Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Scale
Nov uporabnik

Zavorni diski in ploščice za AUDI A3, ATE ali TEXTAR?

Napisal/-a Scale To jan 07, 2014 5:55 pm

Zanimajo me izkušnje z zavorami ATE in TEXTAR (diski in ploščice), saj sem v dvomih kaj kupiti. Vozim AUDI A3 l.08 motor 1.9TDI 77kw, nisem nek dirkač, na avtu pa imam 18" platišča. Zamenjati moram diske in ploščice, imam ponudbo za ATE in TEXTAR, a je slednji cenejši za 30%... Izkušnje??? ;)

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Re: Zavorni diski in ploščice za AUDI A3, ATE ali TEXTAR?

Napisal/-a TrijoAdijo To jan 07, 2014 6:03 pm

Moja 1. izbira bi bil ATE. Moja 2. izbira pa Textar pro.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To jan 07, 2014 6:28 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:Moja 1. izbira bi bil ATE. Moja 2. izbira pa Textar pro.

X2
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Gorgh
Novinec

Napisal/-a Gorgh To jan 07, 2014 7:33 pm

Kaksna je pa kaj roba od EBC? Mam tud pri svojem v planu menjat use diske itd....pa tud ebc dost gledam....ve kdo kaj o tej robi?

Scale
Nov uporabnik

Napisal/-a Scale To jan 07, 2014 9:21 pm

Hvala za info. Saj najraje bi imel originalen komplet, diski so mi zdržali celih 160000km, sam je predrago - komplet 400eur... Bom probal ene neoriginalne pa da vidim kaj bo ;) ATE komplet imam ponudbo za 215eur, TEXTAR pa dobim za 140eur. Sam še odločt se morm ;)

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan To jan 07, 2014 10:14 pm

Scale je napisal/-a:Hvala za info. Saj najraje bi imel originalen komplet, diski so mi zdržali celih 160000km, sam je predrago - komplet 400eur... Bom probal ene neoriginalne pa da vidim kaj bo ;) ATE komplet imam ponudbo za 215eur, TEXTAR pa dobim za 140eur. Sam še odločt se morm ;)

Ate je original za vaše vozilo

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo To jan 07, 2014 11:00 pm

Naš passat ima barvane diske (bi človek rekel ATE, drugih firm, ki imajo poštrihane diske ne poznam) ploščice pa spredaj TRW, zadaj BOSCH. Novi golf Variant (29.10.2013, 9800km) Zadaj Textar spredaj Bosch. Malce dvomim že počasi v vse te "originale".

Uporabniški avatar
Blasphemer
Novinec

Napisal/-a Blasphemer To jan 07, 2014 11:18 pm

Kolk se jaz spoznam na avtomobilsko industrijo, je pri materialu tako da majo za vsako stvar vsaj 2 dobavitelja za isti kos. Tako da v primeru nekvalitete, nezmožnosti dobavitelja da dobavi dovolj velike količine, uporabljajo oboje ali celo več dobaviteljev.

Tako da ni nič čudno, če je na enem avtu več različnih znamk zavornih ploščic/diskov. Še kaj drugega je verjetno v avtu, ki ponavadi ni glih prva vgradnja.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan To jan 07, 2014 11:57 pm

Badzo je napisal/-a:Naš passat ima barvane diske (bi človek rekel ATE, drugih firm, ki imajo poštrihane diske ne poznam) ploščice pa spredaj TRW, zadaj BOSCH. Novi golf Variant (29.10.2013, 9800km) Zadaj Textar spredaj Bosch. Malce dvomim že počasi v vse te "originale".

Pozdravljeni

Ko se razvije novo vozilo, se izračuna kakšna sila je potrebna, da se to vozilo lahko varno ustavi. S kombinacijo zavornih sistemov, se dobi željeno silo/razmerje, spredaj/zadaj.
Več ali manj, danes vsi razvijalci zavornih sistemov uporabljajo zaščitni premaz za zavorne elemente. Pred leti so bile v litino dodane razne kovine - da se počasneje stara material. Prav te kovine, pa danes motijo elektroniko vgrajeno v vozilih, torej so bili razvijalci zavornih sistemov prisiljeni razvijati materiale v drugo smer. Ima pa ta premaz še porodne težave, občutljiv je na vsa topila! Torej nove zavorne diske obdelajte s kakšnim topilom/barvo in jih lahko pred vgradnjo vržete v smeti - so že uničeni. Je pa res, da v vsaki embalaži lep rdeč listek, kjer je označeno, da se ne briše/pere/maže............................
Kot je bilo že napisano, je kar nekaj dobaviteljev, da se ohrani tekoča proizvodnja ........................ Kaj je pa original? To se enostavno preveri, sname se kolo in prebere kaj piše na zavornem cilindru, preprosto.

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr jan 08, 2014 10:04 am

@Fan:

To mi ni jasno. Kako se disk lahko uniči, če se recimo pri montaži disk umaže, pa ga očistiš s kakšnim brake cleanerjem ipd.? Mislim, sej se material / kovina oz. njegove lastnosti ne spremeni. Al se?
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Sr jan 08, 2014 12:26 pm

Pozdravljeni

Te nove premaze, s pomočjo temperature, zavorni disk posrka vase, šele takrat je zavorni disk pripravljen za večje obremenitve ( pred tem je bil polizdelek :) ). Včasih se je delalo zavorne diske iz litine ( gus ), danes pa je zaradi elektronike, bolj prisotna kemija! Ko se obriše zavorni disk/boben s topilom, se s tem dejanjem kemično spremeni premaz ( disk/boben popije premaz ) - posledično je končni izdelek ( zavorni disk/boben ) katastrofa - začne tresti. Prav zaradi tega je v vsaki embalaži posebno označeno, da se ga ne sme brisati/mazati/barvati................... Veliko domačih mojstrov, zaradi nepazljivosti/umazanih rok/barvanja, uniči zavorni element, še predno ga je vgradil. Obvezno se pa še zmeraj čisti starejše zavorne elemente ( brez premaza ), so žaščiteni z mastjo.

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr jan 08, 2014 3:49 pm

Aha...ok, zdej štekam :)

Hvala falusu, da bremze montiram vedno s čistimi rokavicami :)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: joztom in 3 gostov