Nasveti in napotki ter povpraševanja...

MaRko81
Novinec

Menjava zavornih oblog ?

Napisal/-a MaRko81 Sr dec 14, 2011 5:45 pm

Lep pozdrav...

Zanima me kako pri Renaultu megane II 1,5dci letnik 2008 stisneš zadnji zavorni cilinder. Baje da se mora vrtet pa stiskat hkrati, v katero smer pa je prav (v smeri urinega kazalca ali kontra) oops :?:

Hvala za odgovore

čare
Mojster foruma

Re: Menjava zavornih oblog ?

Napisal/-a čare Sr dec 14, 2011 6:02 pm

Vrtiš v desno (zašravfuješ) redki so primeri ko gre ena v levo ena pa v desno (ponavadi ford)

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Sr dec 14, 2011 6:12 pm

Pri fijatu (vsaj pri novem bravotu) je isto en levo drugi desno.
Lp

MaRko81
Novinec

Napisal/-a MaRko81 Sr dec 14, 2011 6:22 pm

...kak veš v katero stran je prau, je kje na cilindru označeno?

Uporabniški avatar
ven0m
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a ven0m Če dec 15, 2011 1:30 pm

Vzami mizarsko spono in jo močno zatagni čez čeljust na potisni cilinder. Nato vzami papagajke in zategni potisni cilinder (v smeri urinega kazalca), če bo smer napačna se nebo nič zgodilo, zato ker spona drži cilinder. Če je smer pravilna bo šel cilinder nežno navznoter. Spono boš moral sproti zategovat, ker ko bo šel cilinder navznoter bo spona popuščala, brez spone pa neboš mogel zavrtet cilindra, zato jo vedno močno zategneš. Moraš pa ga potisnit do KONCA, ker drugače neboš dobil čeljusti čez popolnoma nove ploščice.

Tak sistem ima veliko avtov, npr. ves VAG koncern. Še dober nasvet, prvih 200km ne divjaj in zmerno zaviraj!
Jeremy Clarkson: "So when you were saying that it won’t slide, what you meant was, ‘I can’t slide it.’“
James May: "Yes."

MaRko81
Novinec

Napisal/-a MaRko81 Če dec 15, 2011 2:01 pm

...ok hvala za odgovor, neki sm tud po tujih forumih brskal, tko da bom probal dans to zrihtat :D

MMNeo
Novinec

Napisal/-a MMNeo Če dec 15, 2011 3:39 pm

Lahko še jaz pristavim eno vprašanje, ko smo že pri renaultih?

Če je vozilo pod garancijo, a mora zavorne ploščice menjati uradni serviser in dati gor renaulteve ali lahko tudi drug/druge? Se lahko sklicujejo na nepooblaščeno menjavo, v primeru težav, čeprav mislim, da tega ne bi smelo biti?

P.s.: ne morem verjeti, da sem pri laguni III moral menjati ploščice pri 40k km, zdaj ko imam g.scenica, pa bo enako.
Sem pa marsikje zasledil, da so prav renaultove ploščice zelo slabe kvalitete.

Uporabniški avatar
joshy
Nov uporabnik

Napisal/-a joshy Če dec 15, 2011 4:06 pm

jas pa sem pri mojmu menjal komplet vse 4 diske + zavorne ploščice že pri novem in to pri cca 15k (material uščil z diskov oops ) ...In gledam da zavore se obrabljano nenormalno in vse je gor original deli Renault megane 2 l 2007

MaRko81
Novinec

Napisal/-a MaRko81 Če dec 15, 2011 5:06 pm

....evo posu narjen. Treba je stiskat in pa vrtet v smeri urinega kazalca (pomagal sem si z to primernim orodjem sam da me je prodajalc nategnu in prodau "left handed" namesto "right handed" ključ) ampk je šlo vseen z malo improvizacije. Najprj sm fotrovga megana II L2006 126000km (prva menjava) cca. 4h...nmal bla jeba...pol pa še mojga megana II L2008 120000km (tud prva menjava) pa cca. 3h. Ploščice so pa mele tam še cca. 1 - 2mm "mesa". Ko sm kupoval ploščice pa baje obstajajo dve različne debeline ploščic in sicer 17mm (kar je pravilna debelina) in pa 14,2 kot vrže po dveh različnih katalogih sam so te ploščice pretanke saj je ogromno placa med čeljustjo in ploščicam, tko da mi je za enga dau 17mm za druzga pa 14,2 :roll: ampk sm šou zamenat za 17mm.

Tako...posu narjen, vsem hvala za pomoč.

PS: kaku pa to vi bremzate... :?: :roll:

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če dec 15, 2011 5:38 pm

To sem ravno gledal, če eni menjajo hkrati olje in zavorne ploščice! :D Golf ma dobrih 140k km prevoženih in razen sprednjih ploščic še vse orginal, pa se hitro z njim vozi + še večinoma več potnikov.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Če dec 15, 2011 8:05 pm

Pozdravljeni

@MMNeo
- Zavore se obrabljajo glede na stil vožnje, ne glede kakšne kvalitete so!! V primeru, da je vozilo v garanciji in se menjajo: zavore, redni servis............torej redni servis ali potrošni material..................je potrebno vpisati v knjigo ( datum, prevoženi km, podpis in žig servisa ) in račun mora biti v knjigi. V tem primeru se ne izgubi garancije....................ja, če pa si boste sam menjal ploščice ali motorno olje................potem pa se lahko obesijo in prekinejo garancijo na vozilo.

@ MaRko81
- Nekateri tipi vozil imajo zadaj prisilno hlajene zavorne diske - disk je debelejši (od 14 do 18,50mm, spredaj pa do 38mm ) in posledično morajo biti ploščice tanjše. Zaradi tega so v prodaji dve debeline. Seveda to velja za spredaj in zadaj.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Pe dec 16, 2011 11:25 am

MMNeo je napisal/-a:Lahko še jaz pristavim eno vprašanje, ko smo že pri renaultih?

Če je vozilo pod garancijo, a mora zavorne ploščice menjati uradni serviser in dati gor renaulteve ali lahko tudi drug/druge? Se lahko sklicujejo na nepooblaščeno menjavo, v primeru težav, čeprav mislim, da tega ne bi smelo biti?

P.s.: ne morem verjeti, da sem pri laguni III moral menjati ploščice pri 40k km, zdaj ko imam g.scenica, pa bo enako.
Sem pa marsikje zasledil, da so prav renaultove ploščice zelo slabe kvalitete.

Lahko daš tudi druge diske in ploščice gor, ampak potem servis garantira samo vgradnjo, ne pa materiala.
Pri VW-ju je garancija na diske in ploščice reci in piši 8kkm ali 6 mesecev, potem pa adijo. Za renoja pa ne vem.
40 kkm za ploščice je lahko malo ali veliko. Odvisno od načina vožnje, tako kot pravi Fan. Sploh pa zna biti problem pri starejših avtih, če začne štekat bat ali pa vodila klešč, potem jih lahko pobere zelo hitro.

MaRko81
Novinec

Napisal/-a MaRko81 Pe dec 16, 2011 3:20 pm

...še eno vprašanje. Čemu služi tist "lim od 3Ma" na kovinski strani zavornih oblog, saj da bi se le te nalimale na prašne zavorne čeljusti je mal bosa oz. ali mogoče to služi kot "lubrikant" da prepreči cviljenje :?:

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Pe dec 16, 2011 5:54 pm

Pozdravljeni

To se pri temperaturi ( pri zaviranju ) zapeče na zavorni batek in zavorni cilinder. Nikakor pa ne na ščitno/protiprašno tesnilo. V koliko je tesnilo pred zavornim batkom, je:
- pod tesnilom zrak / nežno dvignite tesnilo, da se stisne na svoje mesto
- tesnilo je napihnjeno / menjava

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: McLaren in 6 gostov