Nasveti in napotki ter povpraševanja...

belkaena
Stalni uporabnik

Servis klime? Laguna 2004

Napisal/-a belkaena Po avg 22, 2011 7:00 pm

Zdravo,

pri Laguni, letnik 2004 se klimatska naprava obnaša čudno. Gre za dvo področno avtomatsko klimo.
Klima ob vžigu normalno deluje in regulira temperaturo. Čez nekaj časa recimo 5 minut ne hladi več in čez kakih 5 minut se ponovno vklopi in hladi normalno. To počne ves čas, včasih so intervali 5 minutni včasih pa trajajo le minuto.

Imel sem že več avtomatskih klimatskih naprav in to ni normalno oz. dvomim da temperaturo uravnava z izklapljanjem in vklaplanjem kompresorja :D Tudi če takrat ko ne hladi preklopim v ročno upravljanje to ne pomaga, enostavno moram počakati, da se "zbudi" :D

Skratka zanima me možna okvara in strošek popravila. Gre za računalnik, presostat, kompresor ali kaj podobnega? Prosim povejte mi tudi komu v Ljubljani peljati stvar v pregled?

Hvala za odgovor.
Zadnjič spremenil belkaena, dne Po avg 22, 2011 8:10 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Kraj: koroška

Re: Laguna 2004 čudna klima

Napisal/-a hribko Po avg 22, 2011 7:10 pm

kdaj si pa nazadnje polnil klimo?
lahko da je premalo plina,lahko da te zajebava senzor za temperaturo ki je v avtu,lahko te zajebava senzor zunanje teperature..........

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena Po avg 22, 2011 7:28 pm

Avto sem danes kupil :)

Glede na to, da je lahko marsikaj, komu naj to jutri peljem pregledat?

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden Po avg 22, 2011 8:05 pm

sumim da je preveč plina v kompresorju.
zaradi preveč plina, cevi enostavno zmrznejo in traje recimo nekaj časa da se malce odtalijo in začne klima zopet delovati.

mogoče je to razlog.

belkaena
Stalni uporabnik

Re: Servis klime? Laguna 2004

Napisal/-a belkaena Po avg 22, 2011 9:24 pm

Na AMZSju znajo locirati težavo, ker sem ravno član?

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Kraj: koroška

Napisal/-a hribko Po avg 22, 2011 10:12 pm

itak da znajo oz naj bi znali no...........

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena Pe avg 26, 2011 6:06 pm

Nadaljevanje zgodbe...

Že od začetka opažam, da avto točno pri 2500 obratih cukne in dobi moč, kot recimo pri turbini (vem da je nima :) ) in domneval sem, da se spremeni kaj pri vžigu, elektronika ali karkoli že, nekaj v glavnem, kar da avtomobilu dodatno moč ali navor.

Vendar...ko sem povezal vsa dejstva med seboj, kot recimo, da klima na avtocesti največkrat ne deluje ali ko se peljem v klanec, sem ugotovil, da se pri 2500 obratih klima dejansko izklopi in zato avto "cukne" in vleče veliko bolje. Neverjetno, ampak je res :)

Predvidevanja sem danes v praksi več kot le preizkusil in lahko potrdim, da je to res. Kadar vozim nad 2500 obrati klima ne deluje in ko se obratomer spusti pod to mejo, v nekaj sekundah iz zračnikov prične pihati mrzel zrak. Kadar je klima izklopljena pri 2500 obratih ni zaznati nenadnega povečanja moči.

Ok, diagnoza postavljena :) ...kaj pa sedaj? Gre za okvaro na elektroniki, kompresorju ali sklopki, ki vklopi kompresor? Na servis sem že naročen v ponedeljek, me pa vseeno zanima vaše mnenje.

Hvala.

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Napisal/-a Doche Pe avg 26, 2011 7:48 pm

To je normalno, da ti omogoči varnejše pospeševanje in se za ta čas klima izklopi. Verjamem pa, da ti na avtocesti pri 3000 obratih konstante klima vseeno dela, le pri pospeševanju ne.

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena Pe avg 26, 2011 8:19 pm

To je normalno? :shock: Prvič slišim, da bi bilo to normalno. Kot pravim, lastil sem si že 3 renaulte z avtomatsko klimo in pri nobenem se klima ni izklapljala, pa so imeli vsi manj zmogljiv motor.

In odgovor na drugo vprašanje je ne, klima se po dosegu 2500 obratov več ne vklopi, edino po padcu obratov pod to mejo. Enako se dogaja tudi v ročnem načinu upravljanja in to vedno, brez izjeme, ko obrati zrastejo nad 2500.

Problem mora biti v sklopki oz. delu, ki vklopi kompresor. Pri testu v prostem teku se sliši "klik" ko se klima vklopi potem rahlo dodam plin, da se obrati počasi višajo in bližajo proti 2500, ko dosežejo to mejo, pri enako pritisnjenem plinu obrati podivjajo, kot da bi sklopka kompresorja zdrsnila in posledično motorja klima več ne obremenjuje. Ko obrati padejo, tam nekje na 2200 se zopet zasliši "klik" in klima deluje. Drugače ne znam napisat, mogoče jutri pripnem kratek posnetek.

Lp.

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Napisal/-a Doche Pe avg 26, 2011 8:59 pm

Ah pol sem pa narobe razumel težavo.

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena Pe avg 26, 2011 9:20 pm

Našel sem temo z identično težavo. Korozija električnega kabla na kompresorju, zaradi česar naj nebi bilo napetosti na sklopki.

viewtopic.php?f=6&t=64130

Jutri se zapodim pod avto :)

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena So avg 27, 2011 8:41 am

Stvar me že spravlja ob pamet, ker ne vem kako se iztakne konektor iz kompresorja :)

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena So avg 27, 2011 11:46 am

Zaključek zgodbe...

Plastiko sem spredaj odstranil

Slika

Takoj se odpre pogled na kompresor in problem

Slika

Kabel je bil že tako oksidiran, da je rdeča žička kar sama padla stran

Slika

Slik nadaljevanja nimam.

Zgodba je preprosta, polota se novo žičko, vsavi dve skrčki in povije z izolir trakom. Verjetno bi mi vsak električar ali serviser menjal kompresor in ker predvidevam, da je tale žička rak rana vsem lagunam mojega letnika, predlagam, da se tu prvo išče izvor nedelujoče klime. Kot vemo je procent odpovedi klime pri teh lagunah zelo velik.

Še ena informacija. Teh konektorjev Renault servisna mreža ne pozna in ne obstajajo, se pravi je potrebno improvizirati s tem ali se zapeljati po drugega na odpad, če je preveč uničen.

Ps: klima sedaj deluje kot mora, ne prekinja in hladi non stop (če je vroče) :)

Lp,
Rok

inimeg9999
Nov uporabnik

Napisal/-a inimeg9999 So avg 03, 2013 10:33 am

Pozdravljeni!

Sem nov član in nov voznik znamke Renault, in glej ga vragca, že mam en podoben problem. Imam namreč Laguno 2002 2,2 dci, in imam podoben problem z klimo. Meni klima ne dela ko vozim nad 2000 obratov, ko pridem pod 2000, se klima vklopi in dela kot mora, zato me zanima, če je to isti vzrok, da se potem tudi jaz vržem pod avto in to malenkost sam rešim z oksidiranim konektorjem. Zanima me, če je res bilo že pri več primerih samo to narobe, in ali je možno da točno pri določenih obratih zaradi tega klimo sklopi, malo se mi zdi čudno ker se obnaša kot da bi bilo to programirano, ker iz prakse vem, da oksidacija na samo programirano delovanje nebi smelo vplivati, bi pa bil vesel, če je res samo to krivo.

Hvala in LP!
Danilo
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov