zuzek je napisal/-a:bedarija se menit tu, kako enim zdrži samo 20k km enim pa 4x več
KER RAZLIČNO VOZIMO
če nekdo vozi rally na cesti, žlajfa pred semaforjem, je skozi za drugimi avti, vozi agresivno in agresivno žlajfa veliko bolj porabi ploščice
kot nekdo, ki vozi zmerno kot jaz, žlajfam z mašino kolikor se da, pred odvinkom na blago prižlajfam, ko je semafor gledam, če vidim da je
rdeča že prej dam v folo in se zmeraj bolj počasi približujem semaforju da manj žlajfam, za vozili imam varnostno razdaljo itd.. potem itaq
da bojo zdržale 4x več
Se strinjam, je pa stvar tudi v tem, da bolj agresivna vožnja z več sunkovitega bremzanja in večjo obrabo zavor, ni nujno hitrejša od premišljene s pametnim šaltanjem in brez nepotrebnega "posiljevanja" bremz. Vem, ker sem dostikratkrat vozil za kom, ki je vozil "agresivno", se nekaj trudil, avto je premetavalo, po ravnem gas, pred ovinkom pa stopit na bremzo ipd. Najbolj smešno je, da takšnega potem z dosti manj dramatično vožnjo s slabšim avtom s slabšim podvozjem, manj konji in vsaj colo manjšimi gumami prehitiš!

Da ne govorimo, koliko nepotrebnega pritiskanja bremz je na naših cestah.
lisko je napisal/-a:~toMmy~ je napisal/-a:.... da bi hitrost postopoma prilagodil in večkrat zaviral s pomočjo motorja, ploščice menjal mnogo prej, čeprav v povprečju vozi dosti bolj počasi, sploh če bi poslušal serviserje na kakem pooblaščencu, ki bi ploščice najraje zamenjali že na drugem servisu pri 30k km (meni so to dejansko predlagali).
.....
Pri vsakem avtu je točno določeno kdaj , na koliko časa in pri koliko km se kaj menja. Tipičn primer je visko pri 2.5TD jeepovem motorju....Menja se na 100 tisoč pa ni važn al je še kot nov ali pa že peša....Menja se in konec. Potem pa beremo po forumih kako so ti 2.5td za falus motorji, pokajo glave , odpovejo turboti (a servisni interval ima na 4 do 8 tisoč....) se pravi olje se še ogreje ne dobro ga moraš že menjat a z vsakim ko sem se menu je rekel , da dela servise na 10 do 15 tisoč....O podmazovanju kakih tečajev vrat,prednje in zadnje haube, še pol foruma slišalo ni....Olje v pogonih se menja na 2 leti ali 45kkm.....Ponavad pa je olje v pogonih doživljensko....
In potem poslušam komentarje kaj imam to za en avto, da kr naprej neki popravljam in menjujem....
Vedno govorim da nakup avta je najmanjši strošek....stroški se začnejo pri vzdrževanju.
Če bi vsi avti bili servisirani po določenih pravilih potem bi kotiček "pravni nasveti" bil prazen.
Oprosti ampak zdaj si napisal totalno bedarijo. To je podobno, kot da bi imel interval za menjavo gum recimo 20k km ali eno leto. Razume se, da je recimo gume pametno menjat po kakšnih 4 letih, tudi če imajo dovolj profila, ampak da bi jih pa menjal po letu ali dveh s pol profila zaradi nekega intervala (ki sploh ne obstaja!), je pa blago rečeno neumnost, tako kot je neumnost po par letih menjat zavorne ploščice, ki imajo še dobro polovico uporabnega "mesa".
Tako btw, je pri 30k km menjavo predlagal nek zelenec na servisu, potem so pa rekli, da so čisto hin in je menjava nujna. Cca. 7k km po tem je posvetil senzor in so se zamenjale. Nikjer nisem zasledil, da bi menjava bila predvidena pri določenih kilometrih, pač jih obrabiš in menjaš, smiselna bi bila le predpisana menjava po določenih letih, če pač material po tem obdobju ni več pravi. Zdaj mi pa prosim razloži, kaj bi poleg stran vrženega denarja bila prednost zgodnejše menjave, ker me res zanima.
Prosim nekar pa meni razlagat o vzdrževanju avta, ker vložim v to še preveč truda in so stvari med drugim definitivno podmazane.