Nasveti in napotki ter povpraševanja...

astrus1
Nov uporabnik

Zavore slabše primejo

Napisal/-a astrus1 Sr mar 26, 2014 12:51 pm

Zamenjati sem dal prednje ploščice, sedaj pa je pedal mehkejši in občutek imam, da zavore slabše primejo. Mehanik mi je dejal, da bodo kmalu spet OK, naj se kar vozim. Bo res tako?

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Re: Zavore slabše primejo

Napisal/-a ojnica Sr mar 26, 2014 2:43 pm

Vrjetno ni nove ploščice pobrusu in niso še čist sedle na disk.

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Sr mar 26, 2014 3:30 pm

ojnica je napisal/-a:Vrjetno ni nove ploščice pobrusu in niso še čist sedle na disk.

A se nove ploščice brusi? :shock:
Meni jih na uradnem servisu nikoli niso in nisem imel problemov z zavorami. Edin kar naredi je, da spuca bremze. Ploščic pa ga še nisem videl brusit.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Sr mar 26, 2014 3:35 pm

astrus1 je napisal/-a:Zamenjati sem dal prednje ploščice, sedaj pa je pedal mehkejši in občutek imam, da zavore slabše primejo. Mehanik mi je dejal, da bodo kmalu spet OK, naj se kar vozim. Bo res tako?
Diski niso praktično nikoli enakomerno znucani, zato nove ploščice ne nalegajo popolnoma. Meni se zdi tole šalabajzersko - pri menjavi ploščic se zamenja tudi diske ali pa se jih vsaj vrže na stružnico in poravna da so ravni.

Ja, se bo samo popravilo čez določeno število km, ko se bodo ploščice ujele z diski. Vprašanje pa je, ali bo do takrat zaviranje optimalno.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Sr mar 26, 2014 9:11 pm

Pozdravljeni

O kakšnem vozilu je govora? Katere zavore se je vgradilo ( znamka ), koliko KM se je prevozilo z novimi zavorami???

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr mar 26, 2014 10:39 pm

Energetik81 je napisal/-a:
astrus1 je napisal/-a:Zamenjati sem dal prednje ploščice, sedaj pa je pedal mehkejši in občutek imam, da zavore slabše primejo. Mehanik mi je dejal, da bodo kmalu spet OK, naj se kar vozim. Bo res tako?
Diski niso praktično nikoli enakomerno znucani, zato nove ploščice ne nalegajo popolnoma. Meni se zdi tole šalabajzersko - pri menjavi ploščic se zamenja tudi diske ali pa se jih vsaj vrže na stružnico in poravna da so ravni.

Ja, se bo samo popravilo čez določeno število km, ko se bodo ploščice ujele z diski. Vprašanje pa je, ali bo do takrat zaviranje optimalno.

Ti si en pravi šalabajzer! Saj večkrat napišeš kaj pametnega, AMPAK, če ti delaš malo kilometrov in voziš zelo umirjeno, to še ne pomeni, da je pri vseh ostalih enako in ne vsiljuj svoje logike vsem! Recimo gum nima smisla menjat pri 4mm profila, ker to nekaterim pomeni dve sezoni in so še vedno dobre, niso pa stare 6 let (ugibam) kot pri tebi! Totalna neumnost je pa ob neki "normalni" rabi avta menjat diske ob vsaki menjavi ploščic, moraš bit že malo čez les, da jih menjaš cca. na polovici življenjske dobe, čeprav bremze odlično držijo že po par dneh po menjavi. Lahko te zapeljem z avtom, ki ma po 8 letih in 193k km še prve zadnje diske in par mescev stare šele druge zavorne ploščice, pa mi verjemi, da ne boš potreboval nobenega teoretiziranja, še manj pa kakšne merilne naprave, da bi ovrgel svoje sume v sposobnosti teh bremz. Resnično se priporočam, boš vsaj v praksi videl, da določene tvoje teorije niso ravno na mestu...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Sr mar 26, 2014 11:16 pm

Pri meni je enako kot je rekel Tomi, le da je 70K Km na avtu.
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

vuli
Novinec

Kraj: Bovec

Napisal/-a vuli Sr mar 26, 2014 11:58 pm

pri meni je isto oz je bilo isto. Kak mesec nazaj smo menjali spredaj diske in ploščice (Ate) in je bila zavora res zelo mehka. Prvi par km pa itak niso bremze skoraj nič prijele.
No, sedaj po cca 500km je dosti boljše.

Glede debate ali se menja diske, ko se menja ploščice.
Sej verjetno, če so ploščice toliko znucane, da jih je treba menjat, so, predvidevam, da prav tako izrabljeni tudi diski. Recimo diski za moj avto imajo debelino 26mm, za minimalno debelino diska pa piše 24mm, tako da verjetno "poje" 1mm diska a vsaki strani v življenski dobi zavornih ploščic? (razen, če nidem začel malo preveč filozofirat)

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Če mar 27, 2014 12:27 am

Pozdravljeni

V žiljenski dobi zavorni disk, porabi dvoje zavorne ploščice ............................. torej na tretjo menjavo zavornih ploščic, se menja vse v kompletu - ploščice + diski. Sedaj koliko km se prevozi z enim kompletom ........................ je vse odvisno od stila vožnje, eni več, drugi manj. Seveda, je pa to mišljeno, da se je menjalo normalne/kvalitetne zavorne elemente ....................... vsako odstopanje ali vgradnja cenenih delov, podre omenjeno razmerje.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če mar 27, 2014 8:08 am

~toMmy~ je napisal/-a:Ti si en pravi šalabajzer! Saj večkrat napišeš kaj pametnega, AMPAK, če ti delaš malo kilometrov in voziš zelo umirjeno, to še ne pomeni, da je pri vseh ostalih enako in ne vsiljuj svoje logike vsem! Recimo gum nima smisla menjat pri 4mm profila, ker to nekaterim pomeni dve sezoni in so še vedno dobre, niso pa stare 6 let (ugibam) kot pri tebi! Totalna neumnost je pa ob neki "normalni" rabi avta menjat diske ob vsaki menjavi ploščic, moraš bit že malo čez les, da jih menjaš cca. na polovici življenjske dobe, čeprav bremze odlično držijo že po par dneh po menjavi. Lahko te zapeljem z avtom, ki ma po 8 letih in 193k km še prve zadnje diske in par mescev stare šele druge zavorne ploščice, pa mi verjemi, da ne boš potreboval nobenega teoretiziranja, še manj pa kakšne merilne naprave, da bi ovrgel svoje sume v sposobnosti teh bremz. Resnično se priporočam, boš vsaj v praksi videl, da določene tvoje teorije niso ravno na mestu...
Kje sem pa kaj pisal, da je treba menjat na vsako menjavo ploščic? Ponavadi so se diski postružili, da niso imeli grebenov.
Ker če ljudje pravijo, da jim prvih X km zavore ne primejo dobro, to ni OK. Jasno, da se potem ploščica ustrezno znuca glede na disk, ampak če ti prvi 100km ne prime OK, se mi ne zdi v redu.
Sicer pa se strinjam z @vuli, diski imajo kot je napisal le okoli 2 mm mesa za porabit in dvomim, da jih prvi komplet ploščic ne iznuca. Odvisno spet od kombinacije ploščica/disk. Na mojem imajo ploščice še praktično celo debelino, diski so pa na obeh straneh znucani za vsaj 0,5mm.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Če mar 27, 2014 9:07 am

Nimaš kej stružit, ker je potem še večje sranje z zvijanjem in pregrevanjem med uporabo, sploh športno vožnjo. In ne prvi komplet nima kej znucat diskov, razen če so materiali katastrofa. Od kod ti podatek da je 2mm nek limit v vseh primerih?
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če mar 27, 2014 9:38 am

INFINITI je napisal/-a:Nimaš kej stružit, ker je potem še večje sranje z zvijanjem in pregrevanjem med uporabo, sploh športno vožnjo. In ne prvi komplet nima kej znucat diskov, razen če so materiali katastrofa. Od kod ti podatek da je 2mm nek limit v vseh primerih?
-->
vuli je napisal/-a:Recimo diski za moj avto imajo debelino 26mm, za minimalno debelino diska pa piše 24mm, tako da verjetno "poje" 1mm diska a vsaki strani v življenski dobi zavornih ploščic? (razen, če nidem začel malo preveč filozofirat)
Tudi pri mojem je podobno in kot sem napisal, tudi disk precej pobira. Očitno taka kombinacija materialov.

Nisem mislil, da jih na polno stružiš, ampak da samo pogladiš tiste grebenčke, par desetink mm.
Nisem rekel, da bom moje stružil. Ko bo čas za zamenjavo, bom verjetno menjal komplet diski/ploščice, ker bodo tudi diski od znotraj preveč gnili. Itak bo pa verjetno avto prej šel od bajte, preden bo potrebno. Na prejšnjem avtu smo imeli pri 15letih in 120kkm še original komplet, pa je bilo mesa še za vsaj 80kkm.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Če mar 27, 2014 11:54 am

Nekako je splošno znano da se po menjavi ploščic vozi bolj umirjeno dokler se ploščice ne uležejo, pa če menjavo narediš sam ali kak mehanik. Nevem zakaj so sedaj šalabajzarji...

Diske se struži če imajo rob (torej ob drugem ali celo tretjem kompletu ploščic), ne pa ob vsaki menjavi ploščic.

astrus1
Nov uporabnik

Napisal/-a astrus1 Po mar 31, 2014 2:47 pm

Lepa hvala vsem za komentarje. Z več prevoženimi kilometri zavore že bolje prijemajo. Lp

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Po mar 31, 2014 6:41 pm

Ja saj to je normalno, da se vsaj prvih 300km pazi in bolj nežno stiska pedalko za zavore... Vsaj tako na servisu pravjo.
Osebno pa diskov še nisem menjal. Avto ima pa prevoženih 119.500 km. Pred 5.000 sem dal gor tretje ploščice. Kmalu bo potrebno tudi zadnje.
Po besedah mehanika je disk še ok zaenkrat. Čeprav opažam, da je že kar rob na disku... Če bodo zdržal do 140.000 pa takrat menjam v kolikor bo avto še pri bajti.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe To apr 01, 2014 7:31 am

tut zlo važn je kakšne so ploščiče.
ene so zlo trde druge mehke,tako da ene bol rabijo dissk druge pa malo manj.
ob ki se naredi na disku ni vedno merodajen za obrao diska,saj je v veliko primerih velik del robu le rja oz prah zabor ki se je strdil (umazanija)
Ni vse res kar napišem
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov