Nasveti in napotki ter povpraševanja...

b3rni
Nov uporabnik

Renault Megane - res prekratka polosovina?

Napisal/-a b3rni Sr avg 01, 2012 2:56 pm

Pozdravljeni,

lansko leto sem kupil Renault Megane, letnik 2000, 1.6. 16V. Po nekaj prevoženih km sem ugotovil, da mi poka ob sunkovitejšem cukanju/speljevanju oz. takrat, ko je bil avto pod večjo obremenitvijo.

Mehanik je zamenjal tako dva nosilca motorja in stabilizatorje. Takrat pa je nastal še večji problem. Pokanje sploh ni izginilo, ob zasuku volana v skrajno levo pa mi je začelo polosovino metati ven (kar prej ni). Mehanik je nato ugotovil, da je polosovina prekratka in mi jo zaradi tega meče ven. Podložil jo je nato do te meje, da abs senzor še deluje. Od takrat naprej mi polosovine res ne meče nič več ven iz zgloba, pokanje pa je še vedno prisotno ob večjih obremenitvah (vendar res bistveno manj). Mehanik je takrat tudi izmeril, kakšne dolžine bi morala biti polosovina, vendar takšne za moj tip avtomobila ni možno dobiti, zato jo je pač podložil. Ob vprašanju, zakaj ne morem dobiti daljše polosovine, pa mi je dejal, da se vidi, da je bil menjalnik menjan in je verjetno malo zamaknjen ter da je zaradi tega leva polosevina z originalnimi merami ni primerna.
Ob tem se mi seveda poraja vprašanje, kako je možno, da je potem desna polosovina prave velikosti. Po moji laični razlagi bi torej (če je menjalnik res menjan in ni "pravi" ter zamaknjen) morala biti desna polosovina krajša, kar pa seveda verjetno ni.

Problem je tudi, da so se mi zaradi tega pokanja obrabile tiste iglice pri menjalniku, kar predstavlja nevarnost. Seveda sedaj pazim, da pokanja skoraj ni (da ne cukam, speljujem karseda lepo), vendar vem, da če bi vozil bolj sunkovito, da bi to oz. je to še vedno prisotno in nevarno. Vse ostalo na avtu deluje bp.

Če ima kdorkoli kakšen odgovor oz. podobno izkušnjo, se priporočam.

Lp

stig
Nov uporabnik

Kraj: Novo mesto

Re: Renault Megane - res prekratka polosovina?

Napisal/-a stig Sr avg 01, 2012 3:20 pm

si mogoče pomislil da je avto bil razbit pa slabo zrihtan da je malo zamakjeno

b3rni
Nov uporabnik

Napisal/-a b3rni Sr avg 01, 2012 3:26 pm

Pomislil in pregledal, prav tako je mehanik ugotovil, da motorni predel spredaj zagotovo ni bil razbit. Res pa je, da je desni blatnik pobarvan, levi pa ni. Če bi mogoče bil zadet od strani? Vendar kot pravim, niti to ni videt kjerkoli. In zanimivo, da je problem samo z levo polosovino ...

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter Sr avg 01, 2012 6:09 pm

Lahko da je odpovedal menjalnik, pa je bil nameščen napačen, čeprav za Renaulta še nisem slišal da bi mu menjalnik odpovedal ob normalni motorizaciji.

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL Sr avg 01, 2012 7:54 pm

je možno da je levi nosilec motorja-menjalnika napačen? posledično drži motor previsoko navzgor- posledica je prekratka polosovina ;)

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Sr avg 01, 2012 8:19 pm

Najbolje, da se avto zapelje h kleparju, na mizo in preverite odstopanja...

b3rni
Nov uporabnik

Napisal/-a b3rni Sr avg 01, 2012 8:34 pm

Od nosilcev je bil zamenjan zgornji DESNI, ki je pritrjen malo višje od levega, tj. na karoserijo motorja.
To je torej nosilec na nasprotni strani, kjer je potem vrglo ven iz polosovine (vrglo je namreč ven na levi - voznikovi strani) Je zanimivo, da pokanje ostaja skoz, iz polosovine mi ga pa res ni vrglo ven prej, preden ni mehanik zamenjal tega desnega nosilca. Stal je okoli 30€, ne vem pa, ali je original ali kaj. Ampak je bilo zanimivo, da se je takrat pokanje slišalo prav od tam (sem bil zraven. Ampak kdo ve, če je dejansko od tam) Prav tako je bil še pred tem zamenjan spodnji nosilec, vendar po njegovi zamenjavi kakršnihkoli sprememb ni bilo zaznati.
In nekaj bo že nekaj na tem, da je položaj motorja sedaj malo drugačen kot prej že zaradi polosovine, ki prej ni bila prekratka ...

Kako bi sploh preveril, če so vsi nosilci pravi oz. pravih dimenzij? Vse zamenjat? Ali še samo tega, ki je ostal :)

b3rni
Nov uporabnik

Napisal/-a b3rni Sr avg 01, 2012 8:36 pm

zlica22 je napisal/-a:Najbolje, da se avto zapelje h kleparju, na mizo in preverite odstopanja...

Odstopanja od česa? V bistvu mi je mehanik dal mero LEVE polosovine, ki bi bila pravšnja (torej ta, ki je sedaj podložena). A je na žalost nikjer ni, pa čeprav sta za megana z abs-om dve meri.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Sr avg 01, 2012 8:41 pm

Pozdravljeni

Z vozilom se oglasite pri FD v Črnučah, kjer obnavljajo in centrirajo polosi

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL Sr avg 01, 2012 9:24 pm

b3rni je napisal/-a:Od nosilcev je bil zamenjan zgornji DESNI, ki je pritrjen malo višje od levega, tj. na karoserijo motorja.
To je torej nosilec na nasprotni strani, kjer je potem vrglo ven iz polosovine (vrglo je namreč ven na levi - voznikovi strani) Je zanimivo, da pokanje ostaja skoz, iz polosovine mi ga pa res ni vrglo ven prej, preden ni mehanik zamenjal tega desnega nosilca. Stal je okoli 30€, ne vem pa, ali je original ali kaj. Ampak je bilo zanimivo, da se je takrat pokanje slišalo prav od tam (sem bil zraven. Ampak kdo ve, če je dejansko od tam) Prav tako je bil še pred tem zamenjan spodnji nosilec, vendar po njegovi zamenjavi kakršnihkoli sprememb ni bilo zaznati.
In nekaj bo že nekaj na tem, da je položaj motorja sedaj malo drugačen kot prej že zaradi polosovine, ki prej ni bila prekratka ...

Kako bi sploh preveril, če so vsi nosilci pravi oz. pravih dimenzij? Vse zamenjat? Ali še samo tega, ki je ostal :)

Moral bi primerjati nov nosilec s starim :) tako najbolje in najlažje ugotoviš, sem imel tak primer, s tem da mi ni vrglo polosovine še ven, se je pa razletel del križa na poloosovini (na srečo sem prej prišel na dvigalo nazaj), nov nosilec je bil namenjen motorju z avtomatskim menjalnikom, mogoče je pri tebi kaj takega ali pa je mogoče nosilec za drug tip motorja. Uglavnem, najprej preveri nosilce, saj je to najceneje, vse ostale rešitve bodo dražje.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Sr avg 01, 2012 9:41 pm

b3rni je napisal/-a:
zlica22 je napisal/-a:Najbolje, da se avto zapelje h kleparju, na mizo in preverite odstopanja...

Odstopanja od česa? V bistvu mi je mehanik dal mero LEVE polosovine, ki bi bila pravšnja (torej ta, ki je sedaj podložena). A je na žalost nikjer ni, pa čeprav sta za megana z abs-om dve meri.

Od "tovarniških" mer ( v primeru, da je bil avto zaleten).... Če ne bo šlo drugače se polos podaljša...
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov