Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Janski3
Nov uporabnik

Audi a3 1.6 menjalnik

Napisal/-a Janski3 Pe mar 14, 2014 1:54 pm

Zdej bi pa še jaz rabil eno pomoč ?! Tale avto A3 1.6 motor priporočam usakemu zelo dober nimam kej rečt !! Zanima pa me samo kaj bi lahko bilo narobe če se menjalnik malce težje šalta ?! Primer ko sem ga vozil med zimo ko motor ni bil segret lažje šaltanje od segretega motorja! , poleti pa ko je segret težje šaltanje ! Zakaj in kaj bi lahko bilo narobe mogoče staro olje v menjalniku Ali sklopka ?!! 73k km ?? POMOČ prosim ! Hvala

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Re: Audi a3 1.6 2000 splošno

Napisal/-a esem So mar 15, 2014 12:18 am

Če bi napisal še letnik/starost avta, bi bilo tudi OK.
Ko se olje segreje, je bolj redko - pri tebi očitno postane preredko. Morda ga je tudi premalo. Torej >> menjava olja in to samo predpisane viskoznosti.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Re: Audi a3 1.6 menjalnik

Napisal/-a Daedalus So mar 15, 2014 1:00 am

Imel sem popolnoma identične probleme na Toledu 1.6 8V l. 1999. Začelo se je tako, da parkrat na nekaj mesecev ni hotel iz 5. brzine...je pa šlo po nekaj stiskih sklopke in nekaj uporabljene sile.

Nadaljevalo se je tako, da je enkrat kar na lepem, na en vroč poletni dan, menjalnik ratal precej tak...kot da bi zvil/razštelal mehanizem, in je zajebaval predvsem pri gibanju ročice levo/desno. Če si hotel šaltat v 3., 4., 5. marčo je zgledalo, kot da je blo treba premagat neko oviro in nasploh je bil manj natančen (prej je zelo lepo šel v vse brzine). Zamenjana sklopka in olje in situacija ostane enaka. Pregledan mehanizem, nismo našli nič čudnega, smo ga pa namazali - bila je razlika na boljše.

No, po pol leta so stvari eskalirale do te mere, da je bil komaj vozen. 1., 2., rikverc je šlo, čim je blo treba menjat višje je blo treba kar precej sile. Avto je šel k mehaniku ki se spozna na menjalnike, ga je odprl in menjalnik je bil za vreč stran - mehanizem (vilice itd.) je bil kar precej zheban. Če bi ga popravljal bi prišel veliko dražje kot drugi rabljen. Potem sem zvedel, da je to precejšnja hiba menjalnikov, ki so jih tlačili na te motorje.

Moj nasvet? Menjaj olje, preglej mehanizem. Če ne bo štimalo, išči drug, rabljen menjalnik, razen, če hočeš nevozen avto in večje stroške zaradi hitenja. Vprašanje pa, če se bo s tem problem rešil dolgoročno.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov