Nasveti in napotki ter povpraševanja...

pego206
Nov uporabnik

Peugeot 206 1.4 2001 nasvet glede servisa - jermen itd.

Napisal/-a pego206 Po avg 26, 2013 2:53 pm

Pozdravljeni, potrebujem nasvet glede servisiranja avtomobila in bi bil za kakršenkoli namig zelo hvaležen.

Podatki:
Peugeot 206, letnik 2001, 1.4 bencin, 85000km.

Letno sam menjam olje, filter olja, zračni filter in filter kabine. Poleg tega sem pri 83000km menjal svečke ker en cilinder ni deloval. Ravnokar so bile servisirane tudi zavore.

Torej kar ni napisano zgoraj se ni nihče dotikal do zdaj (menjalnik, jermen, hladilna tekočina...je neservisirano sigurno že več kot 5let - nisem prvi lastnik.) Naj še omenim, da avto nima nikakršnih težav z vožnjo, vse deluje ok. Uporablja se pa za predvsem kratke relacije - mestna vožnja.

Ker se avto bliža 90000km (pa tudi tistih 5let priporočenih za menjavo je že zdavnaj poteklo) bi počasi menjal jermen. Tu pa prosim za nasvet in sicer kaj vse se še menja po tolikem času in pri teh kilometrih pri tem avtomobilu?

Kakor vem se skupaj z jermenom menja vodna črpalka in hkrati hladilna tekočina. Potem naj bi bil še drugi "jermen" za katerega ne vem če pride v poštev(ne vem kako se po slovensko reče, angleško je "timing belt"), na pamet mi pade še kontrola nivoja olja v menjalniku.

Kaj bi bilo pametno še pogledati ob takem servisu?

Še enkrat se zelo lepo zahvaljujem za kakršenkoli nasvet in morda namig kakšno ceno naj približno pričakujem.

hahehihoh
Uporabnik

Re: Peugeot 206 1.4 2001 nasvet glede servisa - jermen itd.

Napisal/-a hahehihoh Po avg 26, 2013 3:53 pm

Sicer ne vem, kaj vse spada pod velik servis, jaz imam sicer HDI-ja in sem preventivno ob prvem (in edinem) velikem servisu (pri starosti 9 let in 110000 km) menjal še olje v menjalniku, ker že od vedno precej škrta. Ni pa po menjavi bilo prav opazno bolje.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Po avg 26, 2013 4:13 pm

Menjaš zobati jermen (timing belt), napenjalec, vodno pumpo, ter hladilno tekočino. Potem pa ker že ravno razdiraš, menjaš še mikro jermen in morebitni napenjalec (še posebej če ima avto klimo). To je nekje to.

Ostale zadeve (olje v menjalniku) pa po želji, verjetno tovarna ne predvideva menjave, ker imajo avti danes kao "doživljenska" olja v menjalniku. Pa tudi kilometrov še ni nekih strašnih.... Če boš menjaval olje v menjalniku, obvezno daj točno tisto, kar predpisuje tovarna, da ne bo potem slabše (beri: trdo šaltanje in zatikanje).

pego206
Nov uporabnik

Napisal/-a pego206 Po avg 26, 2013 4:34 pm

Hvala za odgovore, nekako se mi je dozdevalo da je nekako tako. Za olje v menjalniku sem pa slišal, da se samo doliva če je treba.

Kaj pa glede približne cene, kakor sem gledal po forumu ljudje pišejo o velikih servisih in ne konkretno samo menjava jermena in povezanih stvari. Predvidevam, da tu vključujejo tudi kak servis zavor in menjavo olja in filtre...itd. Cene pa sem zasledil od 200 pa tja do 600eur.

Kakšna bi bla recimo cena takega servisa, torej oba jermena, napenjalec, pumpa, tekočina. (govorimo o nekem povprečnem servisu, torej ne uradni peugeotov)

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Po avg 26, 2013 4:58 pm

Če ti je kaj do avta, boš menjal tudi olje v menjalniku. Tisti ki pa pravi da imajo ta olja doživljensko dobo in se ne menjajo, je pa šalabajzar!

Za bencinarja niti nebo tako drago (okoli 200e), odvisno koliko se znajdeš ;)

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Po avg 26, 2013 5:04 pm

-mene je stal materijal za veliki servis,seveda ne original (kaj sploh to je) za AX 1.0 in Fiat punto 75,nekaj malega čez 100 eura+zavorne ploščice in diski (tudi smešno poceni),olje,filtri+ delo,ki je lahko 25 ali čez 100 eura,odvisno od mehanika :)
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

pego206
Nov uporabnik

Napisal/-a pego206 Po avg 26, 2013 5:41 pm

Ok potem pričakujem nekje okoli 200eur recimo.

Kdo ve kako se menja to olje v menjalniku pri pežoju 206, torej ali je treba pol avta razstavit za menjavo? (da ne bom nekih ful dodatnih ur plačeval, če je zelo zahtevno delo bi ga potem pri kasnejših kilometrih rajši menjal)

Uporabniški avatar
marko01
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a marko01 Po avg 26, 2013 6:45 pm

Olje v menjalniku se menja na isti način kot v motorju. Na menjalniku je čep za izpust in nalivanje. Strošek pri mehaniku zanemarljiv.

Cene za jermene so pa takšne:

Komplet zobatega jermena 70€
Napenjalec mikro jermena je od 60€ pa do 150€ odvisno ali ima avto klimo itd.
Jermen mikro 12€
Vodna pumpa 32€
Antifriz 10€
Olje v menjalniku cirka 20€

Delo od 80 do 100 €.
Lp by Mare

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Po avg 26, 2013 7:32 pm

DePalmo je napisal/-a:Če ti je kaj do avta, boš menjal tudi olje v menjalniku. Tisti ki pa pravi da imajo ta olja doživljensko dobo in se ne menjajo, je pa šalabajzar!

Pozdravljeni

Ja, no ja, saj ima olje doživljensko dobo ................... samo ta doba je zelo kratka - mislim življenje menjalnika :(

Šalo na stran: olje v menjalniku se menja od 80 do 100 tisoč prevoženih kilometrov, odvisno koliko je vozilo obremenjeno. Kot je bilo že napisano, pa je sama menjava malenkostni strošek, obvezno se da v menjalnik originalno olje.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

pego206
Nov uporabnik

Napisal/-a pego206 Po avg 26, 2013 9:27 pm

Hvala za vse odgovore!

Imam še eno vprašanje, če bo kdo vedel. Prejšnji zimo mi je mehanik izmeril stanje hladilne tekočine, koliko minusa še zdrži... Opazil je, da se v ekspanzijski posodi na vrhu nabira olje. Opozoril me je naj pazim na indikator temperature in do zdaj se avto nikoli ni pregreval.

Ali je možno, da je nekdo nalival olje v ekspanzijsko posodo? Mislim vem, da je možno fizično notri naliti olje ampak zanima me ali to kakšna praksa, da se nalije nekaj olja med hladilno tekočino? Ali bi to naredil le nekdo ki je pijan in bi zamešal kam se naliva olje? :)

Sprašujem zato, ker avto ne pije niti malo olja in mi ni jasno kako bi prišel v hladilni sistem iz mašine. Če pa je olje prišlo iz motorja, kako se sploh loti to preverjati in servisirati?

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Po avg 26, 2013 9:48 pm

pego206 je napisal/-a:Hvala za vse odgovore!

Imam še eno vprašanje, če bo kdo vedel. Prejšnji zimo mi je mehanik izmeril stanje hladilne tekočine, koliko minusa še zdrži... Opazil je, da se v ekspanzijski posodi na vrhu nabira olje. Opozoril me je naj pazim na indikator temperature in do zdaj se avto nikoli ni pregreval.

Ali je možno, da je nekdo nalival olje v ekspanzijsko posodo? Mislim vem, da je možno fizično notri naliti olje ampak zanima me ali to kakšna praksa, da se nalije nekaj olja med hladilno tekočino? Ali bi to naredil le nekdo ki je pijan in bi zamešal kam se naliva olje? :)

Sprašujem zato, ker avto ne pije niti malo olja in mi ni jasno kako bi prišel v hladilni sistem iz mašine. Če pa je olje prišlo iz motorja, kako se sploh loti to preverjati in servisirati?

Ponavadi je to znak prebitega tensnila glave motorja in je vse prej kot praksa oziroma pijanost..

pego206
Nov uporabnik

Napisal/-a pego206 To avg 27, 2013 8:58 am

Kakšni so pa stroški zamenjave tesnila glave?

Bi se to splačalo popravljati skupaj z menjavo hladilne tekočine ali bi bilo bolje zamenjati hladilno tekočino in potem opazovati, če se ponovno nabira olje?

Na žalost ne vem kaj je delal prejšnji lastnik, vem sam da je bila ena stara gospa in še vedno dopuščam možnost, da je nekdo, ki ni vedel kaj dela v ekspanzijsko posodo nalil olje... :)

bb2
Nov uporabnik

Napisal/-a bb2 To avg 27, 2013 11:57 am

Ti motorčki imajo hibo ravno v tesnilu glave motorja. Zato zadevo zamenjaj takrat, ko boš menjal jermene,.... Tesnilo plus ravnanje glave mislim da pod 100 eur.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo To avg 27, 2013 12:15 pm

Če ne zginja olje, je potem res tesnilo? Jaz bi na tvojem mestu to dal preverit, preden bi šel rihtat. Ljudje zlivajo notri vse živo...

Drugače, imaš 2 verzije 1.4 motorjev pri PSA, ena je 72 KM (1.4 8v) ter 90 KM (1.4 16v). Prva ni občutljiva in je preverjen ter vzdržljiv motor, drugi pa ... jah, tole tesnilo zelo rado gre. In tudi po menjavi se lahko to ponovi.

pego206
Nov uporabnik

Napisal/-a pego206 To avg 27, 2013 12:33 pm

Motor je 8v, 72KM.

Bi torej glede na vse okoliščine, torej avto imam zdaj približno 3 leta, z motorjem ni bilo nikoli težav (razen svečke), olja ne pije, hladilna tekočina je tudi ves čas na istem nivoju bilo možno, da ni šlo tesnilo?

Da je res prejšnji lastnik ali njegov mehanik ali pač nek sorodnik, ki se kao spozna nalil olje v ekspanzijsko?

Najrajši bi zamenjal zdaj samo hladilno in eno leto pač opazoval, če se spet pojavi olje. Bi s takim odlašanjem lahko povzročil nepopravljivo škodo?

100eur za menjavo tesnila ni spet tako veliko, vseeno imam pa študentski budget :)

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo To avg 27, 2013 12:50 pm

marko01 je napisal/-a:Olje v menjalniku se menja na isti način kot v motorju. Na menjalniku je čep za izpust in nalivanje. Strošek pri mehaniku zanemarljiv.

Cene za jermene so pa takšne:

Komplet zobatega jermena 70€
Napenjalec mikro jermena je od 60€ pa do 150€ odvisno ali ima avto klimo itd.
Jermen mikro 12€
Vodna pumpa 32€
Antifriz 10€
Olje v menjalniku cirka 20€

Delo od 80 do 100 €.

Zanimive cene, glede na to, da imata Conti in Bosch dve različni garnituri zob jermena, SKF celo tri.
Prav tako sta dve vodni pumpi.
Šponarje mikrojermena ima SKF štiri.
Tako da te cene so zelo okvirne.
Sam kaj pa teli francozi delajo je pa uiber :bonk

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo To avg 27, 2013 1:56 pm

Do sedaj, če je komu šlo tesnilo, je vedno zmanjkvalo olja, zato se mi zdi čudno da ga pri tebi ne. Tako kot sem rekel, jaz bi dobil še drugo ali tretje mnenje, preden bi se spravil tole popravljat.

Koliko pa to zna škodovati, bojo pa drugi povedali.

pego206
Nov uporabnik

Napisal/-a pego206 Če avg 29, 2013 7:29 pm

Torej še kak nasvet?

Rajši samo menjam hladilno in opazujem? Predvidevam, da ni tako lahko ugotoviti na servisu kje bi zadeva puščala, ali se da na nek preprost način ugotoviti če je tesnilo fuč...?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Če avg 29, 2013 11:36 pm

Pozdravljeni

Vozilo odpeljete na test tesnosti, pa je hitro jasno ali je potrebno menjati tesnilo ali ne.
Še slikica:
Slika

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov