Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Kraj: gorenjska

Problem s klimo ON, OFF, ON, OFF... Video

Napisal/-a =swen= Če jun 06, 2013 12:44 pm

Pozdravljeni

Na vas se obračam za nasvet, kaj bi bilo lahko krivo, da na vozilu Ford Fietsa z bencinskim 1.3 motorjem (A9JB) klima ne deluje kot bi morala.

Kot boste videli v videu, je problem v tem, da čeprav imam klimo ves čas vključeno (lučka na tipki AC gori), se le ta vklaplja in izklaplja.
Da se razumemo, lučka na tipki je stalno prižgana, le sklopka klime se vklaplja in izklaplja kar sama od sebe.
Zadevo sem preveril z Autocomom in se lepo vidi, da nekaj prekinja 'ukaz' naj bo klima vključena.
Napaka se pojavlja stalno in ni odvisna od vremena, obratov motorja... Celo med vožnjo se opazi, da če je klima vključena in vozim s konstantnim plinom, avto malenkost pospešuje, pojema, pospešuje, pojema. Vzrok za to je obremenitev kompresorja, ki ga sklopka na vsake par sekund poveže z pogonskim sklopom, nato pa spet odklopi...

VIDEO delovanja. :|
V programu je prva vrstica AC sklopka, v drugi je stikalo visokega pritiska, v tretji zahteva po klimi, četrta pa predstavlja ali je klima vključena ali ugasnjena.

Alternator sem preveril in polni tako kot je potrebno.

Kaj bi lahko bilo krivo za tako delovanje klimatskega sistema?

Res HVALA za vsakršni nasvet, komentar, predlog! :)

LP Matjaž
Zadnjič spremenil =swen=, dne Če jun 20, 2013 12:37 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

mucek
Novinec

Kraj: Ljubljana

Re: Problem s klimo ON, OFF, ON, OFF... Video

Napisal/-a mucek Če jun 06, 2013 1:18 pm

Plina je dovolj? Da ne izklaplja nek tlačni ventil, ki blokira delovanje klime, če ni plina noter?

LP, g

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Napisal/-a =swen= Če jun 06, 2013 1:42 pm

Klimo sem preventivno polnil lansko poletje, tako da plina bi načeloma moralo biti dovolj.
Moje mnenje je, da skoraj zagotovo ni plin, saj ko klima dela zelo zelo dobro hladi.
Ob lanski menjavi plina je bilo tudi ugotovljeno, da v 8ih letih kolikor je bil avto star ni spustilo praktično nič plina.

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Če jun 06, 2013 2:18 pm

Ima eno takšno fiesto mati, pa je ista zgodba, od prvega dne naprej (avto kupljen nov). Kako so meni razložili zadevo: ko daš malo več plina, elektronika izklopi klimo, ker potrebuješ moč na cesti. In potem se zadeva vklopi nazaj. Fiesta 1.3 je itak tako švoh, da je takoj preveč gasa in klimo vrže ven... in potem imaš on off on off :huh:

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če jun 06, 2013 2:57 pm

=swen= je napisal/-a:Klimo sem preventivno polnil lansko poletje, tako da plina bi načeloma moralo biti dovolj.
Moje mnenje je, da skoraj zagotovo ni plin, saj ko klima dela zelo zelo dobro hladi.
Ob lanski menjavi plina je bilo tudi ugotovljeno, da v 8ih letih kolikor je bil avto star ni spustilo praktično nič plina.

Piše ti pri HP switch, da je OFF. Zdj ne vem kaj to pomeni, da je OFF, ampak lahko bi bila okvara senzorja tlaka na H strani. Ali pa morda preveč plina - kompresor zalaufa, pritisk preseže normalnega in kompresor spet izklopi. Na tvojem mestu bi najprej klimo priklopil na manometre, da se ugotovi, če so pritiski ustrezni, nato se po potrebi menja senzor tlaka.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Če jun 06, 2013 3:19 pm

To tako mora biti.
Sex turns gay people into Mexicans.

rnisan
Novinec

Napisal/-a rnisan Če jun 06, 2013 5:46 pm

Nekaj podobnega pocne moj volvo s60 d5. Prvih cca 20 minut lepo hladi, nato klima izgubi moc. Iz rez prihaja mrzl zrak, vendar ne piha tako mocno, kot bi moralo (piha pa vseeno). Imam pa rocno dvopodrocno klimo. Obe strani dam povsem na mrzlo in ventilator do konca, a ne piha, kot bi moralo. Tudi ce spreminjam nastavitve (temperaturo izpiha in moc ventilatorja) se nic ne spremeni. Kot da klima ne bi bila zmozna vec od svoje 1/4 moci. Potem ugasnem ventilacijo povsem za par minut in ko jo spet vkljucim, spet hladi kot zmesana. Plin sem preventivno polnil lani. Kak nasvet, preden grem k mehaniku?

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Če jun 06, 2013 6:12 pm

Je v sistemu dovolj, premalo ali preveč plina?
Kakšen tlak kaže na aparatu za polnjenje klime, ko je le ta priklopljena na vozilo s prižgano klimo?
Kakšen tlak kaže tlačno stikalo na testerju?
Kakšno temperaturo kaže senzor temperature v notranjosti vozila?

Le ob teh podatkih oz. parametrih bo diagnoza pravilna, drugače bo samo ugibanje in to ugibanje ponavadi še največ stane.
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
M-power
Nov uporabnik

Napisal/-a M-power Če jun 06, 2013 6:44 pm

To je normalno. Tudi moja fiesta tako dela od prvega dneva, je pa tako moteče da jo zaradi tega neuporabljam oops Zaradi, tega sistema avti porabijo manj, ker kompresor, deluje le takrat ko ga dejansko potrebuješ. Je pa na teh mlinčkih zelo moteča zadeva to. Govorim o 2006+ letniku, prej pa nevem če so imeli že te sklopke.
Zadnjič spremenil M-power, dne Če jun 06, 2013 7:19 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
kotk
Nov uporabnik

Napisal/-a kotk Če jun 06, 2013 6:49 pm

Pri naši Fiesti, ki je identična, je tako, da se klima izklopi ko obratomer preseže 2700 obratov.
Delovanje kot ga Swen kaže na videih ni normalno. Klima se mu izklopi že pri veliko nižjih obratih in malem gasu. Rešitev za problem ne poznam, saj pri naši zaenkrat vse deluje kot mora.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Če jun 06, 2013 8:52 pm

=swen= je napisal/-a:Klimo sem preventivno polnil lansko poletje, tako da plina bi načeloma moralo biti dovolj.

Pozdravljeni

Vseeno kdaj je bila nazadnje preventivno polnjena. Napaka je moteča sedaj, predvidevam, da je lansko leto ni bilo, ali se motim??

Kot je že uporabnik @ RedBull napisal, še enkrat priklopiti aparat za klimo in preveriti kaj pravijo manometri .................. tudi pregled klimatronika s testerjem ne bi škodoval ....................... ko se bo vedelo podatke, pa se lahko postavlja diagnozo

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Napisal/-a =swen= Če jun 06, 2013 9:02 pm

Fan poznaš kakšnega strokovnjaka, ki bi za normalno ceno postavil diagnozo in napako odpravil?
Če bi jo bil ti pripravljen pogledati se z veseljem oglasim. ;)

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Če jun 06, 2013 9:18 pm

Pozdravljeni

Težko priporočam kakšnega mojstra ( da je dober ) za klimo. Kar se tiče testerja, se lahko mirno oglasite in bom pogledal, kaj več pa ni v moji moči. Klima naprav ne servisiram.
Na mojem vozu, klimo polni: Avtoelektrika Zalaznik Pot čez gmajno

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Napisal/-a =swen= Če jun 06, 2013 10:14 pm

Sedaj sem se šel še zapeljat s priključenim testerjem.
Ugotovitve so sledeče:
- v prostem teku je sklopka klime vključena, klima deluje
-če z avtom pospešujem ali ga držim na konstantnem plinu, potem se pojavi 'ukaz' naj bo klima izključena, sklopka se tako izključi, klima ne deluje
-če pa z motorjem zaviram (ne glede na to kakšni so obrati) pa je ukaz naj bo vključena, izključena, vključena, izključena... dejansko avto kar malo cuka, ker sklopko vklaplja na vsako slabo sekundo :roll:

Kakšno je vaše ugibanje? Jaz sem mnenja da je kak senzor pritiska...
Jutri pokličem serviserje, pa upam da odkrijemo to napako.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe jun 07, 2013 8:21 am

Še nekaj - pri povišanih obratih je moč klime večja kot pri štand gasu. Ker trenutno ni tako vroče, se evaporator lahko preveč ohladi in zato se kompresor izklopi. Ker na evaporatorju je termosenzor, ki izklopi kompresor, če se preveč ohladi. Zato cikla.
Veš kaj še poskusi - ventilator daj na najvišjo stopnjo in do konca odpri vse reže, da povečaš pretok zraka skozi evaporator. Potem bi moral kompresor ciklati manj ali pa sploh ne. Bolje bi tudi moralo biti, ko bo kakšen toplejši dan.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
[DocX]
Novinec

Napisal/-a [DocX] Ne jun 09, 2013 9:28 am

Energetik81 je napisal/-a:Še nekaj - pri povišanih obratih je moč klime večja kot pri štand gasu. Ker trenutno ni tako vroče, se evaporator lahko preveč ohladi in zato se kompresor izklopi. Ker na evaporatorju je termosenzor, ki izklopi kompresor, če se preveč ohladi. Zato cikla.
Veš kaj še poskusi - ventilator daj na najvišjo stopnjo in do konca odpri vse reže, da povečaš pretok zraka skozi evaporator. Potem bi moral kompresor ciklati manj ali pa sploh ne. Bolje bi tudi moralo biti, ko bo kakšen toplejši dan.

Se popolnoma strinjam. Ciklanje kompresorja je drugače popolnoma normalno. Pri štand gasu je le-to bolj pogosto, sploh pri hladnejšem vremenu, kot je to opisal Energetik81. Veliko ljudi napačno misli, da mora kompresor non-stop delovati - a to ni res. Če imaš možnost poglej na testerju temperaturo evaporatorja (ali če ima stikalo, spremljaj stanje stikala). Če kompresor izklopi pri okoli 0 st.C (oz. ko to javi termo stikalo) je to popolnoma normalno. Seveda pa če preklaplja prepogosto ali brez pravega razloga, potem to nakazuje na neko napako.

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Napisal/-a =swen= Ne jun 09, 2013 10:43 am

Napaka defenitivno obstaja, saj je prej klima delovala veliko bolj uglajeno, kot pa sedaj, ko ob normalni vožnji praktično ne hladi avta.
V torek sem zmenjen pri Avtoklime-pro, pa bomo videli kaj bodo ugotovili.

Uporabniški avatar
barossa45
Novinec

Napisal/-a barossa45 Če jun 20, 2013 8:18 am

Ste že ugotovili vzrok ? sam imam podoben problem
[img]http://www4.slikomat.com/11/0430/jln-astra.jpg[/img]

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Če jun 20, 2013 10:10 am

Mogoče še moja ideja, da gre za zabit sušilni filter, ki povzroča trenuten porast tlaka na delu sistema, kjer je senzor tlaka, to prepriča senzor, da je tlaka dovolj, in izklopi kompresor/sklopko, če nekaj sekund ko pristisk začne padat pa spet vklopi kompresor.

Seveda je tudi možno preobčutljiv/okvarjen senzor, ki prehitro izklopi kompresor. Ne glede na vse bi moral imeti sistem toliko zaloge plina pod pritiskom, da se ne bi smelo tako hitro vklapljat in izklapljat.

Seveda je možno tudi da je problem s senzorjem na uparljalniku ali pa da ne izteka kondenz in ti sistem teži zaradi zamrzovanja kondenza na uparjalniku...
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Napisal/-a =swen= Če jun 20, 2013 11:24 am

Napake nisem resil, na servisu so klimo napolnili in napaka je ostala. Preverili so se pritiske in so povsem normalni, tako na visoki kot nizki strani. Odklop in vklop kompresorja je tocno pri takih tlakih kot je potrebno. Avto sem kasneje prodal, saj sem ze dlje casa razmisljal o menjavi.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov