Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Kraj: Ilirska Bistrica

Udarec v robnik

Napisal/-a martin94 To avg 07, 2012 10:44 am

Pozdravljeni!

Danes se mi je pri umikanju šleperju pripetilo, da sem pri cca. nekaj manj kot 50 km/h z iX20 zadel z prednjim desnim kolesom v robnik pločnika. Ko se je to zgodilo, sem se takoj ustavil in preveril situacijo, na srečo je samo guma udarila in medtem tudi malo se odrsala ob platišče, kar je šlo takoj dol, platišče nima nikakršnih poškodb. Guma se mi tudi ni spraznila do doma (udaril sem v Pivki, nato pa do Ilirske Bistrice ni bilo nič, čeprav je pot vključevala tudi šembijske ovinke).

Sedaj me zanima, ali je pametno preventivno peljat na optiko, glede na to, da je bil udarec še kar silovit?
Zadnjič spremenil martin94, dne To avg 07, 2012 11:44 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Re: Udarec v robnik

Napisal/-a WMB To avg 07, 2012 10:48 am

Za optiko nimaš kaj razmišljat....vseeno ceneje, kot, da bi čez 3 mesce gume menjaval itd....pa istočasno se še preveri stanje podvozja na tej strani ko si udaril...
FOLCIKA - SCIROCCO

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Napisal/-a martin94 To avg 07, 2012 11:43 am

Sem se zdaj zmenil s serviserjem, da ga pripeljem v četrtek na pregled ;) upam, da ne bo kaj hujšega.....

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ To avg 07, 2012 12:04 pm

a to si pri Javorju zadel? :mrgreen:
turbo inside

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ To avg 07, 2012 1:35 pm

martin94 je napisal/-a:Ja =P kako ves?

ker je uni robnik svinjsko postavljen + ozka cesta. se vozim vsak dan tam in sem bil ze parkrat blizu :)
turbo inside

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Napisal/-a martin94 To avg 07, 2012 1:42 pm

furby je napisal/-a: ker je uni robnik svinjsko postavljen + ozka cesta. se vozim vsak dan tam in sem bil ze parkrat blizu :)

se strinjam :evil: čeprav sem šel že neštetokrat mimo (vsaj 3x na teden), me vedno kaj tam preseneti, danes me je očitno malo bolj kot ponavadi :roll:

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To avg 07, 2012 2:22 pm

martin94 je napisal/-a:
Sedaj me zanima, ali je pametno preventivno peljat na optiko, glede na to, da je bil udarec še kar silovit?

prvotni pokazatelj ti je, kako "stoji" volan ko pelješ ravno (verjeno pomniš položaj prečk, pred zdarcem) in pa če "vleče" v stran, potem je narobe............sedaj, če si samo podrsal ni panike, če je bil pa udarec, potem je tudi zamik....

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Napisal/-a martin94 To avg 07, 2012 4:01 pm

Udarec je bil prisoten (rahlo odbilo celoten avto v levo), vendar volan ne vleče nikamor drugače, kakor je prej ;)

se bo pa preventivno v četrtek na servisu pregledalo komplet optiko in podvozje, še posebej na mestu, kjer je bil udarec, pa bom takrat videl, če je res vse v redu ;) imamo doma namreč slabe izkušnje s petko, ki se je tudi par let nazaj z njo tako "dotaknilo" robnika kot sedaj (vendar pri pol manjši hitrosti), pa tudi ni bilo nič drugače, nobenih vidnih poškodb, avto ni vlekel ne v levo, ne v desno..... šele potem po cca. 8 mesecih se je opazilo, da je obrabilo obe prednje gume po notranji strani skoraj do žic (profila ni bilo več) ;)

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ To avg 07, 2012 4:53 pm

Zna se zgoditi, da boš moral zaradi udarca kmalu zamenjati prednji ležaj. Vsekakor preventivni pregled za morebitinimi poškodbami ne bo škodil, prav tako ne optična nastavitev podvozja.
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Sr avg 08, 2012 8:14 am

Če daš na pregled nimaš kaj zgubit, ampak zelo dvomim, da bo kaj narobe
Lp

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr avg 08, 2012 9:44 am

pskoda je napisal/-a:Če daš na pregled nimaš kaj zgubit, ampak zelo dvomim, da bo kaj narobe

Ti kar dvomi. Na žalost so vedno, kadar je udarec v robnik, da avto prestavi, poškodbe. Sicer takoj ni nujno da so opazne, vendar je vsaj ležaj tudi s tem posredno dobil udarec in bo zato prej potrebna menjava, ravno tako gumice na roki in končnik.

Pri takih udarcih je vedno dobro narest preventivni pregled podvozja in po možnosti nastavitev, če je potrebno.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Napisal/-a martin94 Sr avg 08, 2012 12:06 pm

ju3 sem naročen ob 14h na servisu v Sežani ;) sporočim, kako je bilo in če je bilo kaj treba zamenjati ;)

sem se pa že sam domenil, da mi pregledajo vse, torej: podvozje, gumo, feltno, ležaj, roke, optiko itd.

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Napisal/-a martin94 Če avg 09, 2012 3:06 pm

no, stvar je sledeča: sem bil danes na servisu, avto se je dvignilo, pregledalo se je vse gume, dele vzmetenja in kar je najbolj pomembno, so razmontirali vse, da so prišli do ležaja in preverili, če je z njim vse v redu :D
kot je pokazalo, napak ali poškodb ni, če pa bo vseeno nastal kakšen problem, so mi rekli, da naj spet pridem in bojo zrihtali. Za sam pregled sem dal 25€ :D

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Pe avg 10, 2012 2:04 pm

Na pregled se gre bolj zaradi sebe kot ostalih stvari, ker če ti avto ne vleče in ne trese volana je skoraj brezveze hodit na pregled, ker bo samo čas pokazal svoje
Lp
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov