Nasveti in napotki ter povpraševanja...

uros11
Poznavalec foruma

Re: PORABA GORIVA ZA 1.9 TDI DIESEL

Napisal/-a uros11 Ne avg 21, 2011 8:52 pm

Steinkauz je napisal/-a:Na tem linku piše:
prestavljajte pri nižjih vrtljajih (bencinski pod mejo 2500, dizelski pod 2000);

To pa ne gre skupaj z sunkovitim pospeševanjem, ker si takoj čez te obrate :)

Škoda motorja. Ko prestaviš, potem vlečeš obrate ven iz kleti.

Uporabniški avatar
barossa45
Novinec

Napisal/-a barossa45 Ne avg 21, 2011 9:09 pm

Steinkauz je napisal/-a:Na tem linku piše:
prestavljajte pri nižjih vrtljajih (bencinski pod mejo 2500, dizelski pod 2000);

To pa ne gre skupaj z sunkovitim pospeševanjem, ker si takoj čez te obrate :)

Vrjetno je mislil, da pospešiš od 1300 do 2000 rpm hitro.
Tudi mene zanima kaj je bolj ekonomično
[img]http://www4.slikomat.com/11/0430/jln-astra.jpg[/img]

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Ne avg 21, 2011 9:22 pm

Ja to je malo kontradiktorno napisano. Po moji logiki je pač najbolj pospešit s tam nekje do 2500 obrati in ne preveč gasa, toliko da izkoristiš max. navor, potem pa hitro prešaltat v višjo, da ne izgubljaš hitrosti in jo dalje vzdrževat. Drugače pa itak obrate prilagajaš terenu, v dolino se tudi z zelo nizkimi avto ne bo mučil, spet v večji klanec lahko s prenizkimi obrati celo dvigneš porabo.

P.S.: Odvisno tudi od motorja oz. krivulje moč/navor. Konkretno pri tem motorju po čipanju z dosti manj trudi dosti hitreje dosežeš željeno hitrost in dobi vse skupaj toliko več smisla. Fora je tudi v tem, da pri "sunkovitem" pospeševanju potem hitro prešaltaš višje in tako izkoristiš "sunek".
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

simonk
Novinec

Kraj: 9000

Napisal/-a simonk So avg 27, 2011 4:00 pm

Ko se trenutne obrabijo kupiš nove gume in platišča 195/65 R15 in bo poraba padla za 0,5-1,0l.

Uporabniški avatar
Dantrell
Nov uporabnik

Napisal/-a Dantrell Po avg 29, 2011 10:14 am

glede na to koliko kilometrov naredim mesečno, je razlika v mescu vožnje (med 15 in 17 colo, upoštevajoč 0.8L več porabe) ravno za 40 evrov več nekje,kar ni ravno dost :?: :) ...

Ubuntu
Nov uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a Ubuntu Po avg 29, 2011 10:45 am

Moj 105 konjski (6 prestav) ima povprečno porabo čez vseh 75k kilometrov točno 6l/100km. Letne gume so 16 col 205, zimske pa 15 vol 195. Max poraba po avtocesti na cel rezervoar je 6.4 l/100km, minimalna, ki sem jo dosegel pa 5,45. Povprečna porabo 5,8l/100 km tudi s klimo ni težko doseči.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Po avg 29, 2011 11:56 am

~toMmy~ je napisal/-a:
speedfreak je napisal/-a:Če gledam oz berem kaelov post pol loh sam rečam, da kak je to avto, ko je podvozje nad 150 že "nevarno", ko je poraba pri 130 strahotna ipd........poraba je pa čist ok za ta avto, samo malo preveč si verjel pravljicam o porabi 5 litrov za tdi

Če je podvozje pri 150km/h "nevarno", potem ta post pišem iz nebes oz. pekla! :mrgreen: 150 km/h je za ta avto (s 16" ali več) pi**** dim! Če se da kakšen "zanimiv" ovinek na regionalki izpeljat s 175 km/h in čez Črni kal spustit z 200tko, potem očitno nima nekih težav, pa še bremze kljub samo 90KM v originalu več kot dobro primejo pri visokih hitrostih. In to brez predelav, čipanje in 16" feltne z dobrimi gumami, res pa da je ET tak, da je bok gume v ravnini z robom blatnika, kar pomaga, je pa vseeno isti avto.

Ne vem kako se pri 150 obnaša Golf, js sem napisal konkretno za Leona z 1.9 TDI motorjem s serijskim podvozjem. Moj Leon pri močnejših zaviranjih nad 150 ni dovolj miren in vodljiv, da bi se v njem počutil varno. Ravno tako čutim pri tej hitrosti drsenje v večkrat omenjenem ovinku Ce-Lj na trojanah - prvi ovinek ko je omejitev 100 pred tunelom (tist ta oster). Zato pravim, da za moje pojme ta avto preprosto ni za take hitrosti, saj mu tudi moči pri 150 že zelo zelo manjka. Vozil sem tudi 1.8 TFSI 160 KM, 2.0 TFSI 265 Cupro R Leona ter Leona in Alteo 2.0 TDI s 140 KM, vse s športnim podvozjem in pnevmatikami med 17 in 19". Občutek v omenjem ovinku neprimerljiv, obnašanje pri višjih hitrostih isto. Vsi ti Leoni in Altea so bili mnogo bolje vodljivi. Nekaj je koliko gre, nekaj pa je občutek do kod je varno...

Speedfreak: koliko porabi Leon sem vedel že pred nakupom, ko sem s testnim Leonom prevozil nekje 1500 km in zaključil s porabo 5.3 L / 100km. Je pa res, da je imel avto 3.500 km prevoženih takrat in mi je bilo rečeno, da ko se motor uteče, poraba pade še za pol litra. Temu ni bilo tako - vedno se giblje ob varčni vožnji med 5 in 6 litri. Ampak glede nato, kaj zmore stari 1.9 TDI s 110 KM in novi 1.6 TDI s 105 KM (oba gresta brez težav krepko pod 5 litrov) še vedno trdim, da je 1.9 TDI s 105 KM požrešen.

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask Po avg 29, 2011 1:12 pm

Ravno nek požrešnež se mi ne zdi, meni kuri 2,0 tdi 170 KM 6,4 povprečno. Tko da za 90 KM se mi zdi 6,2 normalna poraba. Vse kar je manj po mojem mnenju dosežeš z oviranjem prometa. Sem poskusil, pod 5,5 pridem samo tako, da vozim totalno defenzivno in nekaj pod omejitvijo hitrosti.
Pravljicam o porabi pod 5 pri normalni vožnji pa enostavno ne verjamem.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Po avg 29, 2011 3:01 pm

Kael je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:
speedfreak je napisal/-a:Če gledam oz berem kaelov post pol loh sam rečam, da kak je to avto, ko je podvozje nad 150 že "nevarno", ko je poraba pri 130 strahotna ipd........poraba je pa čist ok za ta avto, samo malo preveč si verjel pravljicam o porabi 5 litrov za tdi

Če je podvozje pri 150km/h "nevarno", potem ta post pišem iz nebes oz. pekla! :mrgreen: 150 km/h je za ta avto (s 16" ali več) pi**** dim! Če se da kakšen "zanimiv" ovinek na regionalki izpeljat s 175 km/h in čez Črni kal spustit z 200tko, potem očitno nima nekih težav, pa še bremze kljub samo 90KM v originalu več kot dobro primejo pri visokih hitrostih. In to brez predelav, čipanje in 16" feltne z dobrimi gumami, res pa da je ET tak, da je bok gume v ravnini z robom blatnika, kar pomaga, je pa vseeno isti avto.

Ne vem kako se pri 150 obnaša Golf, js sem napisal konkretno za Leona z 1.9 TDI motorjem s serijskim podvozjem. Moj Leon pri močnejših zaviranjih nad 150 ni dovolj miren in vodljiv, da bi se v njem počutil varno. Ravno tako čutim pri tej hitrosti drsenje v večkrat omenjenem ovinku Ce-Lj na trojanah - prvi ovinek ko je omejitev 100 pred tunelom (tist ta oster). Zato pravim, da za moje pojme ta avto preprosto ni za take hitrosti, saj mu tudi moči pri 150 že zelo zelo manjka. Vozil sem tudi 1.8 TFSI 160 KM, 2.0 TFSI 265 Cupro R Leona ter Leona in Alteo 2.0 TDI s 140 KM, vse s športnim podvozjem in pnevmatikami med 17 in 19". Občutek v omenjem ovinku neprimerljiv, obnašanje pri višjih hitrostih isto. Vsi ti Leoni in Altea so bili mnogo bolje vodljivi. Nekaj je koliko gre, nekaj pa je občutek do kod je varno...

Ti voziš tudi poleti na 15"? To zna tud bit problem, ker je to premalo za hitrejšo vožnjo s takšnim avtom. Drugače pa ne bi šel tako hitro, če se že pri 150 km/h ne bi počutil popolnoma varno, mar ne? =P
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
SašoP
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a SašoP To avg 30, 2011 10:40 am

Pa nemore ti 1,5 tone težak avto pit 5 litrov to je po mojem mnenju nekak logično. Plus tega da dizel je za vozit, ne pa da ga doma u garaži gledaš pa glancaš ampak to je že druga zgodba. Teli dizli k jih je recimo največ v uporabi (pustmo razne bluemotion pa bluefficency) torej TDI, JTD,... je poraba vse do 7 litrov normalna, vsaj po mojih izkušnjah. Pr mojmu 2.0 TDI 140km se je pa za 8 litrov treba res dobr potrudt da jih dosežeš. Tko da tvoja poraba se mi zdi čisto realna.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ To avg 30, 2011 11:48 am

No ja, saj se s primernim jajcanjem (kot vozi pri nas vsaj polovica ljudi) in premišljeno vožnjo (kot jih vozi bolj malo) tudi petim litrom približat, če imaš na takšnem avtu 15". Drugače mi je pa novi CR 2.0 TDI 110KM je z normalno vožnjo (regionalka večkrat do 120km/h in nekaj prehitevanj) s 16" varčnimi gumami spil presenetljivega 5.3l, tako da ne moreš vseh metat v isti koš :shock:
Slika

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Kraj: WestCoast

Napisal/-a mr.ramo To avg 30, 2011 11:51 am

~toMmy~ je napisal/-a:No ja, saj se s primernim jajcanjem (kot vozi pri nas vsaj polovica ljudi) in premišljeno vožnjo (kot jih vozi bolj malo) tudi petim litrom približat, če imaš na takšnem avtu 15". Drugače mi je pa novi CR 2.0 TDI 110KM je z normalno vožnjo (regionalka večkrat do 120km/h in nekaj prehitevanj) s 16" varčnimi gumami spil presenetljivega 5.3l, tako da ne moreš vseh metat v isti koš :shock:

to si ti zracunal ali je to BC-ju??

Uporabniški avatar
SašoP
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a SašoP To avg 30, 2011 12:06 pm

Sej pravm da je to mišljeno za starejše modele dizlov, tanovim vem da nafta nazaj teče...

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ To avg 30, 2011 7:41 pm

mr.ramo je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:No ja, saj se s primernim jajcanjem (kot vozi pri nas vsaj polovica ljudi) in premišljeno vožnjo (kot jih vozi bolj malo) tudi petim litrom približat, če imaš na takšnem avtu 15". Drugače mi je pa novi CR 2.0 TDI 110KM je z normalno vožnjo (regionalka večkrat do 120km/h in nekaj prehitevanj) s 16" varčnimi gumami spil presenetljivega 5.3l, tako da ne moreš vseh metat v isti koš :shock:

Po BC-ju, ki pa pričanju ostalih (in dometu) ne laže, te (začasne) 110KM CR mašine so res šparovčki. Pri tiščanju praktično kolikor je dala mašina od sebe, zgolj za zabavo, je prišlo do 9l, kar je v primerjavi z 1.9 TDI čisto realno. Na Golfu 5 in Passatu 03 1.9TDI se giblje poraba na cel tank večinoma med 6 in 7 litri, se pa da tudi pod 6 "normalno" vozit in še koga prehitet.

SašoP je napisal/-a:Sej pravm da je to mišljeno za starejše modele dizlov, tanovim vem da nafta nazaj teče...

Vem, vem, zanimiva se mi zdi primerjava med PD in CR 2.0 TDI, kar konkretna razlika v porabi.
Slika

Uporabniški avatar
zgagaxxl
Novinec

Kraj: Na sončni strani Alp

Napisal/-a zgagaxxl Sr avg 31, 2011 2:38 pm

Škoda Octavia l.2008 kombi 77kW je povpreček 6,5 l/100km ker imam precej hribovske vožnje in kratke relacije.
Na daljših relacijah pa je okoli 5,8 l/100km. Gre tudi manj, vendar nastavim tempomat na 140km/h in se ne sekiram zaradi porabe.
*** Hoy do I print my voice mail? ***

Uporabniški avatar
Dantrell
Nov uporabnik

Napisal/-a Dantrell Po sep 05, 2011 2:11 pm

važno da mašinca laufa :D

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Po sep 05, 2011 2:57 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
mr.ramo je napisal/-a:

Po BC-ju, ki pa pričanju ostalih (in dometu) ne laže, te (začasne) 110KM CR mašine so res šparovčki. Pri tiščanju praktično kolikor je dala mašina od sebe, zgolj za zabavo, je prišlo do 9l, kar je v primerjavi z 1.9 TDI čisto realno. Na Golfu 5 in Passatu 03 1.9TDI se giblje poraba na cel tank večinoma med 6 in 7 litri, se pa da tudi pod 6 "normalno" vozit in še koga prehitet.

SašoP je napisal/-a:Sej pravm da je to mišljeno za starejše modele dizlov, tanovim vem da nafta nazaj teče...

Vem, vem, zanimiva se mi zdi primerjava med PD in CR 2.0 TDI, kar konkretna razlika v porabi.

110 cr mašine so reš šparovne, in če js to povem, pol bo kr nekaj na tem :mrgreen: .

Drugače ma moj fokus zadnje čase TDI sindrom, ko sem imel samo relacijo je imel povprečno porabo 4.4 litra, tale tank je z nekaj mestne pa AC tudi 220 na trenutke na 5,7, pa mam 16stke gor...ne vem kaj mu dogaja zadnje čase, prej sem imel porabo med 6 in 6.5 skoz... :cry:
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Majestic-12 [Bot] in 8 gostov