v upanju, da je kdo ze imel podoben problem ali pa se mu vsaj priblizno sanja kje bi bil problem, se obracam na vas. Gre za P206, l. 2002, 1,4 HDI, 150K km.
Pred kratkim so mi iz avta ukradli radio in zadnje zvocnike s police (odprt je bil tudi del pod volanom, kjer je polno kablov, ceprav kabli radia/zvocnikov tam sploh niso speljani in iztaknjen pepelnik). Cez nekaj dni sem dala zmontirati nov radio/zadnje zvocnike, kaksne tri dni za tem pa se je pojavil sledec problem z elektriko, ki bi bil morda lahko povezan ravno z zgoraj opisanim dogodkom.
Kar naenkrat se mi prizgejo kontrolne lucke za ABS, ESP, AIRBAG (oba), rocno zavoro ((!)) in utripa lucka STOP. Ko se to zgodi, umrejo vsi stevci (gorivo - gori se lucka za rezervo, obratomer, hitrost, temperatura, st. prevozenih kilometrov). Prav tako ugasne lucka za prizgane luci in ce vklopim smernik, se lucka na armaturki ne prizge, kjub temu, da smernik normalno klika in dejansko dela. Samo enkrat v takem primeru niso delali tudi vsi stirje smerniki. Luci delajo brez problema, le da se z dolgimi skoraj da ne vozim (mi pa crkuje sprednja pozicijska zarnica redno). Vzvratne pa so delovale, vsaj takrat, ko sem jih preverila (ceprav se mi je en audi zadnjic skor prilepil na zadek

To se dogaja popolnoma nakljucno, vcasih lucke zasvetijo/stevci umrejo za par sekund, vcasih je tako celo voznjo.
Ker se mi je to zgodilo pred dopustom (Hrvaska), sem avto urgentno peljala na servis, vendar priklop na tester ni pokazal napake (razen stikala za sklopko, ki pa baje nima veze, sploh ker avto nima tempomata). Predlagali so sicer menjavo kljucavnice, vedar mi je eden od fantov rekel, naj najprej dobim enega dobrega elektricarja, da mi preveri vse stike. Preverili so tudi akumulator in alternator, vse OK.
Po klicu treh elektricarjev, sta me dva napizdila (prvi me je po vprasanju, kje je problem, nahrulil, ce mislim, da mi bo to cez telefon zrihtal...WTF???, drugi me je odslovil, ces, da ima avto toliko konektorjev, da ga lahko en mesec gleda, pa ne bo odkril napake). Sele tretji je bil prijaznejsi, predlagal mi je, naj se se malo vozim, in probam ugototvit, kdaj se lucke prizgejo in ko se prizgejo, malo butam po avtu, da skusam ugototiviti, kje so slabi stiki oz. od kod tezava prihaja.
Zal ni nobenega vzorca, kdaj in kje se lucke prizgejo/ugasnejo, dogaja se popolnoma nakjucno, vasih takoj, ko ga prizgem ali dam kontakt, spet drugic med voznjo, ali po 300m ali po 5km voznje (na dopust sem se s prizganimi luckami/nedelujocimi stevci peljala 90 km poti, po postanku pa se 60 km brez problema...nazaj obratno, lol). Enkrat so se prizgale in takoj ugasnile pa spet prizgale samo ob dodanem kontaktu, ko je avto stal. Enkrat sem med tem malo porukala rocno zavoro in so se ugasnile...za par minut, vendar mi trik ni uspel nikoli vec, zato verjamem, da je slo le za nakljucje. Prav tako sem poskusala malo premikati kjuc v kljucavnici, pa ni bilo ucinka.
Naj se povem, da ko lucke svetijo, svetijo se naprej, tudi, ko avto ugasnem in kljuc vzamem iz kjucavnice. Glede na to, da po tem, ko je avto ugasnjen, se vedno ostane malo elektrike (npr. za zapreti sipe), predvidevam, da takrat porabljajo le-to elektriko. Ko sem enkrat sla avto pocekirat na parking, priblizno pol ure za tem, ko sem ga ugasnila in so lucke gorele, so le-te se vedno gorele, ampak so takoj, ko sem avto odklenila (daljinsko), ugasnile. Vceraj pa, na primer, so lucke zopet ostale prizgane, ko sem avto pustila na parkingu. Ko sem se po sluzbi vrnila in ga odklenila (daljinsko), so se lucke takoj prizgale, vednar so takoj, ko sem dala kontakt ugasnile in se niso vec prizgale na poti domov, vse je delalo normalno in brez problema.
Se ena zanimivost, ki je morda spet samo nakljucje. Sedaj sem se tri dni vozila na rezervi, se pravi je gorela lucka za rezervo. V tem casu se problem nikoli ni pojavil, dan potem, ko sem tankala, pa se je spet zacelo dogajati. Vendar sedaj, ko umrejo stevci, lucka za rezervo ne gori, ampak utripa.
Se opravicujem, ker sem se res razpisala, ampak sem zelela problem cim bolj nazorno opisati. Upam, da mi bo kdo od vas znal pomagati, v naprotnem primeru pa vas naprosam za kontak dobrega elektricarja v Ljubljani, ki bi si bil pripravljen vzeti cas, in pregledati stike, v primeru, da je problem res v tem.
Hvala, ker ste si vzeli cas in prebrali ta "roman" ter za vse morebitne koristne informacije

Lp!