Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Punto mk2b menjava mikrojermena doma, nasveti ?

Napisal/-a crxdelsol So nov 03, 2012 11:52 am

Zdravo,
na puntu mk2b moram menjat mikrojermen, imam drugega že doma, jermen je vtrgalo ker je zaštekal alternator, sedaj je alternator izpraven in bi sam menjal jermen. Zanima me kaj moram pazit, kje dobit shemo kako je "dan gor" in menjava napenjalca vrjetno ni nujna če je bil napenjalec in jermen menjan par mesecev nazaj.

Vsak, tudi splošen nasvet bo dobrodošel, zaželite mi srečo :lol:

cikow
Nov uporabnik

Kraj: Koper

Re: Punto mk2b menjava mikrojermena doma, nasveti ?

Napisal/-a cikow So nov 03, 2012 2:12 pm

nobena znanost dol straega gor novega,gledas da se je lepo usedel in nasponas,a se ne spona preko alternatorja?

jurijprodnik
Nov uporabnik

Napisal/-a jurijprodnik So nov 03, 2012 4:45 pm

ja ni nobene panike, edino nekaj truda in nimaš kaj falit, ;-) ... pač jermen daš na jermenico alternatorja in potem še "napelješ" proti dnu motorja, kjer je ena malo večja jermenica, če imaš klimo pa še okoli kompresorja...
...ko boš dajal jermen gor bo treba napenjalec (če ga imaš) pritisniti stran da bo šel jermen na jermenice, ko je vse nameščeno ga pa spustiš in to potem našpona jermen ... napenjalca ni treba menjati.

Uporabniški avatar
alanq4
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana

Napisal/-a alanq4 So nov 03, 2012 7:19 pm

Motor pa letnik?
Alfa Romeo 156 "project real GTA" in 166 2.4 jtd mau okrepljena :)

Uporabniški avatar
crxdelsol

Napisal/-a crxdelsol So nov 03, 2012 7:40 pm

1.2 16V 2005
spet je piknil alternator, sedaj ga bom sam snel. Moram za odstranitev alternatorja odstranit kompresor klime ? kaki kratki napotki ?

GranDuke_JK
Novinec

Napisal/-a GranDuke_JK Po nov 05, 2012 8:05 am

Za sneti alternator pri modelu s klimo imaš 3 vijake na alternatorju (2 snameš od spodaj, tretji je skrit in ga moraš najti z vrha z ogledalom ker je na notranji strani zraven 'protipožarne'). Jermen snameš/nasadiš z eno palico na mestu avtomatskega šponarja, moraš pa še sneti tisto zaščitno plastiko pri kolesu in kolo samo.
Nato imaš alternator ujet nad polosovino in je na sredi motorja en vijak ki ga odstraniš da se motor lahko nagne in pade mimo. Dosti fino če ga imaš dvignjen avto, drugače boš malo bogatil svoj 'besedni zaklad' :D

Jaz sem ravno prejšno soboto poplavil avto in smo alternator pobrali ven (verjetno je šel regulator napetosti ker diode še delajo). A ti boš cel alternator menjal (120€) ali si ga dal obnavljati? Me zanima koliko pride obnovo ker sam sem šel na to opcijo, a prejšen teden itak noben ni nič delal :(

Uporabniški avatar
crxdelsol

Napisal/-a crxdelsol Po nov 05, 2012 8:35 am

Popravo mi ga je tast za đabe ampak sedaj vidimo kako :D

Zadeva je takda da sm kupo razbit mk2b in je par mesecev stal, ko sem ga štartal je vtrgalo jermen (tak da nebom imel problemov z snemanjem starega), ker je zapikal alternator. No sedaj ga je tast "popravo" in dal gor...po tem ko sem na forumu spraševal o namestitvi novega jermena pa sem šel montirat pa sem ugotovil da je alternator spet piknjen in da se ne vrti. Tak da bi tud meni prišel prav kak nasvet kaj se najbolj splača.

Hvala ti za zgoraj napisano, mi bo prišlo prav.

Uporabniški avatar
ESX
Uporabnik

Napisal/-a ESX Po nov 05, 2012 11:08 am

GranDuke_JK je napisal/-a:Nato imaš alternator ujet nad polosovino in je na sredi motorja en vijak ki ga odstraniš da se motor lahko nagne in pade mimo.

hm maš kakšno sliko kako to zgleda, si ne predstavljam glih kako se motor nagne a ni na treh nosilcih ?

GranDuke_JK
Novinec

Napisal/-a GranDuke_JK Po nov 05, 2012 12:33 pm

ESX je napisal/-a:
GranDuke_JK je napisal/-a:Nato imaš alternator ujet nad polosovino in je na sredi motorja en vijak ki ga odstraniš da se motor lahko nagne in pade mimo.

hm maš kakšno sliko kako to zgleda, si ne predstavljam glih kako se motor nagne a ni na treh nosilcih ?

Nimam slike, ko si pod avtom glej na sredini in ti bo jasno.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], MercedesV in 5 gostov