Napisal/-a mojvw Če mar 06, 2014 3:48 pm
Pozdravljeni.
Vidim, da je na forumu precej strokovnjakov, zato vas prosim za nasvet. Imam passata 1.9 tdi, 101km, letnik 2003 z 255.000 prevoženimi kilometri. Po menjavi olja se je začela pri hladnem avtu malo slišati turbina, avto ne dimi in dobro potegne (ni videti, da bi kaj izgubljal na moči). Mehanik je pri menjavi termostata opazil, da pušča tesnilo na cevi od turbine, ki gre od hladilnika na intercooler (spodaj, če se ne motim, se tesnilu reče o-ring). Pri menjavi tesnila je, ko je snel ta del cevi, opazil, da je v cevi kar nekaj olja (ob snetju cevi ga je ven steklo cca 1dcl, tako na oko). Zaenkrat ni videti, da bi kaj olja manjkalo (je pa bilo zamenjano pred cca 2 tednoma). Zanima me, če je to normalno in če ni, kaj bi lahko bilo krivo? Je možno, da bi olje spuščalo zaradi turbine (čeprav zaenkrat še ni videti, da bi ga kaj manjkalo)? Ker drugih problemov (razen da se sliši rahlo žvižganje), ni. Bojim se, da bi mi turbina odpovedala (iberture), je pri teh passatih možno, da turbina naenkrat odpove (glede na to, da se malo sliši, ne kadi in dobro potegne), bi jo bilo nujno obnoviti/menjati ali še ni nevarnosti? Je možno kako preveriti stanje turbine (brez demontaže)? Turbina v avtu je še prva. Kaj mi svetujete in na kaj bi bilo treba biti bolj pozoren?
Že vnaprej hvala in lep dan.