Nasveti in napotki ter povpraševanja...

sandis
Nov uporabnik

Passat 1.9 tdi - problem z gretjem

Napisal/-a sandis So jan 26, 2013 11:09 pm

Pozdravljeni.
Na passatu 1.9 tdi (letnik 1999, 110 KM, afn motor) imam problem. Pred kratkim sem zaradi nihanja temperature zamenjal termostat (z originalnim) in zdaj temperatura ne niha več, je normalno na delovni temperaturi. Sem pa opazil (posebno izrazito je zdaj, zaradi nizkih temperatur), da avto pri isti zunanji temperaturi (na primer -10°C) gretje nastavim na npr. 21°C in ventilator včasih piha toplel zrak, včasih pa hladnega (se pravi namesto da bi grel, hladi) - na primer danes mi je med vožnjo nekaj časa grelo, potem pa je naenkrat začelo pihati hladno, sem ugasnil avto in ga ponovno zagnal, pa je še vedno pihalo hladno. Potem sem nastavil notranjo temperaturo na 27°C, da je začelo pihati topel zrak, ko pa sem zmanjšal na 22°C, pa je spet hladilo (klime nisem imel vklopljene, pa saj je tudi ponavadi nimam, razen poleti).
Pa še nekaj je - že dvakrat sem opazil (v razmiku par mesecev), da se mi je avto med normalno vožnjo (poleti, ni bilo ne megle ne dežja) naenkrat čisto zarosil (prej je bilo celo pot vse v redu, naenkrat pa so se vse šipe v trenutku čisto zarosile, da se ni videlo nič), sem potem klimo nastavil na največjo moč, da je megla izginila.
Zdaj pa me zanima, če je to dvoje povezano in kaj bi lahko bil vzrok za te težave - bi lahko bil problem v termo stikalu ali je krivo kaj drugega?
Že vnaprej hvala za vašo pomoč.

peroRS
Mojster foruma

Re: Passat 1.9 tdi - problem z gretjem

Napisal/-a peroRS So jan 26, 2013 11:25 pm

sandis je napisal/-a:Na passatu 1.9 tdi (letnik 1999, 110 KM, afn motor)...zunanji temperaturi (na primer -10°C)...potem sem nastavil notranjo temperaturo na 27°C, da je začelo pihati topel zrak, ko pa sem zmanjšal na 22°C, pa je spet hladilo

Na identičnem avtu sem imel enako težavo in je bilo treba samo protiprašni filter zamenjat. oops :D

sandis je napisal/-a:gretje nastavim na npr. 21°C in ventilator včasih piha toplel zrak, včasih pa hladnega (se pravi namesto da bi grel, hladi) - na primer danes mi je med vožnjo nekaj časa grelo, potem pa je naenkrat začelo pihati hladno

Kolega je imel na Touranu take težave (voznikova stran je grela, sovoznikova pa hladila) in so na servisu s testerjem le preprogramirali klimo (verjetno se lopute napačno odpirajo/zapirajo).

99% je to dvoje krivo ;)

Uporabniški avatar
arijan
Novinec

Napisal/-a arijan Ne jan 27, 2013 9:44 am

Mogoče bi lahko začasno izklopil avtomatsko uravnavanje toplote, pa nastaviš na 22 stopinj pa samo spreminjaš hitrost pihanja.
Se ti to pojavlja samo pri AUTO načinu?

sandis
Nov uporabnik

Napisal/-a sandis Ne jan 27, 2013 10:18 am

Hvala za odgovor, to se pojavlja, ko AVTO način ni vklopljen in sam nastavljam temperaturo in moč ventilatorja (ECON način), v avto načinu pa nisem poizkušal.
Pač zunaj je -10°C, temperaturo nastavim na 20 ali 21°C in piha vroče, čez nekaj časa pa pri istih nastavitvah hladi namesto da bi grelo (včeraj se mi je na zadnjih šipah začel delati led, pa je še kar hladilo, dokler nisem temperature nastavil na 27°C, da je začelo greti tako kot je prej (v prvem delu vožnje) normalno grelo na 20°C...
lp
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov