Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

P206 Stopalka za zavore

Napisal/-a Kael Če jul 05, 2012 12:37 pm

Pozdravljeni!

Imamo Peugeota 206 1.4 HDI s 68 KM, letnik 2003, 154.000 km prevoženih. Prednje zavore so bile menjane pri 90.000, zadnje zavore pa pri 110.000. Od menjave je bilo 55.000 km prevoženih na AC, tako da so zavore še v odličnem stanju. Vendar pa zadnjih 300 km oapažam čudno obnašanje stopalke za zavoro. Občutek bo sicer težko opisat, vendar se bom potrudil. Večino časa je normalno mehka, vsake toliko pa se zgodi, da je na občutek bolj trda ko pritisneš in dalj časa držiš in tudi pri nekem rahlem zaviranju (sklopko držiš ali pa ne - npr počasno zaviranje od 50 do 0 ko je rdeča pri semaforju). Medtem ko je tako trda se narahlo čudi, kot bi nekdo na drugi strani rahlo tolkel po pedalu, ali z drugimi besedami, zadeva je po občutku podobna delovanju ABSa pri VW grupi. Seveda pa je to delovanje ravno toliko močno, da se na pedalu čuti - dejanski vklop ABSa je bistveno močnejše. To nekaj časa dela potem pa trdota stoplke za zavoro popusti in ta postane mehka kot vedno. Naj pa pove, da zavore sicer delajo odlično - sem probal nekajkrat sunkovito zavirat, npr iz 90 na 0 in ABS se je vsakič takoj vklopil in ustavil avto kot je treba. Vseeno pa me skrbi, da nebo kaj crknalo - zavore so le zavore. Se komu sanja kaj bi to bilo?

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Re: P206 Stopalka za zavore

Napisal/-a crxdelsol Če jul 05, 2012 1:03 pm

Meni je delal s16 istoa kot opisuješ ti...če sem dlje časa bremzal proti semaforju je bila zavora stalno bolj trda, če sem stal na zavori tudi ko sem stal je padla noter cm ali 2. Vem da se to ne dela ampak za probo, isto je delalo po menjavi diskov in ploščic.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: P206 Stopalka za zavore

Napisal/-a Fan Če jul 05, 2012 9:18 pm

Pozdravljeni

Preverite pravilno delovanje:
Potrebovali boste potlačni manometer ( "vakum meter" )

- potlačne črpalke
- enosmernega ventila / ventil je na cevi med črpalko in ojačevalcem zavor
- cev od črpalke do ojačevalca zavor / počena, poškodovana...............
- ojačevalec zavor

Slednji naj bi bil pri teh kilometrih še dober...........................po opisu napake sodeč, primanjkuje potlaka v ojačevalcu zavor. Največ potlaka ( vakum ) se porabi pri nežnem zaviranju, posledično vam zaradi tega občasno postane zavorna stopalka trda in se na njej čutijo vibracije.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 9 gostov