Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Re: Menjava olja, da ali ne?

Napisal/-a zlica22 Po mar 10, 2014 12:18 pm

No,ključ za filtre stane 10€. Če imaš pri roki kak star jermen pa si ga narediš sam. Z izvijačem je tako tako.... kaj, če je filter privil nek bik in se ti bo enostano strgal ne pa odvil (kar se kaj rado zgodi)? Potem pa kladivo in majzel v roke in mlati. No, po uri zajebavanja s filtrom (da mogočih poškodb ne omenjam) prideš do tega, da je ceneje kupiti ključ ali celo peljati k popoldancu, ki ti bo vzel 10-15€. Prav je, da se človek česa sam loti, ampak z glavo! ;)

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Po mar 10, 2014 4:10 pm

INFINITI je napisal/-a:Imaš prav stari - za nekaj eur nisem nikoli improviziral, sploh če se da narediti perfektno. Pa j**e mi se za takšne argumente - če nimaš denarja za eno normalno vzdrževanje avtomobila - pešači!

Liter olja uniči par hektolitrov pitne vode; kam potem mečete te klinčeve preluknjane filtre da se scedijo?

Take ljudi sem vedno občudoval.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Po mar 10, 2014 4:27 pm

INFINITI je napisal/-a:Imaš prav stari - za nekaj eur nisem nikoli improviziral, sploh če se da narediti perfektno. Pa j**e mi se za takšne argumente - če nimaš denarja za eno normalno vzdrževanje avtomobila - pešači!

Liter olja uniči par hektolitrov pitne vode; kam potem mečete te klinčeve preluknjane filtre da se scedijo?

Snobovsko stališče si zavzel. Not cool, not cool...

Človek mora probat kaj, se znajt...najboljše, da vsak, ki želi sam doma naredit servis in prišparat tistih nekaj 10€ (če ne drugega pa iz principa, ker znajo bit mehaniki svinje, in če ne poznaš nobenega dobrega oz. ni noben dovolj blizu...), nakupi orodja za celo delavnico. Saj prej ali slej rabiš moment ključ, pa snemalnike, pa itak taboljši komplet gedor, ker Interdiskont zadeve so sranje, pa potem je treba še....in še in še. Marsikaj se da brez namenskega orodja. Vsega ne, marsikaj pa se da. In če se nekomu ljubi umazatin in se spotiti, potem naj se umaže in spoti, hkrati pa naj tudi poskrbi, da tega olja ne zliva v našo podtalnico.

Sicer pa: ko smo že pri onesnaževanju, pešači/kolesari/vozi se z vlakom tudi ti, ne pa se vozit z avtom. Pa še to: kako pogosto in s čim pereš svoj avtomobil?

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Po mar 10, 2014 10:38 pm

Kaj je snobovkega - a to da za 10 eur kupiš orodje za filter? Dej nehaj - sicer pa je žlica lepo povedal - boš riskiral da odlomiš vse skupaj pa boš potem šele imel strošek. Ne pogovarjamo se tukaj o možnosti da gre na servis in zapravi 1000 eur ali pa da sam doma poštima za 100 eur a ne?

Sam sem drugače zagovornik tega da najdeš enako kvalitetno zadevo za enako ali manj denarja, če je pa še bolj kvalitetna od originala, pa še celo cenejša pod črto pa je to glavni zadetek. Sam vedno tako načrtujem servise; zberem ponudbe glede delov in se potem odločim kaj bom dal original, kaj aftermarket, kaj bom porihtal sam, kaj kolega, kaj uradni servis, ampak nikoli ne izberem slabše kvalitete, ker čip šit na dolgi rok vedno VEČ stane kot kvalitetnejša zadeva.

In kaj si mislil glede pranja? Uporabljam vodo in šampon - potemtakem še nabolje da se nehamo brit pa tuširat? Sicer pa imaš bio razgradljive šampone, pa tudi močno dvomim da so primerljivi z pocastim oljem glede onesnaževanja.

Ne mlati prazne slame
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Po mar 10, 2014 11:23 pm

INFINITI je napisal/-a:Kaj je snobovkega - a to da za 10 eur kupiš orodje za filter? Dej nehaj - sicer pa je žlica lepo povedal - boš riskiral da odlomiš vse skupaj pa boš potem šele imel strošek. Ne pogovarjamo se tukaj o možnosti da gre na servis in zapravi 1000 eur ali pa da sam doma poštima za 100 eur a ne?

Snobovska je izjava "/../če nimaš denarja za eno normalno vzdrževanje avtomobila - pešači!". Drugače je pa govora o poceni avtu in jaz osebno ne bi niti pomislil, da bi ga peljal k mehaniku samo zato, ker obstaja 0,1% možnosti, da z izvijačem razfrčkam filter do te mere, da se ga ne da več odviti.

Sicer sem jih že kar nekaj na tak način odvil (enega tudi, katerega z namenskim orodjem zaradi pomanjkanja prostora nisem mogel), in če delaš prav (to je, če ne zabiješ izvijača na vrh filtra, ampak bolj proti dnu), gre BP dol.

Sam sem drugače zagovornik tega da najdeš enako kvalitetno zadevo za enako ali manj denarja, če je pa še bolj kvalitetna od originala, pa še celo cenejša pod črto pa je to glavni zadetek. Sam vedno tako načrtujem servise; zberem ponudbe glede delov in se potem odločim kaj bom dal original, kaj aftermarket, kaj bom porihtal sam, kaj kolega, kaj uradni servis, ampak nikoli ne izberem slabše kvalitete, ker čip šit na dolgi rok vedno VEČ stane kot kvalitetnejša zadeva.

Kako pa lahko kvaliteto "na daleč" ugotoviš? In praviš, da se odločaš med original in aftermarket in kaj boš porihtal sam in kaj servis...če te na dolgi rok čip šit vedno stane več, potem vedno kupuj originalne dele in vedno pelji na servis - ziher je ziher.

Vidiš kaj hočem povedat? BV je delat vedno "na ziher". In enako velja tudi glede izvijača v filtru.

In kaj si mislil glede pranja? Uporabljam vodo in šampon - potemtakem še nabolje da se nehamo brit pa tuširat? Sicer pa imaš bio razgradljive šampone, pa tudi močno dvomim da so primerljivi z pocastim oljem glede onesnaževanja.

"/../Liter olja uniči par hektolitrov pitne vode; kam potem mečete te klinčeve preluknjane filtre da se scedijo?"

Filter BP odviješ nad posodo in ga scediš nad posodo - taisto, katero uporabiš za olje iz karterja. Ko pa pereš avto, gre ves šampon v tla in kanalizacijo. In ponavadi folk zelo pogosto pere avte. Torej kdo bolj onesnažuje naravo - ti ali on, ki 1x na leto to naredi in mu par kapelj kane na tla?

Tuširanje in britje je praktično nujno, pranje avta pač ni. Sicer si pa ti začel s tem, kako je polivanje olja škodljivo. ;)

Prazno slamo pa seveda tukaj mlatiš ti. =P

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI To mar 11, 2014 12:06 am

Inteligenten človek razume kaj sem mislil z vsem tem kar sem napisal, precej manj inteligenten pa mi potem napiše naravnost neumen reply.
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus To mar 11, 2014 9:58 am

INFINITI je napisal/-a:Inteligenten človek razume kaj sem mislil z vsem tem kar sem napisal, precej manj inteligenten pa mi potem napiše naravnost neumen reply.

Napadel si človeka z neumnimi argumenti. Inteligenca my ass!

Uporabniški avatar
Locher
Uporabnik

Napisal/-a Locher To mar 11, 2014 1:24 pm

INFINITI je napisal/-a:Kaj je snobovkega - a to da za 10 eur kupiš orodje za filter? Dej nehaj - sicer pa je žlica lepo povedal - boš riskiral da odlomiš vse skupaj pa boš potem šele imel strošek. Ne pogovarjamo se tukaj o možnosti da gre na servis in zapravi 1000 eur ali pa da sam doma poštima za 100 eur a ne?

Ne mlati prazne slame

Tvoj odziv res deluje snobovsko. Zelen ali nezelen.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica To mar 11, 2014 3:11 pm

Daedalus je napisal/-a:Tuširanje in britje je praktično nujno

6000 let pr. n. št. oziroma v paleolitiku niso bili tega mnenja :mrgreen: Pa se od takrat ni nič spremenilo. Človek je še vedno najbolj kvoločno zemeljsko bitje.
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus To mar 11, 2014 5:37 pm

yashica je napisal/-a:
Daedalus je napisal/-a:Tuširanje in britje je praktično nujno

6000 let pr. n. št. oziroma v paleolitiku niso bili tega mnenja :mrgreen: Pa se od takrat ni nič spremenilo. Človek je še vedno najbolj kvoločno zemeljsko bitje.

No, že...ampak če dnevno prismrdiš na šiht in potem še k ženi, se ti kmalu lajf podre, in to samo zaradi pomanjkanja higiene. Če pa prideš z umazanim avtom, štima, razen, če so na šihtu glupi in je baba plehka. V takem primeru se rado reče: "Good riddance!". :mrgreen:

janko869
Nov uporabnik

Napisal/-a janko869 Sr mar 12, 2014 6:46 pm

No, uspešno zamenjal olje. Tisti oljni filter je naredil kar precej dela.

Povejte mi, kje lahko dobim tisto rumeno plastiko, ker se je je del odlomil? Ne da se mi skakati po odpadih, ker sploh ne vem kako naj iščem. Če jo lahko dobim kje za maksimalno 5€, drugače bom pustil pri miru.
Priponke
DSC_0019.jpg

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Sr mar 12, 2014 7:15 pm

Na servisu cena komplet šipke ni ravno za pod vlak :mrgreen: Pa plastični pokrov zobatega jermena spodaj ni nasajen... zgoraj ga odpni in spodaj zatakni nazaj.

Koliko kilometrov ima za sabo tale 1.8 66kW adz/abs motor?
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

aereo132
Novinec

Napisal/-a aereo132 Sr mar 12, 2014 9:35 pm

z cim si odvil filter z kljucom ali na kaksen domac nacin

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Sr mar 12, 2014 11:49 pm

Če hočeš kaj doma delat moraš ravno nekaj takega imet:
http://www.veleprodajaalata.rs/gedore-set-50-14-12
gumico filtra namažeš z oljem

janko869
Nov uporabnik

Napisal/-a janko869 Če mar 13, 2014 1:15 pm

Tisti plastični pokrov je očitno malo zvit in vedno uide nazaj v tako lego kot je na sliki.

Filter mi je odvil prijatelj. Orodje pa neka ketna z ročico, nisem preveč gledal. Je bilo pa tako močno, da je star filter kar malo zvilo.

Motor je pa 1.6 55kw in ima 215000km.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov