Nasveti in napotki ter povpraševanja...

MiCkEySLO
Nov uporabnik

Trd menjalnik zaradi visokih temperatur

Napisal/-a MiCkEySLO Po jul 23, 2012 9:38 am

Zdravo!

Pri moji Škodi Octavia, l.99, diesel, 5-stopenjski menjalnik, se soočam z nenavadno težavo. Kadar so zunaj visoke temperature (30+), postane menjalnik nenormalno trd in je prestavljanje zelo oteženo. Kadar prestavim v vzvratno, mi malce "zaruži", v druge prestave pa gre zgolj bolj na trdo... Če so temperature normalne (npr. 20 stopinj), pa prestavljanje ne dela težav... Prvo sem menjal olje, ki je bilo sicer po 280.000km res že bolj podobno vodi, vendar težava ni odpravljena. Prav tako sem namazal vse zglobe, do katerih sem lahko dostopal (pri mašini, pri ročki v kabini)... Tudi sklopko sem preveril (v 5. prestavi mi avto crkne), čeprav bi bile po moji oceni v primeru njene okvare težave z menjalnikom konstantne.

Ali ima kdo idejo, kaj bi lahko bil razlog, da se te težave pojavljajo zgolj ob visokih temperaturih?

Lp Miha

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: Trd menjalnik zaradi visokih temperatur

Napisal/-a Fan Po jul 23, 2012 11:39 am

Pozdravljeni

Katero olje je v menjalniku ( specifikacija )?

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Po jul 23, 2012 10:23 pm

Najbrž napačno olje. Ponavadi se zgodi, da prodajalec (ki žal nima pojma) svetuje to in to olje, ki pa ni ustrezno....

MiCkEySLO
Nov uporabnik

Napisal/-a MiCkEySLO Po jul 23, 2012 10:24 pm

Zdravo!

Ne vem več natančne specifikacije (mislim da 75/90), je pa bilo olje, kot ga priporoča proizvajalec (prodajalec preveril v katalogu), prav tako je mehanik dejal, da je olje pravo...

Lp Miha

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Po jul 23, 2012 10:27 pm

Pozdravljeni

75W-90 je napačno olje, pravo olje je: 75W-80

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

GranDuke_JK
Novinec

Napisal/-a GranDuke_JK To jul 24, 2012 8:03 am

Jaz imam podoben problem. Moj Punto 2 (bencinar, 150kkm) je imel za pop. trdo šaltanje, zadnjič sem se pri BTCju komaj spravil ven iz Ljubljane. Doma sem namazal vse mehanizme od 'hebl štange' a sem še vedno občasno komaj menjal - kot bi se zataknilo. Že iščem olje in gledam za sklopko... ko se ohladi in je kot novo. Lani tega nisem doživljal. Nimam pojma.

Bom enkrat menjal olje v menjalniku, a se menda ne dobi več tapravega original olja in moram še malo pobrskati.

gdi
Novinec

Napisal/-a gdi To jul 24, 2012 9:54 am

Jaz mam pa ravno obratno pozimi ko je zunaj mraz je trdo da skoraj skriviš ročko, poleti se prestavlja normalno. Zamenjav sem olje in ni bilo nobene razlike.

GranDuke_JK
Novinec

Napisal/-a GranDuke_JK To jul 24, 2012 10:22 am

gdi je napisal/-a:Jaz mam pa ravno obratno pozimi ko je zunaj mraz je trdo da skoraj skriviš ročko, poleti se prestavlja normalno. Zamenjav sem olje in ni bilo nobene razlike.

Ja, tvoj problem je 'normalen', ker pri mrzlem olje 'slabše teče' (viskoznost pada ko temp narašča- na grobo viskoznost pomeni upiranju tekočine proti tečenju). Morda tvoj avto nima pravilno določeno viskoznost za naše temperature (sploh letošnja zima z -15°C).

Motorno olje:
Slika

Menjalniško olje:
Npr 75W-90 ima 'točko tečenja' pri -42 °C, medtem ko 80W-90 pri -27 °C.

Več na:
http://www.substech.com/dokuwiki/doku.php?id=gear_oil_sae_80w-90

gdi
Novinec

Napisal/-a gdi To jul 24, 2012 12:15 pm

GranDuke_JK je napisal/-a:
gdi je napisal/-a:Jaz mam pa ravno obratno pozimi ko je zunaj mraz je trdo da skoraj skriviš ročko, poleti se prestavlja normalno. Zamenjav sem olje in ni bilo nobene razlike.

Ja, tvoj problem je 'normalen', ker pri mrzlem olje 'slabše teče' (viskoznost pada ko temp narašča- na grobo viskoznost pomeni upiranju tekočine proti tečenju). Morda tvoj avto nima pravilno določeno viskoznost za naše temperature (sploh letošnja zima z -15°C).

Motorno olje:
Slika

Menjalniško olje:
Npr 75W-90 ima 'točko tečenja' pri -42 °C, medtem ko 80W-90 pri -27 °C.

Več na:
http://www.substech.com/dokuwiki/doku.php?id=gear_oil_sae_80w-90

Sem preveriv in mam notri 75w-90

GranDuke_JK
Novinec

Napisal/-a GranDuke_JK To jul 24, 2012 12:45 pm

Potem je morda samo kakšne zajle od menjalnika za namazati/menjati (oziroma kakorkoli že imaš speljano od ročice do menjalnika).

Pa če nisi sam kupil in menjal olja boš težko preveril kaj imaš res notri v menjalniku. Nažalost.

Uporabniški avatar
matey18
Novinec

Kraj: kranj

Napisal/-a matey18 To jul 24, 2012 1:46 pm

Ja pri puntotih 2 je to pogost problem. Problem je ker zarustajo vzvodi menjalnika in je treba malo pobrusit in namazat z mastjo ali pa če to ne pomaga celo zamenjat.

Uporabniški avatar
ESX
Uporabnik

Napisal/-a ESX Sr jul 25, 2012 1:50 pm

a je pri menjavi olja v ročnem menjalniku smiselno vlivat poleg olja tudi nek dodatek (za lepše šaltanje) ?

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr jul 25, 2012 10:15 pm

Če se po menjavi šalta enako zanič kot pred menjavo, potem ja. Drugače pa ne. Če pa to ne pomaga, potem pa pomagajo še drugi prijemi :)
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov