Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Nemelk
Nov uporabnik

Octavia I - slabo vžiga po menjavi tesnila glave

Napisal/-a Nemelk Sr apr 18, 2012 9:29 am

Pozdravljeni!
Imam sledeč problem. Škoda Octavia 1.9 TDI (81kW) mi tako dobro služi, da sem se pr 193k km odločil narediti veliki servis + menjati tesnilo glave, ker je pila polek nafte tudi malo vode. :)
Servis je pokazal res manjšo nepravilnost, zato smo za las pobrusili glavo, novo tesnilo, novi jermeni, pumpa, filtri,... in gasa dalje.

Vse lepo in prav, razen zjutraj (oziroma, če avto stoji več kot npr 10 ur) zadeva ne užge lepo in jo je treba kar nekaj časa (recimo 2x po 10s) verglati, preden kresne. Ko pa gresne, se lepo belo pokadi iz zadiši po nafti.
Ko pa je avto segret, ali pa par ur po tem, ko je nazadnje delal, vžge v prvo!
Zjutraj se mi zdi, da se lučka za "predgretje" ali kakorkoli že temu pravite, gori sumljivo kratko (1s mogoče 2s) pa čeprav je zjtraj npr samo 5°C. Avto je parkiran na prostem, brez nadstreška ali česarkoli.
Mislil sem, da bo menjava grelnih svečk pomagala, zato sem sedaj naknadno zamenjal tudi te, pa ni nič pomagalo. S serviserjem sem sicer dogovorjen, da bova zadevo uredila, ampak, zanima me še drugo mnenje...

LP,
Nemelk

Uporabniški avatar
ESX
Uporabnik

Re: Octavia I - slabo vžiga po menjavi tesnila glave

Napisal/-a ESX Sr apr 18, 2012 9:37 am

Možno je, da novo tesnilo ne tesni OK (nestrokovna menjava, slabo brušena glava..) in se čez noč nabere nekaj vode v cilindrih (zato kadi belo)...

ni pa rečeno da je to, boš tko vidu če bo spet hladilna zmankvala

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Sr apr 18, 2012 10:34 am

Pozdravljeni

Zjutraj pred vžigom priklopite vozilo na tester, prižgite motor in spremljajte parametre:
- senzor temperature motorja
- gorivo
- kot užiga

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Sr apr 18, 2012 3:31 pm

Kilometrov je že kar nekaj tako da... lahko je problem v samih šobah, in jih bo potrebno obnoviti. Glede na to,da ste menjali grelne sveče, lahko je problem v releju grelnih sveč.... seveda je to sedaj vse le ugibanje, potrebno se bo malce poigrati s testerjem, da se bo odkrila napaka.
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr apr 18, 2012 3:36 pm

Popolonoma začetniška napaka.....Nekje v sistem goriva vleče zrak. Tako ima čez noč čas nafta steč nazaj iz filtra in pume in zjutraj prvo obrne na suho..... SPoji nekje slabo tesnijo ali filter ali pumpa ali nekaj tretjega. Glava in tesnilo tukaj nima veze, ker bi se pojavli še druge težave. Svetlo belo moder dim z vonjem po neizgoreli nafti je pa točen pokazatelj , da motor na začetku dobi premalo goriva...Verjetno se mu ob samem zagonu tudi zvok spremeni. Prvi vžigi so bolj tako površinski....potem čez nekaj sekund pa motor dobi globok značilen traktorski zvok. Če imaš pumpico za gorivo ( nekateri dizli jo imajo)na filtru ali kje v bližini, probaj zjutraj pred prvim zagonom malo napumpat....če bo vžgal s prve je to to. Ali če imaš možnost ga čez noč parkiraj v hrib z nosom navzdol....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Nemelk
Nov uporabnik

Napisal/-a Nemelk Sr apr 18, 2012 4:14 pm

ULALAAAA, bi rekel miran ališič :)

zna bit, da je lisko zelo zadel problem. točno tako je, kot je napisal. prvo se malo vergla, potem že zgleda da bi telo vžgat, pa spustim ključ iz ljubezni do štarterja. če grem še 1x, verglam in že vžiga kot star traktor, vsake 2 takta cca, potem pa zahrumi normalno :)

dam še na tester in poročam...

LP,

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Sr apr 18, 2012 4:46 pm

Nemelk je napisal/-a:ULALAAAA, bi rekel miran ališič :)

zna bit, da je lisko zelo zadel problem. točno tako je, kot je napisal. prvo se malo vergla, potem že zgleda da bi telo vžgat, pa spustim ključ iz ljubezni do štarterja. če grem še 1x, verglam in že vžiga kot star traktor, vsake 2 takta cca, potem pa zahrumi normalno :)

dam še na tester in poročam...

LP,

To je prvo kaj lahko preveriš zastonj.....Drugo so potem na vrsti sveče. Tudi zelo podobni simptomi. Ampak pri svečkah ne spreminja glasa pri vžigu....ampak samo spušča takte.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Nemelk
Nov uporabnik

Napisal/-a Nemelk Sr apr 18, 2012 5:22 pm

no takole, ker nisem vešč testerja (poznam približno 5 funkcij :) ) bom prilimal sledeče slike, če komu kaj povejo.
zanimivi so mi tile kot (BTDC - če je to sploh prava reč) ker prisežem, da so bili prec po vžigu cca nekaj malega manj kot 3°, po parih minutah pa so padli celo na cca 0,4°do 0,7°

@fan
veš mogoče na pamet, vrednosti senzorjev kateri naj gledam?

meritev1 je cca minuto po užigu avta, meritev 2 pa je par mintu po vžigu
kot vžiga se najbrž spreminja? pravtako je narastla določena temperatura. naj omenim, da je klima kazala zunanjo temperaturo 14 °c, avto je stal dobrih 8h

zoprna reč, katera zopet pele vodo na mlin liskotu je ta, da je v prozorni cevki med filtrom nafte in pumpo na najvišjem delu med stanjem nastal lep mehurček.
prav tako, je potem med samim delovanjem avta, bilo v tej cevi videti občasno cele serije mehurčkov proti pumpi. verjetno je smotrno zamenajti cevko med filtrom in pumpo...

meritev1
Slika

meritev2
Slika

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Sr apr 18, 2012 5:35 pm

Kot vžiga se spreminja s temparaturo to je normalen pojav. Mrzlemu dizlu se poveča kot prevžiga lih iz razloga ,ker nafta slabše zgoreva kot bencin in rabi več časa da se vžge.

Če si pa najdel mehurčke potem si najdel rešitev. Jaz sem take rešitve iskal pri avtih kateri so imeli gumi črne cevi in sem lahko samo upal da vleče nekje zrak.
Slika

Nemelk
Nov uporabnik

Napisal/-a Nemelk Sr apr 18, 2012 5:42 pm

@lisko
Škoda je ljudski Avto z velikim A, je narejeno tako, da lahko skoraj vsak sam popravi :)

tomaz30
Nov uporabnik

Napisal/-a tomaz30 Pe apr 20, 2012 8:49 pm

Še enkrat preverite, če je motor v fazi, saj sem sam imel podobne težave.

Delija47
Nov uporabnik

Napisal/-a Delija47 Če feb 27, 2014 12:17 am

Zanima me, kaj je bila rešitev problema namreč imam isti motor golf IV 81kw... Ko je parkiran z prednjim delom navzdol vse kul, ko je na ravnem ga zmatra, kasneje potem cel dan vziga kot nov...

Uporabniški avatar
ESX
Uporabnik

Napisal/-a ESX Če feb 27, 2014 1:46 pm

poiščeš kje vleče luft (ponavadi pri filtru) če je vse OK vgradiš enosmerni ventil

Delija47
Nov uporabnik

Napisal/-a Delija47 Če feb 27, 2014 1:58 pm

ESX je napisal/-a:poiščeš kje vleče luft (ponavadi pri filtru) če je vse OK vgradiš enosmerni ventil

ampak sj avto ze ma enosmerni ventil na filtru?

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Če feb 27, 2014 8:15 pm

Delija47 je napisal/-a:
ESX je napisal/-a:poiščeš kje vleče luft (ponavadi pri filtru) če je vse OK vgradiš enosmerni ventil

Lahko zatrdiš da dela?
Slika

Delija47
Nov uporabnik

Napisal/-a Delija47 To mar 11, 2014 10:03 am

lisko je napisal/-a:
Delija47 je napisal/-a:

Lahko zatrdiš da dela?

Menjane grelne svečke, menjano tesnilo glave in ravnanje, menjan filter in nepovratni... menju sm vse avto ne kadi, ne pije oljda in vode skratka avto deluje brezhibno, u nulo, nenormalno lepo SAMO TA JUTRANJI VZIG (ce je klun navzdo lepše vzge). Kako naj zdaj najdem, kje mi vleče zrak?
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov