Nasveti in napotki ter povpraševanja...

mardy
Novinec

R Clio 2 - Škrtanje v sklopki

Napisal/-a mardy Če avg 11, 2011 9:53 am

Pozdravljeni!

Torej lastim si R Clio-ta 2 , 1.2 16V, letnik 2001, prevoženih ima 220.000km. Imam pa sledeč problem...

Pred časom sem delal obnovo zavor (diski+ čeljusti), in takrat me je mehanik opozoril, da je sklopka že bolj boga. Sam pedal je trd za stisnit, ampak drseča pa še ni (da bi se npr. med pospeševanjem motor šel v prazno).

Se pa mi je zdaj nedolgo nazaj začel pojavljati čuden škrtajoč zvok v motorji ko stisnem sklopko v prostem teku. Ta zvok traja 3-4s, pol pa neha. Nima veze ali imam v brzini in stisnem sklopko ali ven iz brzine in jo stisnem, vedno se pojavi to škrtanje.

Ali je potrebno morda samo sklopko naštelati, ali so to znaki da bo vsak čas šla po gobe, ali je potrebno samo olje v menjalniku prečekirati? Olja v menjalniku mislim da še ni nikoli nišče menjaval oz. čekiral.

Ali pa je morda čisto x vzrok temu škrtanju?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: R Clio 2 - Škrtanje v sklopki

Napisal/-a Fan Če avg 11, 2011 11:32 am

Pozdravljeni

Ali ima hidravljično sklopko, ali žico?
V koliko ima žico..................jo snamite, ščistite in ponovno namažite, po potrebi jo menjajte z novo.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

mardy
Novinec

Napisal/-a mardy Če avg 11, 2011 12:27 pm

Ni problem v zajli, sem jo že podmazal enrkat, a je le za kratek čas bila mehkejša. Problem je škrtanje v motorju ko stisnem sklopko.

Uros1
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Uros1 Če avg 11, 2011 1:01 pm

Potisni ležaj je verjetno zanič. Isto pri meni pri 1.5 dci. Je pa pametno ko se enkrat menja zamenjat vse skupaj - torej celotno sklopko z košaro in lamelo. Cena sklopke z delom te pride cca 250 eur.

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Pe avg 03, 2012 10:26 am

Zdravo

V kolikor ima kdo voljo opisati (lahko tudi slikovni material) postopek za menjavo sklopke ko bo, če sploh bo to potrebno (gre za vozilo kot navaja naslov).

Predvsem me zanima kako se z najmanj muke iztaknejo polosovine in da prideš zraven.

Lp.

Darko

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Pe avg 03, 2012 12:32 pm

Nikola_Tesla je napisal/-a:Zdravo

V kolikor ima kdo voljo opisati (lahko tudi slikovni material) postopek za menjavo sklopke ko bo, če sploh bo to potrebno (gre za vozilo kot navaja naslov).

Predvsem me zanima kako se z najmanj muke iztaknejo polosovine in da prideš zraven.

Lp.

Darko

Pomembnejše stvari;
Odviješ kolesa, iztakneš roke, odstraniš polosi ena privita, druga nataknjena, uloviš olje, ki steče iz menjalnika. Odklopiš akumulator, odstraniš zaganjač, vzvod prestavne ročice, žico sklopke, popustiš vijake na menjalniku, odviješ most in volanski drog in ga odmakneš... Odviješ še ostale vijake na menjalniku + nosilec in menjalnik vržeš dol.
Z vilic odstraniš potisni ležaj, odviješ lamelo sklopke in odstraniš lamelo. Narahlo namažeš gred menjalnika, sklopko zmontiraš s pomočjo centrirne palice. Sestavljaš v obratnem vrstnem redu.
Ne priporočam začetnikom.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Pe avg 03, 2012 1:01 pm

Nekaj podobnega tudi meni dela, ampak sklopka menjana...se samo vozim
Zadnjič spremenil ojnica, dne Ne jul 13, 2014 10:02 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Član od leta 2004 :)

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Po okt 08, 2012 5:30 pm

Zdravo

Hvala za napotke... torej ni za začetnike menjava sklopke razen da se lotimo med dopustom ob morebitni asistenci izkušenega mojstra :)

Lp.

Darko
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov