Nasveti in napotki ter povpraševanja...

ljubus
Nov uporabnik

Avto ne spelje

Napisal/-a ljubus To nov 09, 2010 11:35 pm

Imam težavo z avtomobilom Daewoo Lanos. Okvara se je pojavila v Italiji, ko je med vožnjo postopoma izgubil moč in se ni hotel več prižgati. Italijani so avto pregledali ter posumili na okvaro pri dovodu bencina, vendar to ni bila okvara in niso našli vzroka za napako, povedali so le, da je verjetno nekaj narobe z elektriko. Avto so za silo popravili, tako da je zdržal do Ljubljane. Avto se sedaj normalno prižge, vendar pri pritisku na pedalko za plin ne spelje z mesta. Ne delujejo žmigavci ter sistem za premikanje vzvratnih ogledal, ostala elektrika (luči, brisalci, spuščanje stekel, ...) deluje brezhibno. Naj povem še, da je bila na poti v Italijo zamenjana varovalka za klimo, in sicer namesto 20 amperske je bila vstavljena 25 amperska. Ali bi to lahko bil vzrok za poškodovanje električnega sistema? Avto je sicer po menjavi varovalke peljal še vsaj še kakšnih 150 kilometrov. Kakšen bi lahko bil vzrok za okvaro ?

Hvala in LP

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Re: Avto ne spelje

Napisal/-a lisko To nov 09, 2010 11:38 pm

ČAk zaj malo....ne spelje? V brzino moraš dat a ne :D
Avtomatik? Ko dodaš gas vgasne al kako.....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

ljubus
Nov uporabnik

Napisal/-a ljubus To nov 09, 2010 11:44 pm

menjalnik je ročni, avto seveda ne spelje v prvi prestavi , samo nabija obrate!

Uporabniški avatar
CheFF
Novinec

Napisal/-a CheFF To nov 09, 2010 11:55 pm

Sklopko spustiš in se nič ne zgodi?
Če ja, je lahko polosovina zanič, menjalnik (probaj v drugi speljat), ali pa sklopka.

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter Sr nov 10, 2010 12:01 am

A si pomislu na recimo povsem hin sklopko, ki drajsa v prazno?

EDIT: malo sem bil prepozen, so me prehitel :)

ljubus
Nov uporabnik

Napisal/-a ljubus Sr nov 10, 2010 1:16 am

sklopka se odziva tko da mislim da je vredu, bom probal jutri v 2. prestavi speljat če je kaj z menjalnikom

Barchy00
Nov uporabnik

Napisal/-a Barchy00 So nov 30, 2013 7:52 pm

Zdravo :)

Imam podobno težavo z avtom, zato pišem kar v tej temi.

In sicer motor dela, avto pa ne spelje. To se je zgodilo, ko sem iz parkinga šla rikverc, pa dala v 1. in je nekaj malo zružlo, potem pa hočem peljat pa se avto nikam ni premaknil, gas pa je normalno delal. Prestave se da menjavat, sem probala v vseh speljat pa nič. Drugih zvokov ni bilo, ne prej, ne potem.

V najbližnjem servisu so mi rekli, da morajo ležaj menjat in vztrajnik nabrusit. Vse skupaj mi bodo računali 300e, kar se meni zdi grozno visoka cena.

Ker ne poznam tega serviserja in vem, da nas radi oskubijo, ko gre za popravila, me skrbi, da sploh ne bo avto po tem delal in mi bodo za brezveze nekaj menjavali in računali. Saj kolikor vem, avto daje čudne zvoke kadar je ležaj hin, ali pa se tudi motim.

Kaj mislite je serviser postavil pravo diagnozo? Je možno, da bo po popravilu avto speljal? Se ne spoznam in nevem, če je lahko to vzrok x)
Kaj pa cena?

LP

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica So nov 30, 2013 8:00 pm

OFF:lahko problem tudi v požrtem zglobu, če se avto nikamor ne premakne, (to bi se recimo dalo preverit z dvignjenem avtom)lahko pogledaš desno in levo kolo okol manšete, če je vse celo, da ni mast kje ven spuščala, ker če steče ven zdrži zglob še kakšne 1000-2000km medtem v zavijanju na park placu ruži dela tktk in v nadaljevanju ga počasi požre je avto nevozen. To so samo moja ugibanja, lahk se motim :huh:
Lahko pa je menjalnik se dobi drugega rabljenega, poiščeš domačega mehanika in se zamenja...zakaj vztrajnik ma a niso neuničljivi v teh avtih.
Kaj pa sklopka je prej kej zdrsavala, recimo v 5 prestavi in ko pohodiš gas so obrati naenkrat poskočil al postopoma.

Barchy00
Nov uporabnik

Napisal/-a Barchy00 So nov 30, 2013 8:11 pm

Hm.. nič ne vem, da bi mi kaj teklo, nikoli niti ni nič ružilo pri zavijanju s parkinga.

Drgač mam Polo 1,4 2002. Za vztrajnik so rekli, da je zažgan, da je modre barve.

Glede sklopke ni bilo nikoli kaj takega. Je pa res, da mi je večkrat štekalo, ko sem želela prestavit v 1. in vzvratno, ni šlo do konca porinit ročne. Ampak to je blo že od leta 2010, ko sem ga dobila.

Brala sem malo po spletu in nihče ni navedel, da so po takšnih znakih okvare ležaj menjali, zato mi je čudno.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Napisal/-a ojnica So nov 30, 2013 8:28 pm

Menjalnik, kar na lepem crknejo, smo imeli na polotu te težave je bil l.98, ampak to so sam moja ugibanja.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom So nov 30, 2013 9:09 pm

Mislim, da so hoteli tebe nabrusit, ne vztrajnik. Kdorkoli že je videl barvo vztrajnika (!!!) je imel motor dol in bi zadevo takoj nato do konca popravil. Odpelji avto stran od barab in si najdi poštenega serviserja.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan So nov 30, 2013 9:33 pm

Pozdravljeni

Lepo bi bilo, če bi najprej razčistili kateri ležaj se omenja/želi menjati. Na vozilu je kar nekaj ležajev ( nekaj čez 20 kos ), vsak ima svojo funkcijo, nekatere se ne bo nikoli videlo. Torej kateri ležaj, je sporen??? V koliko se govori o sklopki, se menja: lamela, košara in potisni ležaj .................
Omenjate, da ne zaupate mehaniku, v takem primeru ne servisirati vozila tam, odpeljite ga do servisa, kjer jim zaupate.
Ali je vozilo podrto, oziroma ali je snet menjalnik?? Če je vozilo sestavljeno, je lahko mehanik/mojster/popoldanec gledal vstrajnik samo čez luknjo v zvonu - videl bore malo.
Dobro bi bilo posredovati malo več podatkov, kaj nameravajo menjati, kaj je vključeno v omenjeno ceno, v kakšnem stanju je sedaj vozilo, kje je vozilo ................................... ??

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Barchy00
Nov uporabnik

Napisal/-a Barchy00 So nov 30, 2013 10:29 pm

Ja saj vse so samo ugibanja, če ne vidiš avta :)

Saj kolikor vem (govorili so z očetom) so vzeli narazen. Samo smo bili zmenjeni, da nam prvo javi kak je in kolko stane.
Zdaj je avto pri njih, verjetno narazen vzet in čaka na popravilo. Menjali bi ležaj, kateri točno nevem, verjetno pa bo kr ta s sklopko.
V ceno je vključeno 5h dela (1h = 30e), ležaj in brušenje. Morda tudi vleka, čeprav so mogli avto odpeljat samo 300m vstran.

Smo imeli serviserja za vse avte, ampak nam je zadnje čase delal hude težave, nič popravil in dolgo popravljal in ne želimo več k njemu. Zato sploh nevem na katerega se naj obrnem. Drgač pa je avto zdaj v MB, doma pa sem iz Kidričevega, če pozna kdo koga, ki bi mi sigurno lahko pomagal, bi bila zelo vesela.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Napisal/-a ojnica So nov 30, 2013 10:46 pm

Ja potem je sklopka, meni je mehanik za ibizo 2001 računal 220 evrov z menjavo zajle s tem, da je bil domači.
Ležaj je potisni. Ni nič nenavadnega, da gre sklopka, potrošni material.
Lahko bi se dalo menjat samo ta ležaj, samo se v večini menja komplet.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan So nov 30, 2013 11:32 pm

Pozdravljeni

Preverite ali je ta cena z računom in garancijo - to bi nekje bilo potem normalno. Več ali manj imate malo možnosti, ali uredijo na tem servisu, kjer je sedaj vozilo, ali pa odvlečete vozilo drugam - spet stroški - vlečna služba + servisiranje.
Normalno da se obračuna vlečno službo, vseeno koliko m/km je bilo, manj ko jih je, manj ja za plačati. Iz prakse sem se naučil, da je velikokrat najprej potrebno kaj demontirati, da se vidi narava okvare in strošek popravila. Je pa res, če bi to urejali leta 2010, ko je začelo nagajati, bi bilo ceneje.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Nejc90
Nov uporabnik

Napisal/-a Nejc90 Ne dec 01, 2013 10:13 am

Pri komu pa je avto če ni skrivnost?

Uporabniški avatar
Zmaj78
Novinec

Kraj: Mazda Mx-6 2.5i 24v LPG

Napisal/-a Zmaj78 Ne dec 01, 2013 11:00 am

V kolikor nameravaš odpeljati avto k drugemu mehaniku, vidim problem v tem, da bo tudi tale želel kar nekaj denarja za "pripravo" na pregled oz. popravilo, potem pa šele nastopijo stroški vleke vozila in kasneje stroški popravila pri drugem mehaniku. V kolikor se poraja dvom v trenutnega mehanika in se vseeno odločiš zanj, bi ga jaz skrbno nadziral, po potrebi kaj tudi fotografiral, ko bo razstavljeno na prafaktorje, potem pa naj kasneje on podrobno obrazloži kaj je popravljal ali menjal, koliko stane posamezna zadeva in na koncu je seveda dolžan predložiti račun in garancijo na storitev. ;)

Barchy00
Nov uporabnik

Napisal/-a Barchy00 Po dec 02, 2013 5:28 pm

Saj po razmisleku kaj naret, sem vidla, da je res lažja varjanta, da mi ta popravi avto pa požrem par evrov več, kot pa da avto nekam vlečem pa še dodatno delo in stroški nastanejo.
Tako da so mi zdaj avto popravli. Sem se že vozila z njim, vse gre gladko, edino nek piskajoči zvok slišim spredaj ob večji hitrosti, mogoče kje veter pride not, pa se prej nisem niti zavzela, ker imam glasno muziko vedno x) Bom ju3 omenila, ker jim tak moram izvijač vrniti, so ga pozabli v avtu.

Drugače pa je diagnoza ista kot prej, potisni ležaj - so ga menjali, pa vztrajnik zbrusli.
Priporočajo pa še naslednja popravila:
Menjali metico HKZ, potrebno menjati zglob - navoj na zglobu ni siguren.
Zavorne plošče spredaj prevezane nepravilno.. že od nekdaj.. xD
Priporočajo pregled podvozja in izp.sistema (močno ropota).

Saj bo res treba komplet servis naret.

Ceno pa so mi tudi fajn spustili :) Pa račun in garancijo imam.

prpar
Nov uporabnik

Napisal/-a prpar Sr jan 08, 2014 9:12 pm

Barchy00 je napisal/-a:Zdravo :)

Imam podobno težavo z avtom, zato pišem kar v tej temi.

In sicer motor dela, avto pa ne spelje. To se je zgodilo, ko sem iz parkinga šla rikverc, pa dala v 1. in je nekaj malo zružlo, potem pa hočem peljat pa se avto nikam ni premaknil, gas pa je normalno delal. Prestave se da menjavat, sem probala v vseh speljat pa nič. Drugih zvokov ni bilo, ne prej, ne potem.

V najbližnjem servisu so mi rekli, da morajo ležaj menjat in vztrajnik nabrusit. Vse skupaj mi bodo računali 300e, kar se meni zdi grozno visoka cena.

Ker ne poznam tega serviserja in vem, da nas radi oskubijo, ko gre za popravila, me skrbi, da sploh ne bo avto po tem delal in mi bodo za brezveze nekaj menjavali in računali. Saj kolikor vem, avto daje čudne zvoke kadar je ležaj hin, ali pa se tudi motim.

Kaj mislite je serviser postavil pravo diagnozo? Je možno, da bo po popravilu avto speljal? Se ne spoznam in nevem, če je lahko to vzrok x)
Kaj pa cena?

LP

preglej če so spredaj polosovine cele štange oz lahko tudi ripne pobere na kolesnih ali menjalniških zglobih
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: joztom in 4 gostov