Nasveti in napotki ter povpraševanja...

markovrb
Nov uporabnik

Zavijanje iz smeri ob ˝polnem gasu˝ in ropot

Napisal/-a markovrb Ne mar 16, 2014 9:17 pm

Pozdravljeni,
Že nekaj časa mi para živce težava na moji mazdi 626 (2000 letnik) in vas zato vse ˝avto mahere˝ prosim za pomoč.
ČE razdelim problem na dva dela:
1. Približno dve zimi nazaj se v avtu ob sukanju volana v levo pojavil čuden ropot. (Zvok je podoben recimo temu kot če bi ena kovina podrgnila ob drugo.) Če sem bolj natančen, opisan zvok/ropot se pojavlja LE pri premikanju avta, npr., na parkirišču in nikoli med samo vožnjo. To pomeni, ko avto premikam in obračam naprej in nazaj ter medtem vrtim volan. Pravzaprav se ropot pojavi točno takrat ko avto speljem in zavrtim volan v levo. In sliši se kot da se to zgodi desno spredaj. Se pa omenjeno škrtanje ne pojavi npr. pri močnih ovinkih in pri višjih hitrostih tako, da ne verjamem da bi bila polosovina. Bil sem na tehničnem pregledu in pravijo da je vse ok. Na začetku se je tole škrtanje pojavljalo le pri nizkih temperaturah (pod ničlo) sedaj pa se pojavlja pravzaprav že vedno in je precej moteče in bolj izrazito. Opazil sem tudi da sedaj ˝zaškrta˝tudi če peljem vzratno (tudi če čisto počasi recimo le 2 km/h) in naglo zabremzam.
2. In če nadaljujem z drugo težavo, ki je mogoče povezana s prejšnjo. Če vozim po popolnoma ranvni cesti s hitrostjo nad 60 km/h in pohodim stopalko za plin do konca avto začne nekoliko zavijati iz smeri in ko spustim plin se volan spet poravna. Stvar pri nižjih hitrostih ni preveč moteča pri višjih na avtocesti pa zelo.

Glede na to, da mi vsi mehaniki pravijo da je z avtom vse vredu vas vljudno prosim, če ima kdo kakšno idejo - prosim na plan z njo. <Namreč dejstvo je da je nekje nekaj narobe in noben ne najde. Zaradi omenjenega sem pravkar zamenjal ležaj na amortizerju in ni nič bolje. Poleg tega delam z avtom relativno veliko kilometrov in ker je glede na njegova leta v zelo dobrem stanju ga še ne mislim zamenjat in bi rad omenjene težave odprail.

Uporabniški avatar
no-body
Novinec

Re: Zavijanje iz smeri ob ˝polnem gasu˝ in ropot

Napisal/-a no-body Ne mar 16, 2014 9:23 pm

homokinetični zglob...za prvi problem
optiko maš vredu?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Ne mar 16, 2014 9:49 pm

Pozdravljeni

Vozilo dvignite in preverite pravilno delovanje/zračnosti:
- homokinetičnih zglobov
- ležajev na amortizerju
- ali so vzmeti cele in ali se vozilo "po šali"
- zračnosti sprednje obese

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

markovrb
Nov uporabnik

Napisal/-a markovrb Po mar 17, 2014 7:49 am

Optika je bila pravkar narejena. Bom peljal mehaniku, da spet preveri. Namreč vsi mi trdijo, da vse zgleda v redu pa vsekakor ni!

Sporočim, če izvem kaj novega.

Hvala za enkrat!

Scorp84
Stalni uporabnik

Napisal/-a Scorp84 Po mar 17, 2014 7:51 am

Lahko bi tudi diferencial bil v okvari, verjetno ima kaksna polosovina polomljene zobnike ali obrabljene. Ce lahko avto peljes na valjer ali pa mogoce na sneg, lahko sam ugotovis katera guma prenasa vso moc navora. Po opisu sklepam, da desna, ker ti avto zacne v levo vlect.

Uporabniški avatar
GorazdO
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a GorazdO Po mar 17, 2014 9:12 am

AD2: verjetno je "torque steer" (pogooglaj).
Power is nothing without Control; so Think, Feel, Drive...

markovrb
Nov uporabnik

Napisal/-a markovrb Po mar 17, 2014 12:02 pm

Ja avto ima 136 konjev, tako da verjetno tudi to (torque steer) malenkost vpliva. Ko pridem od mehanika sporočim ugotovitve. Hvala :)

Matko37
Novinec

Napisal/-a Matko37 Sr mar 19, 2014 2:14 pm

Glede na opis dam točko desni polosi in sicer zglobu pri kolesu.

Lp
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov