Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Re: Zanašanje avtomobila ?

Napisal/-a Drocky So dec 03, 2011 11:53 am

maš v eni temi posnetke od x-haira na poligonu. Se lepo vidi da to deluje, ampak je problem, ker v kritični situaciji ga ni človeka ki bi bil sposoben pumpat bremzo ;)

EDIT:
http://youtu.be/mwbZwEFERTY
viewtopic.php?f=2&t=87906 prvi post
Zadnjič spremenil Drocky, dne So dec 03, 2011 12:01 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
LP Rok

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So dec 03, 2011 12:00 pm

Saj tu je problem, saj se velika večina v kritičnem trenutku obesi na bremzo.
Me pa zanima kako bi tole izgledalo s 50 km/h, ne pa cca 20 km/h, in še na ravnini je bil narejene demonstracija, v ovinku nevem če bi se takole sešlo. :?:
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

gtr35
Nov uporabnik

Napisal/-a gtr35 So dec 03, 2011 12:42 pm

No na tole sem mislil k tako pritiska na bremzo. Drugače pa seveda vem, da v kritični situaciji človek drugače odreagira oz. samo stop po bremzi na polno ! Zato sem pa rekel kako naj bi bilo ! Zato pa je ABS da voznik samo pritisne bremzo na polno, ostalo pa naredi računalnik ( kar se tiče popuščanja koles da ne zablokirajo ).

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS So dec 03, 2011 12:50 pm

gtr35 je napisal/-a:No na tole sem mislil k tako pritiska na bremzo. Drugače pa seveda vem, da v kritični situaciji človek drugače odreagira oz. samo stop po bremzi na polno ! Zato sem pa rekel kako naj bi bilo ! Zato pa je ABS da voznik samo pritisne bremzo na polno, ostalo pa naredi računalnik ( kar se tiče popuščanja koles da ne zablokirajo ).

O tem bi se dalo razpravljat. ABS je super predvsem z vidika vodljivosti. Bi bilo pa zanimivo vprašat inženirje v tovarnah, ki to razvijajo, kako skrajšat zavorno pot pri avtih z ABS-om predvsem na snegu. :|

Lep primer je tista bela podlaga na Vranskem, ko greš po klancu navzdol, na koncu je pa ovinek v desno. Pri avtu z ABS-om greš sicer lepo v liniji skozi ta ovinek, vendar se tudi z vrhunskimi letnimi gumami ustaviš šele daleč spodaj. Medtem ko pa se en AX ali pa star Polo brez ABS na zimskih gumah (poleti pri vročini 30) ustavi že krepko pred ovinkom :roll:
Je pa res, da ga obrne ko zaide na asfalt oops :mrgreen:

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan So dec 03, 2011 1:02 pm

gtr35 je napisal/-a:Sašo5: Ja men ABS ne dela, zato sem ven vzel varovalko ABS. Kokr sem jst slišal moraš pri močnem bremzanju stopalko pritisnit, mal popustit, spet pritisnit itd... zato da ti ne zablokira koles ( s tem dejanjem se tako rekoč simulira človeški ABS :roll: ). ABS deluje tako da ti popušča kolesa ( prepreči blokiranje koles ). Glej ne vem no tko sem bral in slišal od ljudi, mogoče naj kaj o tem pove Fan ?

Bom pa probal to narediti še na suhi cesti !

X2
Pravilno ste slišali in prebrali, to je v teoriji vse res.......................pa vendar v praksi prištejmo še paniko - rezultat..........blokiranje zavor in zdrs vozila.
Kot znamenitost:
Pred 30 leti se je lahko na prste preštelo koliko vozil ima ABS, ( razvijati se je začel 1926, uporabno razvil pa med leti 58 in 60, v uporabi je od 1971 leta ), večina močnejših vozil je imala zadnji pogon, pa vendar je bilo manj vozil v jarkih - ker so vozniki obladovali svoja vozila in se niso zanašali na elektroniko.

@ peroRS
- enostavno...................hitrost prilagoditi voznim razmeram, pa je tudi zavorna pot kratka.
Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS So dec 03, 2011 1:07 pm

Fan je napisal/-a:@ peroRS
- enostavno...................hitrost prilagoditi voznim razmeram, pa je tudi zavorna pot kratka.
Lep pozdrav

Kaj pa ko greš 30kmh po glavni cesti skozi naselje in te nekdo s parkinga izsili...a je tudi to neprilagojena hitrost :? :roll:
V takem primeru tudi pol metra razlike v zavorni poti pomeni ogromno.

BTW po tisti beli podlagi na Vranskem smo vozili 25kmh ;)

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So dec 03, 2011 1:53 pm

Fan je napisal/-a:Kot znamenitost:
Pred 30 leti se je lahko na prste preštelo koliko vozil ima ABS, ( razvijati se je začel 1926, uporabno razvil pa med leti 58 in 60, v uporabi je od 1971 leta ), večina močnejših vozil je imala zadnji pogon, pa vendar je bilo manj vozil v jarkih - ker so vozniki obladovali svoja vozila in se niso zanašali na elektroniko
Lep pozdrav

Podpis pod tole.
Je pa verjetno dosti kriva tudi avtošola, saj jih tudi osnovnih stvari ne nauči, kot je bila tema odprta, ko uporabnik ni vedel niti kaj za vraga so neke posode okoli motorja, kaj da bo potem vedel kako se šele avtomobil obnaša na cesti, pa da negremo še o kašnem parkiranju, ker so nekateri res diplomanti.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov