Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Mirando
Novinec

Kraj: ...ja ka pa te ti tu delaš...

XSARA, MK1, nekaj ropota...

Napisal/-a Mirando Ne mar 14, 2010 10:30 pm

Lep pozdrav!

Avto: C. Xsara, klasična, l. 99...čudna napaka:

avto normalno vžge, se pelje...problem nastane ko spustiš plin, "gas" - začne spredaj (mislim, da bolj v desnem delu...) NEKAJ ROPOTATI! ropota zvezno ponavljajoče, ko dodaš plin - preneha....? sem avto dal v "ler", ugasnil...ropot ne preneha (če bi bilo na sklopki ali menjalniku, bi najbrž to prenehalo)... začelo pa se je neposredno po prestavljanju, zato sem prvo pomislil na sklopko in kaj v tej zvezi - vendar se vse skupaj ne odziva nič drugače če pritisnem pedal za sklopko, spustim itd. tudi o ugasnjenem avtu ki se pelje ...se ta ropot, zvok pojavlja, tako da...?!!? :twisted: :evil: oops

Zvok spominja na npr. zvok, ko si ti kak kamenček zarine v profil in s potem zvezno, konstantno ponavljajoče ponavlja... :evil: :cry:

kakšen predlog, kaj bi lahko bilo? menjalnik, polosovina, zglob...sklopka slučajno...?

Kako sploh točno diagnosticirati v čem je problem???

Hvala za vso pomoč!
....Vemo marsikaj, pa še se učimo.....

Jeaka
Stalni uporabnik

Kraj: lj

Napisal/-a Jeaka Po mar 15, 2010 12:51 am

Lahko je ležaj na polosovini ki je uležajena, lahko ležaj v menjalniku.
[url=http://www.enigma-motorsport.si][img]http://www.enigma-motorsport.si/images/enigma_uvodna.jpg[/img][/url] http://www.enigma-motorsport.si

Volvo power
Novinec

Kraj: kočevje

Napisal/-a Volvo power Po mar 15, 2010 5:54 am

vse kaže da je homokinetični zglob

Uporabniški avatar
Mirando
Novinec

Napisal/-a Mirando Po mar 15, 2010 7:34 am

hvala.
obstaja način, kako to zanesljivo "locirat"? da se po nepotrebnem ne razdira polosovina, zglob...kaj šele menjalnik...in s tem v zvezi €€€ :cry: :evil: ...

Ali ne bi pri zglobu konstatno "ropotalo"; ali pa vsaj v ovinek...itd.?

Skratka, začne ropotati zgolj v primeru ko spustiš plin, lahko se da avto tudi v prosto prestavo in ugasne...danes pa sem celo opazil da je začelo ropotati, ko sem med vožnjo pritisnil sklopko (in so bili ivšji obrati...)! Zaključek - ropota vedno ko avto "ne vleče", skratka ni "v pogonu"...?!?!

Volvo power
Novinec

Kraj: kočevje

Napisal/-a Volvo power Po mar 15, 2010 4:14 pm

ropotalo bo vedeno bolj in v vseh primerih ...

navij volan do konca v eno stran in probaj počasi vozit v krogu (v obe smeri levo in desno) pa boš takoj slišal ali poka ali ne .

Uporabniški avatar
c.o.b.
Uporabnik

Napisal/-a c.o.b. Po mar 15, 2010 4:22 pm

pri men so bli isti znaki na Peugeot 206 - rezultat: menjalnik je blo treba zamenjat, ker je šou diferencial in se ga ne splača posamezno menjat. je blo pa tut pol sprednga dela razkopanga,da se je ugotovil,da je to krivo - najprej je mehanik mislu da je polosovina...

Lp

Uporabniški avatar
Mirando
Novinec

Napisal/-a Mirando To mar 16, 2010 11:04 am

sem uspel locirat težavo - je zagotovo "nekaj" v menjalniku???, oz. diferencijalu???!! od tam prihaja zvok.... ali se je nekaj odlomilo, snelo..., da takole rožlja, ko pogon ni "obremenjen", ali pa....???
po šihtu razdremo in poročam, kaj bi lahko bilo? glede na to, da je avto normalno vozen...srčno upam, da ni kaj hujšega...?! ne vem zakaj še vedno sumim tudi da je kaj na sklopki...?

Klamzi
Novinec

Re: XSARA, MK1, nekaj ropota...

Napisal/-a Klamzi Po okt 03, 2011 8:59 pm

@Mirando, si uspel najt napako?

Imam podoben problem v moji Xsari.
Torej ko spustim stopalko za plin začne ropotat, kot da bi v ventilator potistnil kos plastike (tktktktktktk). Višja hitrost > glasnejši in hitrejši ropot. Ropotati preneha kadar se dotaknem stopalke za plin, pravtako preneha ob stisnjeni sklopki in kadar avto stoji na mestu. Sicer imam malo "načet" homokinetični zglob, ampak dvomim da je to vzrok ropota, glede na prej napisano...

Kakšna ideja kaj bi bilo narobe? Kaj več poročam jutri, ko bom imel čas vse potestirat.

blazkom
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazkom Po okt 03, 2011 10:09 pm

končnik mogoče, preglej luft koles

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom To okt 04, 2011 7:28 am

Vsekakor prvo poglej ležaj na desni daljši polosovini na sredini ki gre skozi zadnji nosilec. To je na sliki ležaj št.5.
Priponke
Polosi.pdf
(143.82 KiB) Prenešeno 101 krat

Klamzi
Novinec

Napisal/-a Klamzi To okt 04, 2011 1:16 pm

Tudi v leru zvok preneha, pojavi se pa v vsakem primeru kadar je v 1 ali 2 prestavi in/ali kadar spustim stopalko za plin.
Hvala obema za info, samo sem ugotovil da bom sam težko kaj zamenjal, tak da sem se za jutri naročil pri mehaniku.

Edit: Hja, pravzaprav ropot sploh nikoli ne preneha (razen ko avto ni v gibanju), ampak se pojavi v tišji, komaj slišni varianti :?

Klamzi
Novinec

Napisal/-a Klamzi Če okt 06, 2011 7:34 am

Pa smo našli krivca :arrow: menjalnik
Se komu doma valja kakšen za xsaro 1.4, mk1, letnik 2000?
Zadnjič spremenil Klamzi, dne Če okt 06, 2011 10:15 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Če okt 06, 2011 9:39 am

Avtoodpad Bine ali pa Italija.

Klamzi
Novinec

Napisal/-a Klamzi Če okt 06, 2011 10:34 am

Hvala, Bine ga ima. Sem klical malo naokoli in našel par primerkov...
Ohranjenost oz. funkcioniranje menjalnika pa je pred nakupom skoraj nemogoče preverit ane?

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Če okt 06, 2011 1:41 pm

Klamzi je napisal/-a:Hvala, Bine ga ima. Sem klical malo naokoli in našel par primerkov...
Ohranjenost oz. funkcioniranje menjalnika pa je pred nakupom skoraj nemogoče preverit ane?

Lahko ga zavrtiš z roko, preizkusiš prestavljanje(ni nujno,da bo lepo prestavljal čeprav ni okvarjen), pogledaš zračnost gredi kamor pride lamela, odviješ pokrovček za izpust/dolivanje, in pogledaš, če so slučajno gor opilki (je magneten). Če olje izpustiš na nek pladen in "zarišeš" s prstom po njem lahko v primeru obrabljenosti oz kakšne okvare zaslediš sivo črto-obarvanje olja...

Še preden pa se bo menjalnik montiral na avto zamenjaj semeringe. Nemalokrat se zgodi da spustijo, ko menjalnik daljši čas stoji na polici...

Klamzi
Novinec

Napisal/-a Klamzi So okt 08, 2011 6:02 pm

Pa se lahko "križata" menjalnika od MK1 in MK2 za 1.4 motor?

Edit: Menjalnik in sklopka menjana... upam na mir za naslednjih nekaj 10 tisoč km :)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Fan, Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 7 gostov