Nasveti in napotki ter povpraševanja...

jason19
Novinec

odzračevanje zavor

Napisal/-a jason19 Sr jul 20, 2011 3:06 pm

Pozdrav

Pri fiat punto 98 letnik sem odzračeval zavore. Vse prav dokler vozila ne vžgem in ni več pedalke kaj bi bilo narobe

lp

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Re: odzračevanje zavor

Napisal/-a pskoda Sr jul 20, 2011 3:43 pm

Zgleda, da nisi dobro odzračil

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Sr jul 20, 2011 7:04 pm

Pozdravljeni

Zakaj ste odzračevali zavorni sistem??
Lahko je več vzrokov:
- med odzračevanjem vam je zmanjkalo zavorne tekočine v zbiralniku
- sistem je zadihal - shrani se zračni žep in ga je zelo težko dobiti ven brez naprave za prezračevanje
- zaradi nepravilnega zračenja ( pritiskanja zavorne pedalke do konca - za tesnili se nabere usedlina, ki lahko uniči gumice ) je odpovedal glavni zavorni cilinder
- retkogdaj se zgodi, vendar se - narobe sestavljeno

Nežno stisnite vse štiri flexibilne zavorne cevi, stopalka mora biti visoka in trda. V koliko je enaka je odpovedal glavni zavorni cilinder. Torej, če je stopalka visoka in trda - sistematično sprostite flexibilne zavorne cevi in pri tistem kolesu ko stopalka pade - ja, tam je napaka.

lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

GranDuke_JK
Novinec

Napisal/-a GranDuke_JK Sr jul 20, 2011 8:03 pm

Verjetn ti je olja zmanjkal med odzračevanjem, ali pa na koncu niplna nisi imel nasajene cevke ki je potopljena v olje da ti ne potegne zraka. Lajtngo snemi in jo zunaj do vrha natoči z oljem tako da olje izrine ves zrak. Je pa problem pol nazaj brez zraka spravt, men je pri AXu tko ratalo, pa ima kar par mest kjer se ujame zrak.

jason19
Novinec

Napisal/-a jason19 Sr jul 20, 2011 8:22 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Zakaj ste odzračevali zavorni sistem??
Lahko je več vzrokov:
- med odzračevanjem vam je zmanjkalo zavorne tekočine v zbiralniku
- sistem je zadihal - shrani se zračni žep in ga je zelo težko dobiti ven brez naprave za prezračevanje
- zaradi nepravilnega zračenja ( pritiskanja zavorne pedalke do konca - za tesnili se nabere usedlina, ki lahko uniči gumice ) je odpovedal glavni zavorni cilinder
- retkogdaj se zgodi, vendar se - narobe sestavljeno

Nežno stisnite vse štiri flexibilne zavorne cevi, stopalka mora biti visoka in trda. V koliko je enaka je odpovedal glavni zavorni cilinder. Torej, če je stopalka visoka in trda - sistematično sprostite flexibilne zavorne cevi in pri tistem kolesu ko stopalka pade - ja, tam je napaka.

lep pozdrav

Zmanjkalo mi je tekočine to res. Ja a se ne more pedalka do konca stisnit in popustit in spet enako.Odzračeval sem tudi glavni zavorni cilinder je bilo veliko zraka notri.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Sr jul 20, 2011 9:07 pm

Pozdravljeni

Ne, ni priporočljivo stiskati stopalko do konca, ker se tesnila porine čez usedlino, ki je v cilindru in se posledično lahko poškodujejo. Vseeno ga še enkrat lepo počasi odzračite, nekje vam je ostalo malo zraka notri. To pot pa pazite na tekočino v zbiralniku, da je ne zmanjka. Kar brez skrbi.

Lep pozdrav

jason19
Novinec

Napisal/-a jason19 Sr jul 20, 2011 9:37 pm

zakaj pa gredo mehurcki ven iz posode Za olje ko imam odprto posodo? Samo to mi se vedno ni jasno kako to da ko avto ni prizgan pedalka postane trda potem pa mehka lp

GranDuke_JK
Novinec

Napisal/-a GranDuke_JK Če jul 21, 2011 6:46 am

jason19 je napisal/-a:zakaj pa gredo mehurcki ven iz posode Za olje ko imam odprto posodo? Samo to mi se vedno ni jasno kako to da ko avto ni prizgan pedalka postane trda potem pa mehka lp

Ko motor laufa, ustvarja v vakumski posodi vakum, ki ti pomaga zavirati. Pri ''novih'' avtih z ugašenim motorjem tega več ne boš ustavil z zavorami.

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Ne maj 13, 2012 2:22 pm

Pozdravljeni

Jaz sem pri preventivnem pregledu podvozja pri clio 2 opazil, da mi je zavorni vetil za zadnje zavore zablokiral.

Ročica ki se giblje glede na obtežbo na zadnjem delu je prijela od korozije.

Je to možno obnoviti (odmontirati, prečistiti in namazati) ali se nabavi novi oziroma drugi ?

Zanima me pa tudi kakšen je postopek odzračevanja v primeru da ventil menjam z drugim ?

Hvala za odgovor.

Lp.

Darko

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Ne maj 13, 2012 2:37 pm

Pozdravljeni

Obstoječi ventil za regulacijo zavorne sile se demontira, se ga obnovi ( ščisti, zamenja tesnila, namaže............. ) in vgradi nazaj. Prezračite ga na zadnjih zavorah - priporočeno je ob tem, da se zamenja zavorna tekočina.

lep pozdrav

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Po maj 14, 2012 3:42 pm

Pozdravljeni

Hvala za odgovor.

Se pravi s prerezanim rink ključem previdno odvijem 4 cevke, ki jih že 14 dni čistim in špricam z WD da se mi katera ne bo odlomila.

Nato ga snamem in prečistim menjam tesnila in nazaj gor.

Zanima me še kje se dobi set novih tesnil ?

Lp.

Darko

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Po maj 14, 2012 7:07 pm

Pozdravljeni

Točno tako, v koliko tega še niste počeli.................... si narišite vrstni red, med podiranjem. Tesnil v prosti prodaji ni. Morajo jih pa imeti vse delavnice, kjer obnavljajo zavorne cilindre.

Lep pozdrav

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po maj 14, 2012 7:28 pm

Če boš pa cev odtrgal pa jo snameš celo in jo daš pritu naredit.Cena-sitnica.

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla To maj 15, 2012 7:08 am

Hvala za informacije.

Pri menjavi zavorne tekočine (clio 2) je kakšna posebna finta pri snemanju posodice z zavorno tekočino, da se mi kaj med odstranjevanjem posodice nebi poškodovalo ?

Skrbi me da mi potem nebi več dobro tesnila.... je potrebno nabaviti kakšna tesnila pred tem posegom ?

Rad bi jo odstranil in sčistil usedline preden nalijem novo zavorno olje... če že delam da naredim profi.

Sprašujem še katero zavorno tekočino priporočate ? V eni meni bližnjih trgovin držijo celo Ate DOT 4 - upam da je to prava izbira - glej priponko.

Ne mi zameriti... nisem še uspel podrobno pogledati kako je nameščena pododica in kako je izvedeno tesnilo... morda je čisto enostavno in je moje vprašanje povsem odveč.

Hvala za odgovor.

Lp.

Darko
Priponke
3 - Ate - SL - DOT 4.jpg

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan To maj 15, 2012 9:36 am

Pozdravljeni

Zelo pazljivo jo potegne, še bolje je če si pomagate z dvema kratkima vzvodoma - to počnite ko je toplo - plastika rada poči. V koliko imate nova tesnila....................... je vsekakor bolje da se menjajo.

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
ESX
Uporabnik

Napisal/-a ESX Če maj 17, 2012 9:04 am

Kaj pa naredite, ko menjavate zavorno tekočino s sklopko če je hidravlična ?

Pustite pri miru in spuščate staro zavorno tekočino samo na niplih ven ali tudi v cilindru sklopke menjate ?

Kolikor je meni znano je cela jeba prezračit cilinder sklopke če ti uspe zrak notri ujet ?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Če maj 17, 2012 1:53 pm

Pozdravljeni

V koliko se menja zavorna tekočina..............je logično, da se jo menja tudi v sistemu sklopke, v nasprotnem primeru ni nič narejeno. Večina vozil ima isti zbiralec zavorne tekočine, torej v koliko bi se menjalo samo v zavorah, se bi ščasoma pomešala nova in stara, rezultat = uničena nova zavorna tekočina.
Ne vem, kaj ste slišali, vendar samo prezračevanje sistema sklopke ni noben bavbav........................vse je odvisno kako se dela lotite.

Lep pozdrav

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Pe maj 18, 2012 9:24 pm

Zdravo

Sem si nabavil 100ml injekcijo (glej priponko) da posisam staro zavorno olje iz posodice preden jo odstranim, očistim, posušim in montiram nazaj.

Lp.

Darko
Priponke
Injekcija - 100ml.jpg

Uporabniški avatar
ESX
Uporabnik

Napisal/-a ESX So maj 19, 2012 8:51 am

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

V koliko se menja zavorna tekočina..............je logično, da se jo menja tudi v sistemu sklopke, v nasprotnem primeru ni nič narejeno. Večina vozil ima isti zbiralec zavorne tekočine, torej v koliko bi se menjalo samo v zavorah, se bi ščasoma pomešala nova in stara, rezultat = uničena nova zavorna tekočina.
Ne vem, kaj ste slišali, vendar samo prezračevanje sistema sklopke ni noben bavbav........................vse je odvisno kako se dela lotite.

Lep pozdrav

samo mi ni jasno kako spravit zavorno tekočino iz cilindra od sklopke.. za same zavore imam orodje od hazeta kateri na niplih od čeljusti sesa ven staro tekočino, medtem pa novo nalivaš v posodico...

in tako se spere vse lajtunge in vse... kako pa naj še na lajtungi od sklopke to naredim, če nima na začetku nekega prezračevalnega ventila ?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan So maj 19, 2012 1:02 pm

Pozdravljeni

Kakor ste že sam ugotovil, je potrebno imeti za določene stvari specialno orodje/pripomočke.................... Seveda se da tudi z inproviziranjem, vendar pri slednjem se nikoli ne ve ali je bila tekočina zamenjana v celoti.

Lep pozdrav
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov