Nasveti in napotki ter povpraševanja...

ikvalita
Nov uporabnik

Octavia II - nerešljiv problem sklopka/vztrajnik - drugo ???

Napisal/-a ikvalita So jan 28, 2012 6:21 pm

Pozdravljeni

Sem nov na forumu, čeprav ga prebiram že precej časa. Odločil sem se, da se registriram, da Vam pojamram s svojo težavo, ki me na moji Oktaviji spravlja ob živce že od nakupa. Ker se zadeva nikamor ne premakne vas prosim za mnenje/nasvet/pomoč/rešitev.

Podatki o avtomobilu:
- Octavia II Combi FL Elegance, letnik 2009, 1,9TDi, 105KM
- avto ni več v tovarniški garanciji, ampak v podaljšani še cca 1,75leta
- ima prevoženih 74000km

Avto je bil kupljen nov septembra 2009, v Porsche Koper. Takoj po cca 5000km, so se začele težave, da se je začel pojavljati nek čuden zvok, drgnjenja/ropota pri spuščanju sklopke, kadar si prestavljal navzdol. Ta zvok, se je slišal predvsem, takrat, ko je bil avto na daljši vožnji po AC (cca 130-140km/h) in potem prides v mesto, ter začneš prestavljat. Sam zvok je postajal, čedalje pogostejši in daljši.
Opis zvoka: ko daš iz četrte v tretjo npr., ko se začne sklopka sklapljat, in še pedala nisi čisto izpustil, tako nekako potegne hrrrrr. Ni zvok, da bi leteli zobniki drug po drugemu…. Kasneje, se je zadeva začela pojavljati tudi po mestni vožnji.

Avto sem peljal cca 6x na servis na Porsche Ptujska Maribor (slabšega servisa še ne v življenju-ker lahko napišem par njihovih bistroumnih izjav), kjer so trdili, da to je normalno, drugic, da oni tega ne slišijo, da tukaj ni kaj za narediti, da so popravili čeprav niso naredili ničesar. Skratka do cca 50000km in 1,75leta niso naredili nič, zato sem se odločil avto peljati na drug pooblaščen servis in to je Porsche Maribor (Šentiljska).

Tam so mi zamenjali, celoten menjalnik, mi avto vrnili in zadeva je bila popolnoma enaka, kot, da niso naredili ničesar.

Je šel avto ponovno na servis, in so mi zamenjali, sklopko, ampak, z avtom ni bilo popolnoma nič boljše.

Sem šel ponovno na servis, kjer so mi zamenjali še vztrajnik. Po tem, ko je bil vztrajnik zamenjan, je avto cca 4000-5000km deloval tako kot mora – brez nadležnega zvoka, potem pa se je zadeva začela vračati v prvotno stanje.
Sem šel na servis ponovno, kjer so vložili reklamacijo na vgrajen material in mi ponovno zamenjali sklopko, vztrajnik in neko košaro. Avto je šel tako kot mora, vendar sedaj imam cca 6000km od takrat, ko je bilo to zamenjano in zadeva se ponavlja, kot je bilo prej – cedalje pogosteje in dlje časa.

Šel sem na servis, vprašat, kaj je za narediti in so rekli, da ne vejo, kaj je to in da je to očitno normalno. S tem se nikakor ne morem sprijazniti, ker sem sprobal drugo Octavio z enakim motorjem in cca 120Kkm in ni nikakršnega zvoka.

Avto je sicer super, nimam pripomb, ohranjen (z njim se dela res lepo), vendar me vedno servis ze dobri dve leti spravlja ob živce in ne vem kaj naj naredim in začenjam ta avto in servis sovražiti, čedalje bolj.

Mnenje/izkušnje/nasvet/predlog … česarkoli bom vesel…

jason19
Novinec

Re: Octavia II - nerešljiv problem sklopka/vztrajnik - drugo

Napisal/-a jason19 Ne jan 29, 2012 10:22 am

Še jim tečnari, tako dolgo da bojo ti popravli vzrok. Saj ga imaš v garanciji.

Uporabniški avatar
davorz
Stalni uporabnik

Kraj: Velenje

Napisal/-a davorz Ne jan 29, 2012 10:42 am

Iste simptome imam jaz pri fiesti. Pa so mi tudi že menjali menjalnik ter ostale zadeve, vendar zvok ne izgine.

Po besedah serviserjev je to očitno res OK, čeprav se na drugih fiestah tega ne sliši, in naj bi se šlo za neko resonančno območje, ki se pri določenem avtu sliši bolj, pri drugem manj. In se res določen "rrrrrr" sliši le med 1800 in 2000 obrati.

Izgleda da imaš na Octavii enak problem :?:
zakaj imamo moški radi ženske v usnju?? ker dišijo po novem avtu :):)

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne jan 29, 2012 12:30 pm

davorz je napisal/-a:Iste simptome imam jaz pri fiesti. Pa so mi tudi že menjali menjalnik ter ostale zadeve, vendar zvok ne izgine.

Po besedah serviserjev je to očitno res OK, čeprav se na drugih fiestah tega ne sliši, in naj bi se šlo za neko resonančno območje, ki se pri določenem avtu sliši bolj, pri drugem manj. In se res določen "rrrrrr" sliši le med 1800 in 2000 obrati.

Izgleda da imaš na Octavii enak problem :?:

Sicer je tako preko foruma težko biti pameten (bi moral v živo slišat zadevo), a vseeno:

Še ena (banalna) možnost je:
-avto lepo segrej in naredi enih 50km
-nato ustavi in daj v ler
-čisto malo in počasi dodajaj gas (ne več kot 1500 obratov)

Če takrat slišiš to ropotanje, je vzrok plastika v motornem prostoru. To sem imel primer na enem Golfu 6 in par Superbih (sicer 2.0TDI CR, je pa ta plastika enaka na vseh):

Slika

Najprej so menjali plastični pokrov motorja. Ko pa zvok ni izginil so na označenem spoju na sliki dali notri nekaj pene in zatesnili stik in zvok je izginil.
Kot sem napisal...taka banalna napaka, zvok pa ustvari kot da bi imel luknjo v izpuhu. oops

ikvalita
Nov uporabnik

Napisal/-a ikvalita Ne jan 29, 2012 12:51 pm

Hvala za hitre predloge/mnenja/nasvete….

To o čem jaz govorim definitivno ni normalen zvok, saj se vedno pojavi predvsem po daljši vožnji, ko je avto segret na delavno temperaturo in vedno samo pri prestavljanju navzdol. Nikoli se zadeva ne pojavi, pri določenih obratih, ki bi jih lahko definiral.

Včasih se zadeva pojavi, ko obrati pri prestavljanju navzdol poskočijo na cca 2000obr ali pa tudi ne.
Včasih se zadeva pojavi, ko obrati pri prestavljanju navzdol poskočijo na cca 2800obr ali pa tudi ne.
Včasih se pa sploh ne pojavi...

Ni pravila.

Moram pa povedati tudi to, da so mi pri servisu 55Kkm, zadeve začeli menjavat zato, ker mi je avto v leur pri spuščanju sklopke v prazno spuščal zvoke, kot, da se nekaj nekam odslanja. Rekli so, da je bil za to kriv vztrajnik in res potem, ko so to zadevo zamenjali, se ta zvok v leur ne pojavlja več.

Omenjen predlog bom poizkusil, vendar pa že v naprej v zadevo ne verjamem, ker česa podobnega v leru in dodajanju plina do sedaj še nisem slišal nikoli ter, ker je zadeva ob menjavi vztrajnika in sklopke prvih par 1000km takšna kot mora biti, potem pa jovo na novo….

Nekje so mi rekli, da bi lahko bila za to zadevo kriva vožnja, vendar, tako kot sem napisal na drugem forumu to možnost izključujem, saj sem tam opisal svojo vožnjo, kot sledečo:

- na leto naredim cca 30Kkm s tem avtomobilom
- prav nikoli ne speljujem hitro, do sedaj se ni pojavil ESP pri speljevanju še nikoli razen na snegu
(res speljevanje ne sme biti problem)
- avto mi ni še niti 1x ni crknil, od kar so mi nazadnje zadeve menjali, pred prvim servisom, pa čisto normalno (tu pa tam kdaj, ko se zgodi)...
- menjujem pri cca 2000/2500 obratih, razen pri vključevanju na avtocesto
- imam službeni avto, ki ima 220Kkm (od začetka pri meni), pa je bila sklopka v navezi z ostalim, zamenjana ravnokar ( s tem, da 30%, vožnje predstavlja mesto - dostava)
- v življenju nisem vlekel prikolice
- doma sem v centru mesta, služba mi je v mestu. Kaj hočem povedati? V klanec speljujem, enkrat na dva meseca v povprečju…
- nikoli ne vozim hladnega preko 2000 obratov dokler ne doseže 90C (oz še malo počakam)
- povprečna hitrost samo na AC 135km/h (tempomat)
- po daljši vožnji na AC nikoli ne izklopim avta takoj
- z nobenim avtom, še nisem imel sploh nikakršnih problemov z pogonskim sklopom

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne jan 29, 2012 1:08 pm

Saj pravim, ne trdim da je točno to krivo, je pa za probat. ;)
Vsekakor pa ne obupat in vztrajaj da ti napako odpravijo, dokler imaš garancijo.

Od kod pa si drugače?

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Ne jan 29, 2012 1:20 pm

pri starih TDI-jih vem da si moral malo merkat kako si nazaj prišravfal nosilec motorja (odšravfat ga moraš recimo ob menjavi jermen),ker če si ga postrani našponal je bil napet in so se znale pojavljat vibracije...Razne plastike ki so samo staknjene skupaj pa tud znajo naredit celega hudiča glede zvokov.

ikvalita
Nov uporabnik

Napisal/-a ikvalita Ne jan 29, 2012 2:00 pm

peroRS je napisal/-a:Saj pravim, ne trdim da je točno to krivo, je pa za probat. ;)
Vsekakor pa ne obupat in vztrajaj da ti napako odpravijo, dokler imaš garancijo.

Od kod pa si drugače?

Bom preveril. Sem pa drugače iz Maribora.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne jan 29, 2012 2:03 pm

Aja, sem mislil, da si morda bližje Ljubljani, da bi preverili zadevo.

ikvalita
Nov uporabnik

Napisal/-a ikvalita Ne jan 29, 2012 2:06 pm

Sem jutri v ponedeljek in torek (30. in 31.) v Ljubljani službeno...

erikc3000
Nov uporabnik

Napisal/-a erikc3000 Po jan 30, 2012 12:27 am

ali ni tako, da ti na zamenjan material v času garancije, podaljša garancijo na ta zamenjan material, tudi če je tovarniška garancija že potekla?

ikvalita
Nov uporabnik

Napisal/-a ikvalita Po jan 30, 2012 9:13 pm

Včeraj sem prišel bolj pozno domov, do sedaj pa sem bil v službi oz sem ravnokar prišel domov. Pregledal sem peno pod motornim pokrovom, je vse lepo prekrito, in nikjer ničesar ne manjka. Tudi glede motorja sem pogledal, in ni nikjer videti popolnoma nič čudnega/neobičajnega.

Tudi sama cev je takšna, brez lufta, cvrsto pritrjena - nič posebnega.

Sama garancija traja 2leti (tovarniska) in 2 leti podaljsano jamstvo Platinum.

Čakam papirologijo in potem vidim, kaj reče uvoznik...

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po jan 30, 2012 9:31 pm

čare je napisal/-a:pri starih TDI-jih vem da si moral malo merkat kako si nazaj prišravfal nosilec motorja (odšravfat ga moraš recimo ob menjavi jermen),ker če si ga postrani našponal je bil napet in so se znale pojavljat vibracije...Razne plastike ki so samo staknjene skupaj pa tud znajo naredit celega hudiča glede zvokov.

Je mogoče Passat 3BG eden teh, ker desna luč se v prostem teku trese kot prizadeta? :D

Drugače pa lahko res kakšna čisto banalna stvar(čica) povzroča "resne" zvoke. Na tem Passatu je en pof***** drobceni kamenček, ki se je zataknil med blatnik in luč, povzročal nadležno cviljenje, ki je "dišalo" po kakšni okvari. Desetkrat sem vse pregledal in prešlatal, mehanik je gledal in potem, ko sem že skoraj obupal, opazim ta kamenček, ga zbezam ven in neha! :lol:

EDIT: Tresenje luči sem uspešno odpravil z namensko original VW plastično kajlico kupljeno na servisu za 1,5€... :lol:
Zadnjič spremenil ~toMmy~, dne Če feb 09, 2012 3:09 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

ikvalita
Nov uporabnik

Napisal/-a ikvalita Po jan 30, 2012 9:49 pm

Ja samo, če bi bilo karkoli takega, da bi se nekaj prislanjalo, odslanjalo, zataknilo... Ne bi bilo vedno cca prvih 4000Km, po menjavi vztrajnika in sklopke okay.

Bojim, se, da obstaja zato nek vzrok (ki seveda ne vem kaj to je), ki nato vpliva in vse skupaj deformira/uničuje prej, kot bise zadeva, če tega "vzroka" ne bi bilo.

Očitno bo potrebno najti ta "vzrok", prej se zadeva ne bo razrešila... samo počasi zmanjkuje idej...

Uporabniški avatar
matija245
Nov uporabnik

Kraj: Ivančna gorica

Napisal/-a matija245 Po jan 30, 2012 10:12 pm

lahko da je nekaj takega ki je bilo porebno demontirati pri menjavi sklopke in vztrajnika... pa so potem privili/pritrdili nazaj, sedaj pa je spet šlo v tisto pozicijo ko ropota
Life is like a path we all have to walk.. i choose to live it in a fast lane.!

ikvalita
Nov uporabnik

Napisal/-a ikvalita Po jan 30, 2012 10:34 pm

Ja sej to ravno. Ampak, to zadevo bodo nekako morali najti...
V sredo kličem uvoznika, pa da vidimo kako naprej...
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 9 gostov