Nasveti in napotki ter povpraševanja...

smusan
Nov uporabnik

traktorski zvok Opel Corsa 1.2 55Kw

Napisal/-a smusan Ne feb 03, 2013 11:37 pm

Pozdravljeni,

danes se je Corsica odločila, da bo za maškare traktor. Mislim, da se je zadnje čase tud slišal ta zvok, ampak zelo potiho in na trenutke. Danes pa, ko sem se pripeljal v Ljubljano in ko sem izstopil iz obvoznice, me je pred semaforjem presenetil ta (nezdrav) zvok. Sem ga tudi posnel in objavil na youtube.
Moram pa omenit, da se na videu manj sliši ta zvok kot se je takrat pred semaforjem. Verjetno ker sem posnel kakšne pol urce kasneje pa se je motor že malce ohladil.

O avtu: Opel Corsa 1.2 55kW, letnik 2002, 2. lastnik, prevoženih 88.000km. V moji lasti prevoženih cca. 7000km in takoj po nakupu sem naredil mali servis (olje, filtri, svečke, zadnje bremze) preventivno.
Moram pa rečt da avta ne gonim, ne pritiskam ga hladnega, ker pa ima kratka prestavna razmerja, se po avtocesti vozim okoli 100-110km/h (cca. 3500-3700 obratov na minuti) - tudi danes tako vožen.

Prosim za predloge, kaj bi lahko bilo narobe, ker svojega mehanika imam 100km stran in se bojim, da bom do takrat naredil dosti večjo škodo na avtu. Če je večja okvara, prosim tudi za info za kakšnega dobrega mehanika v okolici Ljubljane.

Če imate kakšno vprašanje, just ask.

Uporabniški avatar
LaMike
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Re: traktorski zvok Opel Corsa 1.2 55Kw

Napisal/-a LaMike Ne feb 03, 2013 11:58 pm

Ti motorji so imeli serijsko napako na ketni oz. Spanerju ketne. Mislim, da tukaj tici vzrok.
"this is so euro its asian" by Sam B.

smusan
Nov uporabnik

Napisal/-a smusan Po feb 04, 2013 9:09 am

Torej bo potrebno menjati ketno ali oboje? In ali je to to?
Če je, potem ni tako velik strošek (ocenjujem slabih 100eur) z delom ampak mogoče veste, če je imel Opel vpoklic zaradi tega?
In lahko to počaka, da pridem do svojega mehanika, ki je dobrih 100km stran, ker je naš družinski prijatelj in mu verjamem?
Zadnjič spremenil smusan, dne Po feb 04, 2013 9:27 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Po feb 04, 2013 9:12 am

Če ni ta napenjalec, gre pa lahko tudi za ojnične ležaje. Mislim, da z glavo nima veze, ker tam je zvok ponavadi bolj nežen (nekako tiki-tik-tik), če ti recimo odpove hidravlični dročnik.
Tole pa je bolj močan zvok. Poglej še malo po Youtube, išči pod "big end bearings noise".
Evo en primerčič:
http://www.youtube.com/watch?v=2gNToFY_bqQ

Slika
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
LaMike
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a LaMike Po feb 04, 2013 9:33 am

smusan je napisal/-a:Torej bo potrebno menjati ketno ali oboje? In ali je to to?
Če je, potem ni tako velik strošek (ocenjujem slabih 100eur) z delom ampak mogoče veste, če je imel Opel vpoklic zaradi tega?
In lahko to počaka da pridem do svojega mehanika, ki je dobrih 100km stran, ker je naš družinski prijatelj in vem da bo dobro zrihtal?

Ko se menja se menja oboje + zobniki + olje itd. Racunaj kar duplo tvoje ocene. Lahk se ze peljes, ce je ketna. Kar tako vtrgalo je ne bo. Opel je imel v zacetku leta 04 vpoklic. Pa kolk se spomnim se enkrat konec 04 za volansko letev in volanski drog.

P.s. ce zvok prihaja iz leve strani motorja, je to to. :)
"this is so euro its asian" by Sam B.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Po feb 04, 2013 9:54 am

Letnik je taprav, zvok tudi :arrow: menjava verige oz. komplet garniture. Znanec je imel dobri dve leti nazaj enak problem in so mu na servisu baje menjali zastonj, čeprav avto po izteku garancije ni videl pooblaščenca. Šlo je iz naslova serijske napake. Te nič ne stane, če se na servisu pozanimaš okrog tega ;)

Če ti samo pri mrzlem poropota za kratek čas je še za vozit, če ti pa stalno je bolje, da čim prej zrihtaš, ker če ti preskoči bo finančni joj.
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

smusan
Nov uporabnik

Napisal/-a smusan Po feb 04, 2013 10:48 am

hvala vsem za odgovore. Pač danes sem moral prit na delo in sem bil še posebej pozoren na zvok, ki ga je avto ustvarjal.
Ugotovitve:
- avto ima čisto normalen glas oz. se sploh nič ne sliši ko sem ga prižgal
- ampak kako se je motor vse bolj ogreval, je tudi zvok bil vse bolj bil prisoten. Po 5ih kilometrih, ko sem prišel na cilj, je bilo že rahlo slišat ropot v prostem teku.
- ugotovil sem, da če bremzam z mašino se dost bolj sliši ta ropot. Sklepam, ker se napajalec nahaja na tisti strani, na kateri se ketna napne, ko začnejo kolesa zmanjševat obrate mašine.

In če pravite, da je to serijska napaka pri teh avtih potem sem skoraj 100% prepričan, da je to res. Ker avto normalno pospešuje, nobenega opozorila mi ne javi, tako da bom skočil do Avtotehne Vis in se probal kaj zmenit.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov