatorji, polosovine, zglobi, kolesni ležaji, hladilnik...kaka tesnila. Priporočam pa Audi a3 takemu ki bi se rad naučil šraufat, ker to te primora :D

Me je pa oljni filter 2 dni nazaj zajebal da se mi je mešalo zravn, ni šlo odtegnit, za orodje ni blo prostora zraven (corolla) tak da sem mogo šraufenciger skoz zabit pa obrnit z obilico napora ker ni placa nič od nič

He he, znano, znano... :D

zogobrc
Novinec

Napisal/-a zogobrc Sr maj 25, 2011 5:08 pm

POčnem vse od A do ž.ni dela na avtu ki ga nebi počel

astragsi
Novinec

Napisal/-a astragsi Sr maj 25, 2011 6:50 pm

zogobrc je napisal/-a:POčnem vse od A do ž.ni dela na avtu ki ga nebi počel

X2

serpa
Nov uporabnik

Napisal/-a serpa Sr jun 01, 2011 8:04 pm

Glede na to da sem po poklicu avtoserviser, bi se spodobilo da bi znal popraviti večino stvari na avtu.

Barbara278
Nov uporabnik

Napisal/-a Barbara278 Sr avg 24, 2011 12:53 pm

pha, bolj malo - olje, svečke, zračni filter, po novem tut filter za olje, gume, diske bi tut šlo (zaenkrat sem jih samo gor in dol dajala, ne pa menjala), žarnice praktično vsepovsod, releje (s popolno shemo elektrike v avtu tut kaj drugega),... pokazal mi je kolega tut kako se končnike menja, tko da tut to bi pomoje šlo, če bi bla sila. :) je pa orodje res omejitev, ker z hobi program škatlo orodja, pa četudi drago in kvalitetno, marsičesa pač ne moreš nardit. se pa trudim čimveč sama, ker sem firbec. :) štrom za muziko bom tut sama napeljevala, pa klimo bržkone tut. kar ne bo šlo, pa kolega pomaga :) :)
izobrazba...maturant tehnične gimnazije.

KillerGas
Nov uporabnik

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a KillerGas Sr avg 24, 2011 1:05 pm

moje potrebe resi mastercard :lol: ,..hec,.kar se da sam,.od zarnice do tepiha :)),.za ostalo je pa domaci mehanik :)

Uporabniški avatar
Kalos
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kalos Sr avg 24, 2011 1:19 pm

Ne znam nič, ker na korejcu ni blo še nič za zamenjat :lol:
Slika

Uporabniški avatar
pixie
Novinec

Kraj: Kärnten

Napisal/-a pixie Sr avg 24, 2011 2:06 pm

Barbara278 je napisal/-a:pha, bolj malo - olje, svečke, zračni filter, po novem tut filter za olje, gume, diske bi tut šlo (zaenkrat sem jih samo gor in dol dajala, ne pa menjala), žarnice praktično vsepovsod, releje (s popolno shemo elektrike v avtu tut kaj drugega),... pokazal mi je kolega tut kako se končnike menja, tko da tut to bi pomoje šlo, če bi bla sila. :) je pa orodje res omejitev, ker z hobi program škatlo orodja, pa četudi drago in kvalitetno, marsičesa pač ne moreš nardit. se pa trudim čimveč sama, ker sem firbec. :) štrom za muziko bom tut sama napeljevala, pa klimo bržkone tut. kar ne bo šlo, pa kolega pomaga :) :)
izobrazba...maturant tehnične gimnazije.

nono to pa ni tako malo za žensko...

OFF: a si hodla na serš?
Freunde am fahren.

Barbara278
Nov uporabnik

Napisal/-a Barbara278 Sr avg 24, 2011 2:26 pm

ja, ERSŠG - updated ;) nazadnje smo bli Elektrotehniško-računalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana, je pa tut uradna kratica VEGOVA. tko da če si bivši vegovc, da veš ^^

sej načeloma če bi se lotila (oz. ko se bom lotila), bi najbrž lahko še marsikej drugega. itak nimam elektronke v avtu, kar je pa mehanskega pa je sam fino če znaš nazaj sestavt, kr razšraufat je najmanjša stvar. :D

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr avg 24, 2011 2:29 pm

O pa se najde še kak vegovc tukaj! :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Sr avg 24, 2011 2:36 pm

Po izobrazbi sicer ekonomist, pred tem naredil gimnazijo, torej načeloma precej netehnična izobrazba. Sem imel pa srečo da sem se doma lahko marsičesa naučil od očeta.

Načeloma se lotim sam popravljati vseh mehanskih zadev za katere imam primerno orodje (ali domnevam da ga imam, saj se velikokrat med samim delom pokaže da bi bilo dobro imeti še kakšen specialen pripomoček na katerega pred tem nisi pomislil).

Kaj vse sem že popravljal.... Uh seznam bo precej dolg: hladilnik vode, menjava motorja, menjava menjalnika, menjava amortizerjev, kolesnih ležajev, diski in disk ploščice, obnova osvetljave armatruke (Golf I, kjer je bilo potrebno obnoviti večji del napeljave in zamenjati večino žarnic), montaža avtoradia in zvočnikov, odprava kakšne manjše rje (ličenje zaradi izgleda raje prepuščam poznavalcem), čiščenje in nastavitev uplinjača, premejava koles....

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Če avg 25, 2011 8:03 am

Čeprav poznam svoj avto v čeva, se danes brez delavnice ne moreš lotiti ničesar. Če prišteješ še potrebo specialno orodje, kakšen resnejši tester, od preše za lagerje pa do dvigala za menjalnik, pa obeso za motor, pa ne nazadnje zmogljiv kompresor za Ingersoll pištolo, je doma kar težko kaj postoriti. Sem po poklicu tehnične izobrazbe in imam popolnoma vse orodje, diplomiral še organizacijo, ob drugih poslih delam tudi na vzdrževanju laserskih naprav. Hobi mi je elektronika, je pa danes malo težje popraviti ECU, ker so zaliti v žolco, stari so še kar šli. Še olje je doma težko menjati, ker rabiš posodo itd. pa še kam nimaš s starim oljem. Čeprav sem začel davno pred @Fanom, za Lambretto hodil na Fabio Severo po dele, svojega prvega fičota prodal Beksu, za prvega Renaulta še v Litostroju dele kupoval, vsa popravila prepustim večinoma svojim kolegom z delavnicami, so priznano najboljši na svojih področjih.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če avg 25, 2011 9:11 am

joztom je napisal/-a:Čeprav poznam svoj avto v čeva, se danes brez delavnice ne moreš lotiti ničesar. Če prišteješ še potrebo specialno orodje, kakšen resnejši tester, od preše za lagerje pa do dvigala za menjalnik, pa obeso za motor, pa ne nazadnje zmogljiv kompresor za Ingersoll pištolo, je doma kar težko kaj postoriti. Sem po poklicu tehnične izobrazbe in imam popolnoma vse orodje, diplomiral še organizacijo, ob drugih poslih delam tudi na vzdrževanju laserskih naprav. Hobi mi je elektronika, je pa danes malo težje popraviti ECU, ker so zaliti v žolco, stari so še kar šli. Še olje je doma težko menjati, ker rabiš posodo itd. pa še kam nimaš s starim oljem. Čeprav sem začel davno pred @Fanom, za Lambretto hodil na Fabio Severo po dele, svojega prvega fičota prodal Beksu, za prvega Renaulta še v Litostroju dele kupoval, vsa popravila prepustim večinoma svojim kolegom z delavnicami, so priznano najboljši na svojih področjih.

Tudi brez delavnice se da vse narest. Eni delamo pod nadstreškom, nekateri celo brez tega. Vse se da, če se le hoče in če se malo znajdeš. Izgovori, da brez delavnice ne gre, so bedasti. Tudi brez testerja, kompresorja in preše gre. Sam nimam nič od tega, pa ti komot zamenjam ležaj na kolesu. Vprašanje pa je drugo; Ali se splača. Če je na uradnem servisu (recimo subaru) delovna ura 25 evrov, se ti ležaja ne splača doma menjat, če bi bila ura toliko kot ležaj (96 evrov - ležaj za subaru forester) potem pa bi se splačalo delat to doma.

Pa ne rabiš nobenih ingersoll pištol, je tudi tista za 30 evrov iz obija/bauhausa/baumaxa dovolj dobra za domače delo.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
dottore
Stalni uporabnik

Kraj: "sončna stran Slavnika"

Napisal/-a dottore Če avg 25, 2011 9:26 am

Znam menjat žarnico, platišča. Avte peljem na pooblaščen servis zaradi garancije (vem, da me odirajo). Drugo pa nič, ker nimam priložnosti (se nikoli nič ne kvari) ;)
Drugače se bolj osredotočam na hobi gradbeništvo-sem nakupil ogromno orodja in počnem že skoraj vse :D

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Če avg 25, 2011 10:27 am

Ingersoll pištola seveda ni nujna, je pa bogovsko orodje za podvozje, jermenice ali alternator na muslauf. Vaga manj kot kilo, torej 2,5x manj kot ona iz Bauhausa, zabija pa do 40kg, torej na dvojki je glih za kolesa in kiloključ naprej do ±11kg. Se da dobiti rabljene dosti poceni.
http://www.ebay.com/itm/INGERSOLL-RAND- ... 1c1e524ba8
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 17 gostov