Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
StajercS
Novinec

Kraj: MB

Renault Megane II - Volan crkne na avtocesti

Napisal/-a StajercS Pe mar 07, 2014 10:36 pm

Na Renault Megane 2, l.2003, 1.5dci ma moja problem. Ko se pelje po avtocesti v desni ali levi ovinek in se volan drži v tej poziciji,se volan 'zapeče' in se ne poravna,če ga spustiš. Enako se zgodi tudi če se volan drži par sekund naravnost, se zapeče naravnost. Ko ga hočeš rahlo v levo ali desno,ga ne spusti, ampak ga moraš sunit,da potem gre v željeno smer. Težko opišem občutek, je nekako tako,kot bi hotel zrjavelo matico odtegnit. Malo suneš,pa se odpusti.Le da moraš volan skoz 'odpuščat'. Če primerjam z mojim avtom je situacija taka,da lahko pri meni obračam volan s prstom, pri Meganu pa je treba v ovinek na avtocesti konstantno cukat volan,da lahko volan počasi premikaš v željeno smer.

Težko opišem. :? Npr. da je na avtocesti dolg desni ovinek. Treba sunit volan,da odpusti. Ga zasukaš v željeno smer. Držiš smer. Da malo popraviš smer vožnje, ga je treba spet sunit v levo ali desno, popraviš smer in tako dalje.
Sprva se je pojavljala napaka na vsako 'tretjo' vožnjo, zdaj je enako ob vsaki vožnji.

Avto je bil na Renault servisu v Ljutomeru parkrat,pa ne znajo,kaj bi blo lahko narobe. Ugotovitve pa so:
- Avto bil parkrat na optiki. Po optiki bi naj bilo boljše, ampak ker se je napaka sprva pojavila tu pa tam, mislim da to ni. Napaka se je pozneje zopet pojavila.
- S testerjem (OBD - prenosnik) je preveril,če je volan v poziciji (procent odstopanja),pa ni našel napake
- Parkrat je na pregledu namazal volansko letev, po tem bi naj blo boljše, ampak se je napaka čez dva ali trdi dni spet pojavila
- Letev po pregledu naj nebi mela lufta
- Končniki itd. bi naj bli vredu
- Predlagal je menjavo servo računalnika, ker bi lahko bila možna napaka, ampak stane to 1200€ in je brezveze to plačat,ker je okvara servo računalnika samo ugibanje, dejansko pa ne znajo kaj je narobe (servo volan na splošno dela)

Napaka bi se naj pojavljala samo ob hitrosti večji od cca. 50 km/h. Je pa manšeta na volanski letvi malo vtrgana. Je to možno,da bi volan tako zapeklo v pozicijo zaradi tega? Verjetno se bo menjala manšeta,pa upam,da bo kaj boljše.

Nimam jaz nobene ideje,kako rešit problem,ne pooblaščeni servis. Je pa napaka zaradi tega,ker je avto na avtocesti vsak dan 150km,še toliko bolj moteča. Če niti pooblaščeni ne znajo ugotovit natančno napake, bi blo najboljše,da se avto zapelje v prepad pa se kupi nemca! :evil: Edino, zaradi česa je ta avto zlat in bi ga blo zeloooo škoda, je vrhunsko mala poraba. O tem raje ne bi,da nebom lažnivec. :twisted:

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Re: Renault Megane II - Volan crkne na avtocesti

Napisal/-a ~toMmy~ Pe mar 07, 2014 10:56 pm

Mi smo "službenega" 2005 zadnjič dali na vleko v torek in bo očitno po delih kar lep izkupiček od njega, čeprav je totalno v ku***, tako da je tudi to ena varianta :D Drugače če paše računalnik od karavana 1.5 101 KM, se lahko pozanimam, če bi šel za kakšno vredu ceno...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
StajercS
Novinec

Napisal/-a StajercS Pe mar 07, 2014 11:05 pm

http://www.avto.net/_OPREMA/ad.asp?ID=8023170

To je ta servo računalnik? Prva slika. Ker za tako ceno se še grem pogajat, da mi pa oni na servisu dajo novega za 1200€, vrednost avta pa je tam 2k €, pa ne hvala. :D

Moram še malo cene za volansko letev pogledat,pa če bo skupni strošek tam 150€, mogoče probamo srečno,če ne pa gedoro montiram namesto volana. :mrgreen:

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Pe mar 07, 2014 11:17 pm

StajercS je napisal/-a:- Parkrat je na pregledu namazal volansko letev, po tem bi naj blo boljše, ampak se je napaka čez dva ali trdi dni spet pojavila
Je pa manšeta na volanski letvi malo vtrgana.

Pozdravljeni

Kakorkoli berem post, dobim občutek, da ni problem v neznanju servisov .......................... problem je drugje ................... Opisujete, da so namazali volansko letev, v isti sapi pa napišete, da je strgana manšeta . Kaj je bilo škoda 5-10€, da se jo bi menjalo, ker je bila stara doli, drugače niso mogli namazati letve. Vseeno kaj ima manšeta z opisano okvaro, če je strgana, jo je potrebno menjati, če pa je že podrto ............................. no ja, če je vse v tem stilu................
Tudi Nemce je potrebno vzdrževati/servisirati! :)

Vozilo priklopite na tester in preverite, pravilno delovanje:
- alternatorja
- senzorja na volanski letvi
- kakšne podatke pošilja senzor na volanski letvi ( koti ), da se vidi ali je s kablovjem ( stiki, konektorji ) vse OK
- če se je volan snemal, je lahko premaknjena pozicija

Zelo redko se zgodi, vendar se, pa je pametno preveriti ................... prepustnost cevi iz črpalke do volanske letve - nabere se lahko ena čudna "plastična" svinarija, ki deluje kot čep.
Osebno se bolj nagiban na premalo toka ali pa senzor..................... vse to lahko servis preveri brez velikih stroškov.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
StajercS
Novinec

Napisal/-a StajercS Pe mar 07, 2014 11:48 pm

Manšeta ni predraga,da se je nebi menjalo. ;) Sem pa 90% prepričan,da je manšeto samo odpel z notranje strani,namazal in zapel. Se ne spomnim točno,ampak vem,da je blo to 5 min na dvigalu,pa je blo konec.
Bom predlagal vse teste,ki ste jih omenili, na servisu. Pa manšeto bomo menjali. :D Potem pa upam,da najdemo težavo. Škoda je avta,ker je vizualno vse vredu,veliki servis je bil opravljen septembra,preventivno menjani ojnični ležaji, samo volan je za drek. :evil:

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko So mar 08, 2014 11:52 am

Kak način serva ma ta megan? Električnega? Ali elektro hidravličnega kot clio?
Če je elektro hidravlinčni ( elektro motorček žene pumpo za servo), je vse skupaj problem v tej sami pumpi (gor je tudi elektronika, ki uravnava to pumpo).
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
StajercS
Novinec

Napisal/-a StajercS So maj 03, 2014 10:14 pm

Evo nadaljevanje zgodbe. V torek je bila menjana volanska letev. Poleg tega so menjali še končnike in spodnji nosilec motorja (je mel malo lufta). Volan je,kolikor sem se mel možnost peljat nazaj na servis, zdaj vredu, čeprav v teh 50km nisem bil toliko pozoren nanj, ker sem bil totalno razpizdjen. Ko se je v torek moja pripeljala s servisa, je rekla, da je volan zdaj super, da gre avto lepše, pa še šalta se lepše. Sem misli,da za šaltanje malo pretirava, saj se na njem naj nebi nič delalo. Edino kaj so zaradi nosilca šarili tam spodaj. V to se nisem dosti spuščal. Ženske pač majo svoj ''filing''. Pa sva šla v Bauhaus. Peljem jaz. Pridema do križišča, hočem dat s četrte v tretjo, ne gre. Probam nazaj v četrto ne gre. Probam vse druge prestave, ne gre več v nobeno. Sma skoraj sred hitre ceste ostala, potem naenkrat gre šaltat v vse prestave,samo v prvo nikakor ne. Kot da bi nekdo prečko gor našvasal,da nebi šlo v prvo. Sem potem počasi v drugi speljal, parkiral pri Merkurju, probal kuplongo spustit, pritisnit, pa še vedno ni šlo v prvo, niti riverc ni šlo. Mislim,da sem avto enkrat ugasnil in prižgal nazaj, potem je tudi v rikverc šlo. Kličema serviseja, se zmenimo,da avto prišlepama do servisa, ga pustima pred vrati, ker je itak blo že vse zaprto in se bo pogledalo v torek. Edina sreča je bla, da sva skozi vse semaforje prišla pri zeleni, tako da je blo treba v drugi speljat samo enkrat pri Merkurju s parkirišča,drugače bi se mi ftrgalo.

Zdaj pa več ne vem,ali so na servisu kaj zjebal menjalnik, glede na to, da je prej normalno delal, po servisu bi se pa naj drugače šaltalo. Ali je res prekleta nesreča, da je crknil ravno zdaj. Ali bi tak ali tak crknil. Ali pa so Renaulti res avti, ko preživijo več časa na servisu, kot na cesti. Za nadomestni avto pa jutri sporočijo,če je kak na voljo v MB. Če ni,pa se lahko jebemo. Na šiht pa je nuja it.

Za popizdit. Boljše skoraj prodat avto,pa kupit nekaj kar bo vsaj delalo,čeprav po spil 3 litre več kot ta šparavček. Na koncu itak na servisu poberejo toliko denarja, da bi lahko bla poraba 10l,pa bi še ceneje prišli skozi. :evil: :roll:

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Ne maj 04, 2014 12:17 am

No, no, saj ni tako hudo. Z menjalnikom ni nič narobe ........................ predvidevam, da se je med demontažo/montažo volanske letve še kaj okoli vzvodja čaralo, ker je napota :(
Ja, vseeno je koliko vozilo potroši goriva, vožno je koliko je letno vzdrževanje vozila, vsaj za mene.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
StajercS
Novinec

Napisal/-a StajercS Po maj 05, 2014 6:13 pm

Diagnoza. Neki nosilec je odlomljen. Najbrž to,kar je Fan omenil. Zdaj hočejo še dodatnih 70€ met. Verjetno se ne bo plačalo, ker mam že pun falus tega. Pa še do srede ne mislijo tega menjati. Kako je z letvijo, če plačaš, potem pa oni rečejo, da morajo staro obdržati, ker gre v obnovo? Če sam kupiš obnovljeno, vem da staro daš nazaj in se s tem cena kompenzira. Ker mam namen zahtevat staro nazaj, ker mi to gre že na živec. Te oskubijo za 500€, delov moji verjetno niso niti pokazal, pol še po lomijo nekaj, zahtevajo še 70€, stare dele bi še obdržali,itd. :evil:

ED: Sem vprašal mojo,kaj so ji točno rekli,da je treba spet menjat, pa je rekla, da so rekli da je skurjena varovalka menjalnika (WTF??) in da je šel ležaj na nosilcu menjalnika? :?: Je komu kaj jasno mogoče? Varovalka bi lahko bla oni klipn na zajli. Mogoče je dol padel. Samo ne vem, zakaj bi pol rekli da je skurilo varovalko menjalnika? :roll:

Uporabniški avatar
StajercS
Novinec

Napisal/-a StajercS Sr maj 07, 2014 10:30 pm

Avto je prišel s servisa. Zdaj me še bolj peče glava. Oni tip kar direktno sprinta predračun,ne računa. Verjetno je že znal,da mi bo dvignilo pritisk, ker je blo sprva rečeno, da je stroškov za okoli 100€, zdaj mi sprinta ven 431€. Noben ni nič obvestil, da mislijo ceno dvignit za 4.5x , noben ni obvestil, da bi še naj blo kaj druga ''okvarjeno'' , na lastno roko gredo nekaj menjavat (če so sploh menjal, starih delov z drugih avtov majo tak ali tak na pretek), s tem da je cena zdaj precej višja. Glede končnega računa pa naj bi se še drugič zmenili.
Torej predračun:
Slika
Podatke o servisu in stranki sem zakril. Niso pomembni.
Torej ''menjat'' so se spravili vse to. V narekovajih zato,ker več nič ne verjamem.
1. Odlomljen naj bi bil nosilec. Med deli,ki sem jih zahteval nazaj, je res odlomljen nosilec.To je pod števiko 12. :
Slika
Slika nosilca
Slika
Menjano v menjalniku blo tudi pod številko 5 in 6:
Slika
Slike ''starega'' dela:
Slika
Slika
Slika
Slika

Tale zobnik meni deluje kot, da ni nič narobe z njim. Res pa nimam s temi dosti prakse,tako da lahko poveste, če deluje na oko kaj hin. Varovalki,ko prideta pod številko 6, sta v obe v dveh kosih. Tam ko je polamano, je raven rez.

Menjana pa je bila tudi potisna sklopka. Za potisno sklopko mi ni čisto nič jasno,zakaj je bla menjana, saj je lepo delala. Sklopka je mela dosti hoda, cukalo ni nič med pritiskom,itd. Tudi na do servisa je normalno delala.

Zanima me, ali je mogoče,da vse to crkne kar naenkrat?? Muči me tudi to,da je moja takoj po menjavi volanske letve in spodnjega nosilca motorja, ki mora biti tam okoli polamanega nosilca rekla,da menjalnik drugače dela. Zdaj pa vse to zruži. Je sploh možen ta vrstni red? Polama nosilec menjalnika, crkne oni zobnik v menjalniku, zlama prvo varovalko v menjalniku in zlama drugo varovalko poleg zobnika v menjalniku, ob tem pa še crkne potisna sklopka, s tem, da se je do servisa dalo z avtom normalno pripeljat 65km, res pa da brez prve brzine??

Uporabniški avatar
ajatola
Novinec

Napisal/-a ajatola Če maj 08, 2014 3:52 am

Tvoja soproga naj pod nujno zamenja serviserja.Najbolje je it k takšnemu,ki sam dela.Ker tukaj so res naklobasali popravil,ki so verjetno marsikaj oni tudi pokvarli.Ne more crknit pol avta v enem dnevu in to je čudno,da je nosilec menjalnika polaman .To je pa zato,ker so nekaj zabluzili ob menjavi volana.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov