Nasveti in napotki ter povpraševanja...

mišek
Uporabnik

Iz klime smrdi

Napisal/-a mišek Sr feb 29, 2012 8:45 pm

Pozdravljeni!

Torej na P307; avtomatska klima 2 conska, ko vklopim kompresor par minut smrdi iz prezračevanja, ne premočno, ampak smrdi. Filter je bil menjan novembra, je pa navaden, ni ogljen. Eni pravjo, da se na filtru nabere vlaga pa začnejo glivice svoje delat; ampak a nebi potem smrdelo tudi, ko je brez kompresorja? Saj zrak gre v vsakem primeru čez filter pa filter je praktično nov še.

Kako to dezinfekticirat? Enkrat vem, da sem na sestrinem avtu (Xsara) to delal z nekim sprejem, ki ga po priloženi cevki špricaš v kanale in kondenzator. Vendar, zgleda da je tista pena nekak prišla do radia, ker je mrknil za nekaj časa, ko se je vse skupaj posušilo je začelo pa nazaj delat.....s tem se ne upam več špilat, da še kje radio zažge.
Kako bi to rešil? Ali najbolje it na servis pa naj tam kakega vraga skoz spustijo? Klimo imam tako namen zdaj spomladi dat na novo nafilat.

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Re: Iz klime smrdi

Napisal/-a AgitatoR Sr feb 29, 2012 9:27 pm

Naštimaš da piha v glavo, vžgeš klimo, naštimaš na max pihanje in sprejaš v sredinske reže. Pa kabinski filter daj najprej ven. Po sprejanju pa novega not.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr feb 29, 2012 9:35 pm

AgitatoR je napisal/-a:Naštimaš da piha v glavo, vžgeš klimo, naštimaš na max pihanje in sprejaš v sredinske reže. Pa kabinski filter daj najprej ven. Po sprejanju pa novega not.

Max. pihanje pa sprejaš v reže?? Kaj boš s tem naredil? To je tak kot da bi proti dežu s**l :D
Resno, to ja nima nobenega efekta, če noter špricaš, pa ti kar kontra vse skup odnese?

Uporabniški avatar
xsAMOR
Novinec

Kraj: Hrušica

Napisal/-a xsAMOR Sr feb 29, 2012 9:49 pm

Se spomnem se iz neke stare teme tegale produkta:

http://www.enaa.com/oddelki/avtokozmeti ... __Ciscenje

Tukaj pa je še video ponazoritev: http://www.youtube.com/watch?v=dIQX5yXsrA4

Zdaj kolko je to dobro ne vem, ce je kdo to poizkusil naj poroca, zgleda pa nekako bolj "ziher" kot tisti spreji ki imajo se poleg cev da jo tiscis v reze za zrak in spricas...

LP

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Sr feb 29, 2012 9:55 pm

Preberi si navodila za uporabo na kakšnem od teh sprejev.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr feb 29, 2012 10:04 pm

Samo, da pa takole šprica po celem avtu :? Ne vem kako je kaj to zdravo? To ko šprica v notranjosti pa potem potegne čez sistem in s tem uniči glivice....hm hm, kaj pa to naredi s človeškimi pluči.....luftaš avto kolikor hočeš, sigurno se to kaj vžre noter in ni čist nedolžno.
Bom probal na servs poklicat, kako kaj tam to delajo pa koliko računajo.

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Sr feb 29, 2012 10:07 pm

Kupi ta dezinfekcijski sprej, nastavi na notranje kroženje ter zapri avto. potem pa odpri pa drobro prelufta pa živi normalno življenje dalje. ali pa kupi sprej v obliki pene katerega nafilaš v reže od ventilacije po armaturki. amen.

Druga alternativa pa je da hodiš peš, če ti sta ta dva postopka "nevarna" :)
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr feb 29, 2012 10:21 pm

Patrik_A3 je napisal/-a:Kupi ta dezinfekcijski sprej, nastavi na notranje kroženje ter zapri avto. potem pa odpri pa drobro prelufta pa živi normalno življenje dalje. ali pa kupi sprej v obliki pene katerega nafilaš v reže od ventilacije po armaturki. amen.

Druga alternativa pa je da hodiš peš, če ti sta ta dva postopka "nevarna" :)

Tista pena pravim, da je enkrat na xsari povzročila, da nekaj časa ni delal radio, sem pošteno cviknil, če ga je slučajno zasmodilo....potem čez čas se je prebudil in ni bilo nobenih posledic. Tisto sem jaz delal pri ugašnjeni ventilaciji pa filter ven pa po tisti "pečki" da je bilo vse v peni...tisto potem vrjetno res mora razkužit....tist sprej ko ga imaš tam na tleh pa šprica kot parfum....sem pa mal skeptičen, če potem ne ostane več v tekstilnih oblogah tega sranja kot pa ga pride tam ko bi bilo treba.

Uporabniški avatar
106
Stalni uporabnik

Kraj: Tukaj

Napisal/-a 106 Sr feb 29, 2012 10:33 pm

To se je meni zgodilo pred 3 leti pa sem takrat našel na nevem katerem že forumu razlago zakaj se to zgodi pravi pa tako :)

Klima smrdi ker se jo pravilno ne uporablja. Zakaj pa smrdi je zato ker se na pečki nabira kondenz ko se klimatska naprava ugasne. Praviloma se klima ugasne prej predne končaš vožnjo. Zakaj, da se kondenz z pečke odteče in posuši z tem pa preprečiš ostajanje vode v režah pečke in nastajanje raznoraznih gljivic in plesni. Kako smrad sanirati. Tako, da se odstrani mikro čistilec, se prižge ventilacija (klima NE) v vozilu in tam kjer se sesa zrak za v kabino vstavi cevka od dezinfekcijskega čistila ter spusti čistilo skozi pečko, da očisti, prepuca in odstrani umazanijo ki se je nabrala. Odvečna umazanija bo tako odtekla ven iz cevke ki je namenjena odtoku kondenza pod vozilom. Nekako bi to bil postopek čiščenja pečke. Je pa priporočljivo, da se za par ur na vozilu odprejo vsa okna , da se razbalini vonj od dezinfekcijskega čistila. Smrad v kabini pa nima veze z plinom v samem sistemu kot je nekdo zapisal ker je zadeva zaprtega tipa razen če kje spišča plin to pa se itak vidi ali zadeva hladi ali ne..........

Obstaja pa še druga verzija kjer se klima odpre in se z vodo in razkuževalno peno operejo rebra uparjevalnika.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Sr feb 29, 2012 10:36 pm

mišek je napisal/-a:Pozdravljeni!

Eni pravjo, da se na filtru nabere vlaga pa začnejo glivice

uparjalnik je leglo glivic....

PS. smo o tem že pisali - sprej dela čudeže, osebno imam najraje Kentovega...

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Če mar 01, 2012 8:10 pm

Dans šel na avto celje, na novo nafilali klimo, dezinfekcija; sprej-pena, ki je ostal mi ga je dal, bom še sam ponovil. Piha pa 6,2°C iz rež, čeprav sem potem videl, da niti ni imel na na min nastavljeno, desno stran je dal na min, levo je pa imel na 15, na tej je tudi meril. Čeprav kake razlike vrjetno ne bi bilo, tako avtomatika hoče čim prej dosežt nastavljeno. V glavnem, sem potem testiral, ko sem se domov peljal, dal na min. pravi polarni zrak pošilja ven, nisem dolgo zdržal tega testa :D
Naj povem, da je bilo v sistemu 305g plina, mora ga pa biti 450g. Tak da ljudje, dajte klime na novo polnit.
Sam postopek je pa kar dolg, najdaljše je vakumiranje, se mi zdi da je bilo 20min. Plačal sem pa 51,03€

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Če mar 01, 2012 8:16 pm

sašo5 je napisal/-a:
mišek je napisal/-a:Pozdravljeni!

Eni pravjo, da se na filtru nabere vlaga pa začnejo glivice

uparjalnik je leglo glivic....

PS. smo o tem že pisali - sprej dela čudeže, osebno imam najraje Kentovega...

tako je,glavni krivec je uparjalnik,in da uničiš te glivice,bi moral pošpricati pred uparjalnikom in ne za uparjalnikom.... torej,če špricamo skozi reže,v nobenem primeru ne pošpricamo pred uparjalnikom ampak za njim,tako da tudi spreji niso ravno 100% , ampak ponavadi v večini primerov seveda zaleže.... seveda je pozabit na zamenjavo kabinskega filtra
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Če mar 01, 2012 8:28 pm

Pri meni je vzel filter ven pa po uparjalniku šprical. Filter sem menjal novembra so mi rekli, da ni potrebe po menjavi. Za enkrat je tako, jaz še bom jutri enkrat komplet sistem razkužil, če ne bo več smrdelo, pač filtra ne bom menjaval. Mi je rekel, da filter je bil menjan, je čist, smrad prihaja iz uparjalnika, tistega je treba večkrat razkužit, (da ni nujno, da v prvo odpraviš ves smrad), pa je to to.
Res me preseneča ta pooblaščen servis, nobene stvari ne grejo na pamet menjavat pa lepo se da za popust zmenit.

Uporabniški avatar
ESX
Uporabnik

Napisal/-a ESX Pe mar 02, 2012 6:41 am

ma te spreji so bolj tako tako

najbolj je pelat k nekomu, ko ima prou mašino za dezinfekcijo klime

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Pe mar 02, 2012 10:02 am

ESX je napisal/-a:ma te spreji so bolj tako tako

to je zdaj "tako" ko enkrat zdeva do te mere zasmrdi, da celo zavohaš pri samo vklopljenem ventilatorju, potem je to že dost "daleč"...
Sprej(Kentov) uporabljam preventivno, vsako spomlad ko menjam protiprašni filter, malo "špricnem" tudi po klimi(uparjalniku in satovju) v hiši, pa mam zadevo (Daikin) staro 18 let, nikol nobenih problemov tako na stacioniranih kot tudi na avtomobilih. Ker uporabljam tudi dosti drugih (službenih) vozil, mi je popolnoma poznan ta smrad, ki prihaja iz rež......
Pa še ena stvar je definitvno pomembna: nekateri se čez zimo niti ne dotaknejo tipke AC in tu je tudi bistvo vsega: vsaj 1x na 14 dni se mora sistem zalaufat (cca 10-15 minut) in potem (tudi pomembno) kompresor izklopit in še vsaj naslednjih 10-15 minut ne ugasnit avta, da ventilator posuši sistem..........tudi na hišni pustim ko ne mislim več hladit, nekaj časa prižgan samo ventilator (fan only) tipka, dejansko pripomore k daljšemu brezhibnemu delovanju sistema....

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe mar 02, 2012 11:10 am

ESX je napisal/-a:najbolj je pelat k nekomu, ko ima prou mašino za dezinfekcijo klime

Kdo v Lj pa ima to mašino?
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov