Nasveti in napotki ter povpraševanja...

alien12
Nov uporabnik

Menjava kolesnega ležaja

Napisal/-a alien12 Ne mar 30, 2014 6:03 pm

Pozdravljeni!

Imam Peugeota 407SW l. 2005 in sumim, da mi gre prednji desni ležaj počasi rakom žvižgat (tuljenje pri počasni vožnji in pri zavijanju v levo). Zanima me ali se da to doma v domači delavnici zamenjat? Je ležaj mogoče prešan in je s tem obisk serviserja neizbežen? Cene se gibljejo okoli 90 €, kar z delom skupaj potem kar nanese, ali mogoče kdo ve za kakšno ugodnejšo ponudbo, pa da seveda ni nek škart, ki bi čez 30kkm spet začel tulit?

Hvala za odgovore!

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: Menjava kolesnega ležaja

Napisal/-a Fan Ne mar 30, 2014 6:18 pm

Pozdravljeni

V koliko je pri roki nekaj orodja in par spretnih rok ................................ se da vse narediti doma.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

aereo132
Novinec

Napisal/-a aereo132 Ne mar 30, 2014 6:44 pm

ce nimas prese ne niti razdirat ker bos pop?zdil tudi brez prese se da samo rabis cas in zivce

LP.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Ne mar 30, 2014 8:43 pm

Ležaj je zaprešan, sicer pa to niti ni najbolj pomembna stvar. Lahko si pomagaš s kladivom(niti ni priporočljivo), z večjim primežem, močnim vijakom in podložkami itd... Potrebnega je nekaj znanja, sicer je račun lahko precej višji kot na servisu.
Osnova je taka: dvigneš avto, odviješ kolo, snameš zavore, odviješ in snameš volanski končnik, polosovino, odviješ vilice/zglob vilic, vilice snameš, odviješ še amortizer in že ti vse skupaj ostane v rokah. Iz ležaja izbiješ prirobnico, odstraniš varovalko in izprešaš ležaj. Če se ti podre, ga pač dobiš ven z nekaj truda. Sestavljaš v obratnem vrstnem redu

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Ne mar 30, 2014 10:31 pm

zlica22 je napisal/-a:Ležaj je zaprešan, sicer pa to niti ni najbolj pomembna stvar. Lahko si pomagaš s kladivom(niti ni priporočljivo), z večjim primežem, močnim vijakom in podložkami itd... Potrebnega je nekaj znanja, sicer je račun lahko precej višji kot na servisu.
Osnova je taka: dvigneš avto, odviješ kolo, snameš zavore, odviješ in snameš volanski končnik, polosovino, odviješ vilice/zglob vilic, vilice snameš, odviješ še amortizer in že ti vse skupaj ostane v rokah. Iz ležaja izbiješ prirobnico, odstraniš varovalko in izprešaš ležaj. Če se ti podre, ga pač dobiš ven z nekaj truda. Sestavljaš v obratnem vrstnem redu

Točno tako. Jaz sem recimo na mojem snel pesta in jih nesel v delavnico da so mi preprešali ležaje. Za oba sprednja ( s preprešanjem) sem plačal 54 eur. Prinesel domov in sestavil.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Po mar 31, 2014 6:54 am

alien12 je napisal/-a:... Cene se gibljejo okoli 90 €, kar z delom skupaj potem kar nanese, ali mogoče kdo ve za kakšno ugodnejšo ponudbo, pa da seveda ni nek škart, ki bi čez 30kkm spet začel tulit?

No jaz imam predračun iz uradnega servisa za menjavo sprednejga ležaja za 430 EUR, na ebayu ga nisem našel za manj kot 170 EUR, tako da si lahko srečen :lol:
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Po mar 31, 2014 7:51 am

J.McLane je napisal/-a:
alien12 je napisal/-a:... Cene se gibljejo okoli 90 €, kar z delom skupaj potem kar nanese, ali mogoče kdo ve za kakšno ugodnejšo ponudbo, pa da seveda ni nek škart, ki bi čez 30kkm spet začel tulit?

No jaz imam predračun iz uradnega servisa za menjavo sprednejga ležaja za 430 EUR, na ebayu ga nisem našel za manj kot 170 EUR, tako da si lahko srečen :lol:

to je pa zato ker vozite japonce..
Ni vse res kar napišem

alien12
Nov uporabnik

Napisal/-a alien12 Po mar 31, 2014 7:55 am

Jao, to pa stane ... samo ti ne voziš Peugeota, ali? Pa se že meni zdi 90 € kar dosti ... (Mimogrede, našel sem ga še ceneje (SNR), lahko na ZS, če koga zanima, da ne bom delal reklame).

Kaj pa to, ko eni pravijo, da je najbolje menjat oba ležaja v kompletu? Je kaj na tem, ali pač počakaš, da še drugi mrkne?

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Po mar 31, 2014 8:20 am

Fora je v tem ker oba ležaja približno isto trpita in je velika možnost da bo kmalu še drugi začel tulit. Eni se odločijo za oba eni pa samo enega oz taki so ponavadi tisti ki sami popravljajo.
Lp

Uporabniški avatar
Žiiga
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana Bežigrad

Napisal/-a Žiiga Po mar 31, 2014 9:08 am

Ok... je mogoče kdo spregledal da gre za peugeot 407? :)

Skratka, :) priporočam ti da pelješ k nekomu, ki je vešč v tem. Ta avto ima pesto v pestu in je kr precej zajebancije da se samo pesto sprav vn.
Slika
Koni Sport Adjustable Dumpers, Renault sport CV axles, Renault sport suspension arms with powerflex, Williams front subframe, Williams cams, Custom made hydraulic hoses, custom made exhaust system

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Po mar 31, 2014 1:03 pm

alien12 je napisal/-a:Jao, to pa stane ... samo ti ne voziš Peugeota, ali? Pa se že meni zdi 90 € kar dosti ... (Mimogrede, našel sem ga še ceneje (SNR), lahko na ZS, če koga zanima, da ne bom delal reklame).

Kaj pa to, ko eni pravijo, da je najbolje menjat oba ležaja v kompletu? Je kaj na tem, ali pač počakaš, da še drugi mrkne?

SNR je pri meni 65€, Mapco 46€.
To je precej manj kot 90€.

alien12
Nov uporabnik

Napisal/-a alien12 Po mar 31, 2014 6:31 pm

Sem ga dobil za enako ceno, kot ga imaš ti.
Zdaj ostane le še vprašanje menjave. Tast sicer je "mehanik stare šole", pa sva po pogovoru, glede na mnenja tukaj na forumu ugotovila, da ga sama ne bova mogla sprešat nazaj, brez da bi tvegala uničenje...
Je mogoče kdo tukaj na forumu iz štajerskega konca (Ptuj), ki bi se znal lotit te zadevščine ali pa vsaj kdo, ki bi vedel, koliko bi zneslo delo za menjavo ležaja? Zanima me tudi ali ima mogoče kdo dostop do Service Box-a, da bi preveril, koliko za tako delo zahtevajo na pooblaščencu? Sicer bom tako poklical tja, samo rad bi imel neko cifro za lažje primerjanje.

Hvala!

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po mar 31, 2014 7:02 pm

Ta ležaj je treba sprešat al kakorkoli drugače vtisnit v pesto in dlje kot boš spraševal kok košta menjava večja je šansa da se mogoče avto ustavi in če nimaš asistence boš častil še vleko.Več kot 50€ ne bo pri nobenem nepooblaščencu,če pa je to drago pa mesečno za Marprom pa čao.Pa če boste sami kaj srali pazite kako ga boste obrnil,ker na eni strani ima venec za ABS.

Bucko99
Stalni uporabnik

Kraj: Around Ljubljana

Napisal/-a Bucko99 Po mar 31, 2014 9:23 pm

čare je napisal/-a:.Pa če boste sami kaj srali pazite kako ga boste obrnil,ker na eni strani ima venec za ABS.

Točn to je pr men za*ebu kolega-znanc in ležaj lahko sam še stran vržeš :?
Sem rezkiral potem 170e za uradni servis, sedaj se pa po 10ih mesecih spet oglaša :x

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Po mar 31, 2014 9:41 pm

Pozdravljeni

Vsekakor je ceneje, če se pri nabavi da kakšen € več in se vzame kvaliteten ležaj .......................... res je veliko važno tudi od same montaže .................... vendar kakšne strokovne in kvalitetne montaže se ne sme pričakovati za 20€, že samo optika vozila je več ( v koliko je potrebno sneti premnik ).

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Po mar 31, 2014 9:41 pm

Ma spet nekdo odkriva toplo vodo.....
A nimaš enega sposobnega popoldanca na Ptuju, da menja ležaj? Takšno delo na štajerskem koncu stane 40, 50 eur. Če boš naredil 50 km, ti dam cifro dobrega mojstra.
Če pa ti to predstavlja prevelik strošek, potem pa, zdrav duh v zdravem telesu, pa hop na kolo.
Freude am Fahren

alien12
Nov uporabnik

Napisal/-a alien12 Ne apr 13, 2014 2:39 pm

Kaj naj rečem ... izkazalo se je, da je bila kriva guma, ki je proizvajala takšne simptome oops oops, tako da je z ležajem vse OK (trkam na les). Se pa pojavlja ena druga (bizarna) stvar, katero bom pa predstavil v drugi temi...

Vsem hvala za pomoč in koristne nasvete - so mi zelo pomagali.

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL Ne apr 13, 2014 3:59 pm

svašta :roll:

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Ne apr 13, 2014 4:11 pm

alien12 je napisal/-a:Tast sicer je "mehanik stare šole"

Hmmmmmmmmmmmmmm ............................... je pa šola res stara, da se že vnaprej ne loči zvok pnevmatike od ležaja :D

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus Ne apr 13, 2014 4:20 pm

Fan je napisal/-a:
alien12 je napisal/-a:Tast sicer je "mehanik stare šole"

Hmmmmmmmmmmmmmm ............................... je pa šola res stara, da se že vnaprej ne loči zvok pnevmatike od ležaja :D

Gumi voz so kasneje izumili, ko je stari že bil v penziji. ;)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov