Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Kraj: Dolenjska

Vlom v avto - Saab 9-3 Upd.: Reklamacija zavor

Napisal/-a jack86 Pe avg 02, 2013 7:56 am

Torej, po svetu dobi človek občutek, da le ni tako vse hudo, da te bi na vsakem koraku okradli.
Nato se vrneš domov, greš za en vikend na oddih na Hrvaško, ti razbijejo steklo in pokradejo vse kar imaš v avtu. Super!
Ok, prijaviš policiji, zavarovalnica krije "navidezno" škodo.
Priča je opisala dogajanje; trije mladi so bili okoli avta, brisača je bila čez zadnje desno okno. Nato se je vklopil alarm. Mladenič je lepo mirno šel do voznikovih vrat, jih odprl (predvidevam, da je odklenil avto preko razbitega okna, katerega je pokril z brisačo) ter alarm po cca 15s izklopil.
Alarma se na avtu ne da izklopiti brez ključa. To je potrjeno iz pooblaščenega Saab servisa.

Slika

Sedaj mi avto že skoraj cel teden stoji, ker mi neki porabnik "kuri" akumulator. Ob normalnem obratovanju ima altenator 14V, kleme na akumulatorju le 12.7V. Negativni pol se greje kot sam hudič.
Ko je avto ugasnjen (brez vseh porabnikov), se akumulator opazno prazni (cca 1V na uro).

Je možno, da je nepridiprav naredil kakšen kratek stik nekje in s tem onemogočil alarm? Sicer se je alarmu sedaj zmešalo in tuli kadar mu paše...

Pregledane so vse električne povezave med aku in altenatorjem, tudi aku smo zamenjal.. Vse to je brezhibno.

Vse to nekako povezujem z vlomom in deaktiviranjem alarma, ker prej nisem problemov. Lahko je pa tudi kaj drugega...
Kakšen nasvet kaj bi lahko tako kurilo ampere?

Lp
Zadnjič spremenil jack86, dne To sep 03, 2013 7:24 am, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Re: Vlom v avto - Saab 9-3

Napisal/-a abbe Pe avg 02, 2013 8:11 am

kaj pa če bi vozilo zappeljali na saab servis da tam pogledajo.
če nič drugega imajo shemo ožičenja za alarm pa lahko pogledajo kaj je na tem.
Ni vse res kar napišem

rnisan
Novinec

Napisal/-a rnisan Pe avg 02, 2013 9:04 am

Zanimivo, lani v tem času so meni prav tako vdrli v avto, Volvo S60. Bil na dopustu dva tedna z njim po balkanu, ga nisem pazil in nikjer nobenega problema. Prišel v SLO in v treh dneh (vsak dan sem ga vozil) mi je nekdo vdrl vanj. Razbil je zadnjo levo šipo in zvil pločevino ob spodnjem robu okna (očitno poskušal najprej odkleniti s kakšnim "haklčkom"). Vlom se je zgodil med tednom ponoči. Zjutraj, ko sem želel v službo, hodim proti avtomobilu in vidim škodo.

Ko sem klical policijo, se jim ni dalo niti priti na kraj dogodka. Najprej so rekli, da bo potebno počakati pol ure. Čakal sem skoraj uro, spet poklical in mi reče, da bo za počakati eno uro. Me je razjezilo in sem se kar do njih odpeljal. Sicer kaska nimam, ampak sem želel zapisnik, ker sem domneval, da bom šel v tujino popravljat, kar sem na koncu tudi šel. Ličar v Sloveniji je želel 300€ za delo, 100 za gumice in 100 za okno. No, gumice in okno (rabljeno) sem dobil za 20€, ličar v Bosni pa mi je zadevo perfektno zrihtal za drobiž. ;)

In še zanimivost - iz avta ni odnesel ničesar, niti radia z navigacijo.

LP

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Napisal/-a jack86 Pe avg 02, 2013 9:22 am

Z boljšo polovico sva bila na plaži 10m stran od avta. Potapljala sva se in nisva slišala alarma... Ukradli so pa njeno torbico, katero sem dal jaz pod sovoznikov sedež. Še popravil sem, da se ni nič videlo skozi okno.
Zraven naju so vdrli tudi v MB C z nemškimi tablicami, ampak tam niso ukradli ničesar. Torej, razbili bi tako in tako, če bi bilo kaj v avtu, ali ne.

Ko sem klical policijo so me 2x dol vrgli. :roll:

Torej, zanimajo jih samo torbice z denarjem.

@abbe, ja, naslednji korak bom to naredil. Danes bom še vse varovalke pregledal. Posamezno bom ven dal, ter z A-metrom meril tok.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron So avg 03, 2013 7:55 pm

Banda pokvarjena! Kaj ma za stegovat tace po tujih stvareh :/:o:/ Policaji pa tud, če bi se 55 km/h peljal čez naselje, bi takoj bli tam s položnico, tak pa.....

Ni mi jasno, kako ti je lahko odklenil avto, ponavadi majo avti blokado, da če ga z daljincem zakleneš, ga potem ne moreš od znotraj odklenit...

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Napisal/-a jack86 To sep 03, 2013 7:01 am

Torej, avto sem dal na pooblaščenca, kjer so ugotovili napako alarma.
Menjati sem dal tudi komplet vse 4 diske + ploščice. Danes zjutraj pa: (kopiram)

"Torej, komplet vse 4 zavore s ploščicami so bile menjane pri uradnem pred 14 dni. Danes mi na AC zagrabi zadnja leva čeljust in jo dobesedno skuri. Je to napaka mehanika, ker očitno ni čeljusti sčistil in namazal?"

Kaj pravite? Je za pop*it nad servis, ali je to normalno?
Zadnjič spremenil jack86, dne To sep 03, 2013 7:15 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
BoneS
Poznavalec foruma

Kraj: Moćvara

Napisal/-a BoneS To sep 03, 2013 7:02 am

jack86 je napisal/-a:Torej, avto sem dal na pooblaščenca, kjer so ugotovili napako alarma.
Menjati sem dal tudi komplet vse 4 diske + ploščice. Danes zjutraj pa: (kopiram)

"Torej, komplet vse 4 zavore s ploščicami so bile menjane pri uradnem pred 14 dni. Danes mi na AC zagrabi zadnja leva čeljust in jo dobesedno skuri. Je to napaka mehanika, ker očitno ni čeljusti sčistil in namazal?"

Kaj pravite? Je za pop*it nad servis?

Seveda, reklamacija.
Slika

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To sep 03, 2013 9:53 am

jack86 je napisal/-a:

Kaj pravite? Je za pop*it nad servis, ali je to normalno?

Pozdravljeni

Normalno sicer ni, vendar odskakovanje tudi ne bo pomagalo, lepa beseda lepo mesto najde.
Po servisnih normativih se pri menjavi zavornih ploščic ne:
- maže zavornih batkov
- brusi robov zavornih ploščic

Zakaj? Če se ugotovi, da kakorkoli blokira zavorni cilinder, se ga enostavno menja z novim/obnovljenim. Ploščic se ne brusi po robovih, ker ima servis več od tega, če vam zamenjajo zavorne diske.

Takšne in drugačne malenkosti so stalnica pri specializiranih servisih, prav zaradi tega početja, marsikateri servis ni konkurenčen drugim delavnicam - strošek menjave.
Kar je razumljivo, če se pri menjavi zavornih ploščic:
- ščisti in namaže zavorne batke
- ščisti in namaže vodilo zavornega cilindra
- po potrebi zamenja proti prašno tesnila ali tesnilo vodila
Na kraju ne more biti strošek menjave 10 ali 15€ ( obračuna se ura dela ), vendar delo je opravljeno kvalitetno. Pri večini lastnikov vozil pa je na prvem mestu cena, kaj dobijo za to ceno .................... pa redko kdo preveri. Po navadi se še razburjajo:"kaj pri vas je menjava ploščic 20€, madona ste dragi"

Je pa vsekakor vaš primer zrel za reklamacijo.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Re: Vlom v avto - Saab 9-3 Upd.: Reklamacija zavor

Napisal/-a jack86 To sep 03, 2013 11:28 am

Fan, hvala za podrobno razložitev.
Se strinjam, lepa beseda ponavadi lepo mesto najde.

Avto sem dostavil nazaj na pooblaščeni servis in nekajkrat mirno ponovil, da mi ni jasno kako se lahko to naredi samo 14 dni po generalni menjavi ploščic in diskov.
Pa da ne bo pomote, avto se ne vozi penzionistično, tedensko naredim 800-1000km.

Sicer mi je nekaj začel razlagati, da se s časoma uniči mehanizem v čeljustih, ampak toliko detailov o zavorah ne poznam :?:

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To sep 03, 2013 12:34 pm

Pozdravljeni

Ja sčasoma se poškoduje ( oksidi ) mehanizem v zavornem cilindru. Vendar v koliko je za blokiranje kriv mehanizem, se je to videlo že pred enim mesecem. Na hitro lahko zablokira samo zavorni batek, vse ostalo je dolgotrajni proces, ki se ga lahko ustavi - stroški samih popravil so manjši.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

spektr
Novinec

Kraj: Cerklje

Napisal/-a spektr To sep 03, 2013 1:10 pm

Še dobro, da so ti 'samo' steklo zbili. Jeba je, če ti poškodujejo vrata ni še streho pri vlamljanju. Tako kot meni. In sedaj mi še veselo zamaka ob dežju. :x
lp dejan

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Napisal/-a jack86 To sep 03, 2013 8:59 pm

Serviser je zamenjal celjust. Menda naj bi bil zanic mehanizem, ampak ko sem ga pokazal se dvema privat mehanikoma, sta trdila, da deluje bp. Pokazala pa sta mi na vodila ploscic, ki sta suha kot poper, namesto da bi bila namazana. To naj bi bil razlog, da mi je zjutraj skurilo ploscici.

Bi pa zelel se kje se prepricati, ali je celjust res bp.

Hmmm... Sumljivo mi je tole.

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack To sep 03, 2013 9:13 pm

Ja lej zajebal so, priznali pa ne bodo pa če jih ubiješ, saj je isto na vseh servisih da ne boš mislil. So le redke izjeme, ampak le potrjujejo pravilo.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov