maniaxxx je napisal/-a:peroRS je napisal/-a:maniaxxx je napisal/-a:sam sem na focusu na 15kkm menjal vse filtre, tudi naftnega

Jaz bi pol na Octavii moral menjat filtre 4-krat na leto

Jaz sem jih 3x...je pa res, da sem počasi ugotovil, da je to pretiravanje, ampak servis je bil poceni, tako da se nisem s tem obremenjeval.
Mazda ima menjavo naftnega šele na 60kkm, kar je meni predolga. Na prvem servisu se menja samo olje pa filter...to se mi zdi pa premalo.
Sej ford tut, pa vag tut, pa flar se mi zdi da tut,pa še en kup drugih.
peroRS je napisal/-a:maniaxxx je napisal/-a:Mazda ima menjavo naftnega šele na 60kkm, kar je meni predolga. Na prvem servisu se menja samo olje pa filter...to se mi zdi pa premalo.
Meni je to čist normalno
Če redno delaš kilometre in sproti "pucaš" nafto, se nima kaj zapacat. Pa seveda tankat tam, kjer je dost prometa in je zaupanja vredna črpalka.

Po fabriškem predpisu se dela tako: filter se zamenja, nato se na vsak predpisani servisni interval spusti vodo in umazanijo iz njega vse do naslednje menjave naftnega filtra.
Res pa je, da tega večina ne počne in se vozi z enim filtrom vse do prvih težav z vbrizgom.Pol je pa stok in jok in namesto da bi filter zamenjali, jim mojstri obnavljajo pumpe in dize (ker je tester tko pokazal). Tisti,ki pa to počnejo, pa kmalu filter zamenjajo,ker ponavadi premočno zategnejo čep na spodnji strani filtra in poškodujejo tesnilo,pol pa nafta curi in zrak vleče. Na kakšnih aftermarket filtrih pa se rado zgodi, da tudi tesnilo na spodnji strani filtra razpoka/preperi in začne spuščat še pred prvim spuščanjem vode in umazanije iz filtra. Pa so spet pumpe pa dize taprve,ki se demontirajo. Nekateri pa čep tudi toliko zategnejo,da navoj poči.Pa gredo po nov filter.
Sam menjam filter nafte na 10kkm...tako kot vse ostale filtre, razen zračnega. Unga imam istega notr že ene 130kkm, na 10kkm ga operem,posušim in vozim.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.