Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
blackghost
Novinec

Kraj: Radeče-Ljubljana

Napisal/-a blackghost Pe mar 23, 2007 6:36 pm

Neyo-Neyo je napisal/-a:simpl k pasulj 8)

Sam dobrga je pa teško nardit :D :D
Slika

Uporabniški avatar
caco1825
Nov uporabnik

Kraj: ms

Napisal/-a caco1825 So mar 24, 2007 12:42 am

Če delaš tako kot ti je napisal marsovček bo vredu!!
Ko je mehanik na mojem avtu menjaval jermen sem bil zraven, po moje da bi sam menjaval
pa to delaš prvič bi na tvojem mestu razkiru teh 20-30€ pa ti mehanik zmontira strokovno, kot pa da bi potem šlo vse narobe, lahko pa da ne!

Kot že rečeno vse označbe morejo biti na svojem mestu, vodna črpalka mora biti dobro zmontirana, saj ti lahko pušča vodo in ta bo tekla po jermenu in ti bo spokal, potem si pa lahko misliš kaj sledi (besede mehanika), stroški so pa veliki!

Drugače pa veliko sreče, pa na koncu vse lepo prekontrolirat preden vžgeš motor!

lp

tomimisica
Nov uporabnik

Re: menjava zobatega jermena -opis!

Napisal/-a tomimisica Sr okt 15, 2008 2:06 pm

živjo a mi bi lahko kdo opisal postopek menjave zobatega jermena pri vw golf ll 1,3 bencinar

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Dariooo Če okt 16, 2008 12:17 am

caco1825 je napisal/-a:pa to delaš prvič bi na tvojem mestu razkiru teh 20-30€ pa ti mehanik zmontira strokovno, kot pa da bi potem šlo vse narobe, lahko pa da ne!
lp

a tebi je za 20-30 eurov zamenjal zobati jermen? kaj 8v? Pa ce ti je menjaval se vodno pumpo ter natezalce (in mogoce vodila) je to poceni..jaz za ta denar niti nebi sel haube odpirat...kaj sele menjavat jermen..se posebej pri 16v.....

Drugace pa semering zamenjas najlazje da zasraufas not en oz dva samorezna vijaka (tiste za les) in pol povleces semering vn....se prej pa mores vse jermenice pobrat dol z gredi...oz kar imas tam...
pol pa nov semering malo namazes z mastjo al oljem ali WD-ejem....tam kjer je bil prejsnji semering vse fnaj spucas....in pol novega lepo ravno in pocasi not prines...
ce pa si ze vse to naredu, se olje zamenjas in tesnilo na karterju pa si zmagal.. :)

tomimisica postopek menjava zobatega jermena je pri vseh avtih vec al manj podoben...le oznake in pozicije imas drugace.....drugace ima vsak avto rocicno (motorno) gred, natezalce, vodila ter odmicno ali dve odmicni...pa vodno pumpo seveda, ki je dobro ob menjavi zobatega zamenjat.......

LP
LP
Slika

Uporabniški avatar
Žiiga
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana Bežigrad

Napisal/-a Žiiga Če okt 16, 2008 4:25 am

Sem tudi za, da se poizkuša kaj doma. Vendar jermen je le ključni element motorja. Posledice preveč ali premalo napetega jermena so v prvem primeru odpoved črpalke ali ležaja, kar potem privede do v najslabšem primeru preskočitve jermena, ali pa le do uničenja ležaja ozr blokiranja vodne črpalke, jermen se raztegne s tem pa tudi motor zakuha.
Če je premalo napet je seveda jasno, da reskiramo preskočitev jermena ;) Drugače pa imaš motor, ki je med lažjimi za menjavo jermena. Zdej je vse odvisno... imaš klimo in še par stvari, potem bo mogoče kaj zajebancije okoli cevi ki je pod njo speljana, če le te nimaš imaš DEJANSKO najlažji motor za to delo :-P Pa veliko sreče, pa ne pozabi to kar so ti drugi svetovali. ko imaš jermen gor in že vse pripravljeno ZAVRTI MOTOR za 2 obrata odmične jermenice :)
Slika
Koni Sport Adjustable Dumpers, Renault sport CV axles, Renault sport suspension arms with powerflex, Williams front subframe, Williams cams, Custom made hydraulic hoses, custom made exhaust system

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Če avg 02, 2012 3:10 pm

Zdravo

Rečite mi koliko km bi naj zdržale vodne pumpe če bi po predpisih menjavali hladilno tekočino na 2-3 lete ?

Namreč imel sem primer da je bila vodna črpalka v motorju še prva stara natanko 12 let pri 160k km in še ni puščala.

Dvomim pa da so hladilno tekočino menjali v teh 12 letih več kot 1x... notri je sicer bila originalna hladilna tekočina Glaceol RX Type D.

Hvala za odgovor.

Lp.

Darko
Zadnjič spremenil Nikola_Tesla, dne Pe avg 03, 2012 12:11 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Če avg 02, 2012 7:46 pm

Življenske dobe vodne črpalke se ne da napovedati... odvisno je od kvalitete materiala oz. znamke, do tega, kakšen antifriz je v avtomobilu ( premočna koncentracija, slaba koncentracija, mogoče sama voda v sistemu) seveda mora biti tudi v sistemu takšen antifriz, kot ga priporoča proizvajalec itd.

Torej če je vodna črpalka gnana s zobatim jermenom, mora zdržati življensko dobo jermena... pač zobati jermen se pa menja nekje na 80.000 do 100.000 km (recimo neko povprečje je to) ali pa na 5 let.

Če je pa vgrajen kakšen nekakovosten del, ali je res kaj od zgoraj naštetega, potem se življenska doba krepko zmanjša.
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Pe avg 03, 2012 12:10 pm

Zdravo

Hvala za odgovor.

Kakšne so pa najboljše koncentracije hladilne tekočine za dolgo življenjsko dobo črpalk ?

V mislih imam mešanico destilirane vode in originalne tekočine Glaceol RX Type D (glej priponko).

Na embalaži nisem zasledil napotka o razmerju mešanja.

Hvala za odgovor.

Lp.

Darko
Priponke
Glaceol RX Type D.jpg

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Pe avg 03, 2012 12:20 pm

Nikola_Tesla je napisal/-a:Zdravo

Hvala za odgovor.

Kakšne so pa najboljše koncentracije hladilne tekočine za dolgo življenjsko dobo črpalk ?

V mislih imam mešanico destilirane vode in originalne tekočine Glaceol RX Type D (glej priponko).

Na embalaži nisem zasledil napotka o razmerju mešanja.

Hvala za odgovor.

Lp.

Darko

Če prav vidim, na embalaži piše -21C°... Sam nebi več mešal...

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla To avg 07, 2012 6:43 pm

Zdravo

Ponavadi se dobijo literski (glej priponko)... na embalaži ni posebej navedenega podatka.

Na drugih forumih sem zasledil da bi naj bil čisti do -40°C.

Torej mešam toliko da brez posledic preživim zimo ?

Lp.

Darko
Priponke
Glaceol RX Type D.jpg

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To avg 07, 2012 7:55 pm

Pozdravljeni

V koliko piše na embalaži KONCENTRAT ga je potrebno mešati z vodo, po lestvici, ki je na embalaži. Vsak normalen antifriz ( če ni kupljen v supermarketih ) je že razrečen do -40

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov