Nasveti in napotki ter povpraševanja...

svadreb
Uporabnik

Mazda 323F občasno cuka

Napisal/-a svadreb Pe sep 14, 2012 6:48 pm

Pozdravljeni!

Gre za Mazdo 323F BJ 1.4I 16V hatchback letnik 1999. Motor občasno cuka. Cukanje je čisto naključno, nikakor ne morem definirati kakega vzorca ali razloga. Edino kar lahko rečem je to, da cukne vedno ob dodajanju plina, nikoli med vožnjo s konstantnim plinom. Npr. gas dodaš, pa preden normalno pospeši cukne 1x, 2x ali 3x in to tako, kot da bi mu nekaj popolnoma prekinilo dovod goriva ali odvzelo kontakt. Potem npr. še bolj pritisnem stopalko plina ali pa jo spustim in ponovno pritisnem, je pa kar naenkrat spet OK. To cukanje se npr. enkrat zgodi, pa potem nekaj dni nič ne cuka, pa pol spet kak dan, dva mal pocuka, pa spet nekaj dni nič itd.

Sam sem postoril oz. preveril že naslednje:
- preveril svečke, vžigalne kable, razdelilno kapo, rotorček, sesalno cev, razne gumi cevčice - vse je videti normalno
- očistil sem loputo in motorček prostega teka
- preveril in rahlo očistil MAF (ta je bil pred letom dni tudi zamenjan)

Zdaj pa nimam več idej, kaj bi še lahko pogledal. Predvidevam, da gre za kako "elektronsko" ali "senzorsko" napako, a kako jo odkriti? OBD priključka avto še nima, ima pa neko kvadratno "Dyagnosis" vtičnico. Na pooblaščen servis se mi zdi neumno hodit, ker npr. v Novem mestu nimajo računalnika za priklopit - vsaj tako so rekli, ko sem enkrat že bil tam - pa čeprav so pooblaščeni serviser za mazde. V LJ v BTC so mi tudi rekli, da ga ne morjo priklopit na računalnik. Kaj mi torej še preostane? Ali lahko sam še kaj pogledam ali poizkusim?

Za vsak nasvet bom zelo hvaležen.

LP
Svadreb

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: Mazda 323F občasno cuka

Napisal/-a Fan Pe sep 14, 2012 7:40 pm

Pozdravljeni

Vaše vozilo ima pod pokrovom motorja, levo pri požarni steni, kockasti priključek za diagnostiko. Deset aktivih pinov in funkcijo "Blincode" - torej ali imeti adapter za obstoječi priklop ali pa aktivirati "Blincode" .................. predvidevam, da bo pokazalo napako na elektroniki vžiga ( v "frtajlerju" ). Sama nabava nove elektronike je nehuman strošek in so namesto originalne elektronike uporabljali elektroniko od Opla. Spreten avtoelektrik preveže par žic.
Vsekakor pa je dobro, da se oglasite pri kakšnem dobrem diagnostiku

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
Zmaj78
Novinec

Kraj: Mazda Mx-6 2.5i 24v LPG

Napisal/-a Zmaj78 Pe sep 14, 2012 8:36 pm

Vabljen na Mazda forum ali pa kar v novoustanovljeni Mazda klub, tam ti bomo znali kaj pametnega svetovati! :)

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Ne sep 16, 2012 10:53 am

@Fan
hvala za nasvet, če ne bo drugače, bom res moral do enega avtoelektričarja

@Priam
hvala za povabilo, sem itak že član mazda foruma. Sem tudi tam postavil vprašanje, pa ni še noben nič odgovoril. Se mi zdi, da se na mazda forumu vse bolj vrti okoli Mazd6. Taka stara j***a so pa bolj redka.

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Če jan 24, 2013 3:04 pm

Vse do pred kratkim težave še nisem odpravil, sedaj pa sem jo končno uspel rešiti.
Problem je bil v potenciometru lopute. Ta je bil zamaknjen za par mm. Pritrjen je z 2 vijakoma, ki imata elipsasti luknji, da se potenciometer lahko malce suče. Ko sem poleti čistil loputo ga očitno nisem namestil točno nazaj v optimalno pozicijo, ki je, kot kaže, le ena. Malo sem ga premikal sem in tja in ko so bili obrati v prostem teku pri ogretem motorju najnižji, sem ga fiksiral. Sedaj motor že ene 2 tedna dela bp.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov