Nasveti in napotki ter povpraševanja...

pilon
Nov uporabnik

Delovanje turbota....normalno ali ne?

Napisal/-a pilon To okt 04, 2011 11:00 pm

Pozdravljeni.

Imam sledečo težavo (ali pa tudi ne) in upam da mi boste znali svetovat.

Gre se za Octavio 1.9 TDI motor ALH 66kW.

Zadnjih 10-14 dni se mi dozdevalo, da avtomobil pri pospeševanju, recimo najbolj občutno v 2., 3. prestavi iz 1700 vrtljajev naprej izrazito potegne tja do nekje 2500 vrtljajev potem pa mu moč nekako usahne. Bil sem prepriča, da se mi samo dozdeva.
Danes pa sem se z odprtim sovoznikovim oknom peljal ob betonskem zidu tako da je bilo izrazito mogoče slišati turbino. Zgodilo se je ravno sledeča, pri pospeševanju se je izrazito slišalo, da turbina pri cca 1700-1800 vrtlajjih prične izraziro polnit potem ji pa po zvoku sodeč pri cca 2500 vrtljalih vrtlaji kar precej padejo. Na armaturki se ne vključi nobena lučka.
Ker zadeve nisem prpustil naklučju sem se po isti poti peljal ene 4-5 krat, torej pospeševal v 2. in 3. prestavi ter poslušal turbino. Venomer se je zgodilo isto kot prej opisano. Tudi pojemek moči je pri cca 2500 vrtlajjih občuten.
Ker še nisem dolgo časa lastnik vozila, me zanima ali je to normalno, to opažam resnično šele 10-14 dni.
Tudi zvok turbine je zadnje čase nekoliko drugačen, kot da bi kje malo mimo pihalo.
Doma sem sicer pregledal vse cevi okoli turbine (kolikor se od zgoraj in s strani da....avta dvignit žal nisem imel priložnosti....prav tako se en vidi cevi okoli IC-ja ker so skrite pod blatnikom in zaščitnimi plastikami) vendar ni videti kakšnega puščanja. Turbo je suh kot poper. Vozilo ima preverjenih 125kkm in po servisni knjižici redno servisiran.

Je to normalen pojav ali ni?

Hvala za pomoči.

LP

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Re: Delovanje turbota....normalno ali ne?

Napisal/-a sašo5 Sr okt 05, 2011 12:40 am

pilon je napisal/-a:

Je to normalen pojav ali ni?

normalno; pri cca 1650 rpm ta stroj itak doseže maximalni navor, če bi imel števček(bost) bi lepo gledal pri katerih vrtljajih turbina dela na polno oz. kdaj je polnjenje najvišje
Sicer pa preveriš enostavo tako, da vidiš če avto doseže maximalno hitrost. Če bi bilo kaj narobe bi računalnik preklopil v t.i. zasilni program in nebi šel več kot 90-100 km/h in vsekakor bi zagorela rumena lučka motornega menažmenta n armaturi

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Sr okt 05, 2011 5:47 am

Naj ti jo pelje eden, ki je vajen dizlov. Da je pojemek po 2500 ni nič čudnega, vendar spet kaj posebnega od pojemka ne bi smelo biti. Še bi moralo vleči vsaj tja do 3500.
Ni mi sicer jasno, kako pospušaš turbino ob vsem tistem hrupu, vendar je hitrost turbine odvisna od vtoka dimnih plinoov. Če vrtljaji padejo, potem je razlog v tem, da se ti vklopi bypass teh dimnih plinov, torej da gredo mimo turbine. Oziroma, da je posegel računalnik v delovanje in zmanjšal vbrizg nafte, posledično je tudi manj plinov. 2500 je tudi neka taka magična meja za računalnik.
Če imam dobro v spominu, sem imel podobno težavo, v mojem primeru je bil kriv ali LMM ali pa senzor tlaka turbine. Bolj ta drugi, se mi zdi. Crkovalo pa je zelo zelo postopoma, dokler ni peljalo izključno v zasilnem programu.
Ne skrbi, lučke na armaturki ne boš videl. Bo treba računalnik priklopiti, vendar ne tak, ki da samo informacijo, dela/ne dela, temveč takega, ki pove vrednosti, mehanik pa mora biti tak, da vrednosti razume. Torej ne ravno neki šmrkavec.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Sr okt 05, 2011 6:33 am

obcutnega pojemka ne sme biti!!
pritisk pada sele ppri nekej 3500 obratih..je pa res da do tja ne vlece kot pri 1700-2000 samo obcutnega pojemka ne sme biti.
je nad mano nekdo lepo napisal,pjte se zapelat en krog s testerjem pa da vids ali turbo dobro fila ali neha filat pri teh obratih.
mozno je da ams ke poskodovano kako cev ali pocen ic in potem tam van uhaja zrak.....ce pravis da nekaj piska...
Ni vse res kar napišem

pilon
Nov uporabnik

Napisal/-a pilon Sr okt 05, 2011 11:31 am

uros11 je napisal/-a:...Ni mi sicer jasno, kako pospušaš turbino ob vsem tistem hrupu,...

Drži, da se turbine v notranjost ravno ne sliši, če pa se pelješ v breg z 2. in 3. prestavo, imaš na svoji desni 3m visoko betonsko škarpo in odprto sovoznikovo okno, se pa turbina ne samo zelo dobro, ampak odlično sliši.

Očitno bo potrebno avto peljat k nekomu.

Hvala za ponoč

Lp

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Sr okt 05, 2011 4:04 pm

še lažje je v tunelu...sam se moreš sam vozit
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Pe okt 07, 2011 4:17 am

Imel podoben primer...le da se je ta pojemek čutil pri nekaj čez 3000 rpm...Razlog? Zapacan MAP senzor. Čiščenje je pomagalo.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Fan, Google Adsense [Bot] in 10 gostov