Po moje misli garancijo za akumulator. Avtoelektričarji imajo zdaj tak inštrument, ki pove koliko je še življenja v akumulatorju v procentih. Včasih so to ocenjevali z vilicami, ki so zažarele in to v sekundah.
Pozdravljeni, Vprašal bi kako je z merjenjem porabe elektrike v mirovanju? Ali se porabo da pomeriti tudi z merinimi kleščami? Mogoče z temi? Ve kdo koliko je normalna poraba elektrike v mirovanju(ko avto stoji in je zaklenjen)? Je to mogoče najti kje v avtodati?
Ma pojdi v Conrada in kupi multimeter za 18€ (recimo VC130). Ključ daj v OFF položaj, odstrani eno klemo z akumulatorja, multimeter nastavi na merilno območje 10A in ga veži med odstranjeno klemo in 1 pol akumulatorja. Seveda ne prižigaj luči (ugasni tudi notranjo luč) ali še kaj večjega, ker ti lahko skuri multimeter. Mislim, da bi moral biti tok v rangu nekaj 10mA, recimo do nekih 60mA. Prvih nekaj sekund ti bo mogoče žrl malo več, vsaj meni tako naredi (~250mA), ko priklopim akumulator. Torej če ti po recimo 30 sekundah še vedno žre par 100mA in več, imaš verjetno skritega porabnika, ki ga ne bi smelo biti v ugasnjenem stanju.
Karkoli boš dal noter, ko bo zdržal dlje kot avto glede na to da je 97 letnik. Življenska doba akumulatorja je tam od 5-7 let tako da brez skrbi, samo kakega ultra poceni kitajskega ne kupit, ker bo zviznil že po kakem letu. Dej istega noter če je bil ok ali pa toplo, ki je slovenski in mogoče še malo boljši od bannerja, je pa res da je dražji za cca 10€.
Seveda se pozna, a za tvoj avto je tudi manjši dovolj. Poglej še v Leclercu, tam so imeli neke aku-je, mislim da Fulmen, precej ceneje (če je še tako?).
A se mi splača poskusit, če še stari akumulator deluje ali ne? Novembra se je spraznil in sem ga vzel ven (star je mislim da 3 leta), sedaj ga imam v sobi, ker avta čez zimo ne uporabljam, ker se malo vozim oz. mam vse blizu. Pogojno ga lahko napolnim z polnilcem od hoferja, vendar problem je da sem preveč vode nalil takrat v njega, potem pa sem jo z injekcijo ven črpal... bo še deloval?