Nasveti in napotki ter povpraševanja...

MMGOKA6574
Nov uporabnik

pneumatike z nastalo bulo

Napisal/-a MMGOKA6574 Po jun 23, 2014 1:08 am

Pred nekaj dnevi sem na platišča namestil letne pneumatike znamke goodyear exellence,(205/55 R 16 - in to made in france pravtako so bile letnika 2013 ne kakšne stare iz skladišča)katere sem lani poleti kupil nove in z njimi prevozil v poletju 99.% vožnje avtocesta ostali procent pa nekaj malega po mestu.In ko sem jih dal gor na alu platišča pri vulkanizerju(avto nima 8.platišč)mi je ta pokazal na 2-eh te bule,katere je obrnil na notranjo stran in jih dal na zadnja kolesa in mi svetoval,da jih ojača na tem mestu to bo danes dopoldne naredil.
Kako se bodo obnašale v naprej ne vem - bojda to gre tako sanirati.
Vprašanje se pojavi kako je lahko do tega prišlo in če je morda kdo od vas imel že takšen primer in kaj je storil oziroma tudi,če je vulkanizer na teh mestih pneumatiko ojačal ali je potem bilo OK - avto vozi samo relacije avtocesta po 250.km dnevno.
Zanima me še tudi,če v takšnem primeru lahko pneumatiko reklamiraš in ti jo zamenjajo z novo pri vulkanizerju?!
Vaša mnenja in podobne ali enake izkušnje - dobrodošla;)

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: pneumatike z nastalo bulo

Napisal/-a Fan Po jun 23, 2014 7:09 am

Pozdravljeni

Osebno menim, da je prepozno za reklamacijo pnevmatike - preveliko obdobje od nakupa. Nemogoče je dokazati, da ni bila kje naslonjena.
Ali se je kontaktiralo prodajalca, kaj je rekel??

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po jun 23, 2014 8:33 am

Če so bule na gumah, jih zamnejaj. To pomeni da je napaka v strukturi pnevmatike in jaz na tvojem mestu nebi reskiral.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Bat_zajla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Bat_zajla Po jun 23, 2014 10:02 am

Do te napake je vrjetno prišlo kasneje. Ko zapelješ v kako lukno ali rob, pride do notranje poškodbe (separacija slojev). Enak primer je, ko vidiš raztrgano gumo od tovrnjaka na cesti. Na avtomobilskih pnevmatikah ni tak velik problem, ker niso tako velike sile, na tovrnjaku pa bi ti jo sigurno razneslo. Tako gumo bi lahko reklamiral, če bi takoj to opazil, ko si jih montiral. Sedaj ti bodo samo rekli, da je prišlo do poškodbe kasneje (kar vrjetno je). Tisti ojačenje ne bo prav veliko pomagalo, ker se to lahko razširi naprej. Luknjo ni problem popravljat, tole je pa večji problem. Če se je poškodba zgodila zaradi udarca, je lahko na gumi več napak, ki pa trenutno niso vidne. Problem je tudi, ker voziš relacije in se guma bolj segreva. Jaz bi na tvojem mestu menjal tiste dve, pa bi mel mir.

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Po jun 23, 2014 10:20 am

Zdravo

Kolko sem jaz slišal od vulkanizerja je čas za reklamacijo pnevmatik (če gre za tovarniško napako) 3 leta.

Drugače pa je če je bila pri prodajalcu nepravilno skladiščena in sedaj po montaži ni lepo vizuelno okrogla in opleta (med vožnjo se čuti vibriranje) .... nebi bilo slabo pisno obvestiti prodajalca o težavi (v večini primerov zamenjajo).

Včasih imajo dalj časa zložene eno na drugi in spodnje plasti nasrkajo --- potem jih pa odprodajo po nižji ceni.

To slednje "zaležana guma" se s časoma delno popravi ..... nekdo ki se hitro ne vozi bi se moral z njimi nekaj časa voziti, da se normalizirajo in potem ponovno scentrirati ....

Lp

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Po jun 23, 2014 12:07 pm

Tako pnevmatiko takoj zamenjaj.

MMGOKA6574
Nov uporabnik

Napisal/-a MMGOKA6574 To jun 24, 2014 1:42 am

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Osebno menim, da je prepozno za reklamacijo pnevmatike - preveliko obdobje od nakupa. Nemogoče je dokazati, da ni bila kje naslonjena.
Ali se je kontaktiralo prodajalca, kaj je rekel??

V bistvu prodajalec je pooblaščen servis in ker seveda ni bilo debate o tem kako in zakaj je prišlo do tega bo sedaj vulkanizer povedal kako in kaj in če bo ta tako imenovana ojačitev pneumatike zadostovala saj avto vozi ves čas še naprej avtocesta in te pneumatike morajo z normalno uporabo zdržati več,kot eno poletno obdobje še posebej zato,ker je avto garažiran in pneumatike pravilno spravljene čez zimo v kleti v temi.
Ko pride avto od vulkanizerja bom lahko napisal kaj več o tem.
Verjamem,da je za reklamacijo malce pozno sedaj,ko je z temi pneumatikami prevoženih že dobrih 6.000.km in še niso bile poceni in tudi najprej so hoteli prodati pneumatike z oznako ROF - Run on Flat Tyre,ki je komad 120.euro in sem bil proti temu,ker ne potrebujem takšnih pneumatik,katere ima redko kdo,ki se vozi 99.% vožnje po avtocesti morda kje je po off road in podeželju potem morda ja a cena od običajne pneumatike do te ROF je znašala skoraj 30.euro po komadu.

Lep pozdrav

MMGOKA6574
Nov uporabnik

Napisal/-a MMGOKA6574 To jun 24, 2014 1:46 am

nebivedu je napisal/-a:Če so bule na gumah, jih zamnejaj. To pomeni da je napaka v strukturi pnevmatike in jaz na tvojem mestu nebi reskiral.

Tudi sam bi tole najraje storil a avto ne vozim jaz ampak moja prijateljica in odločitev je njena.Bomo videli najprej kako bo tole opravil vulkanizer?!

MMGOKA6574
Nov uporabnik

Napisal/-a MMGOKA6574 To jun 24, 2014 1:57 am

Bat_zajla je napisal/-a:Do te napake je vrjetno prišlo kasneje. Ko zapelješ v kako lukno ali rob, pride do notranje poškodbe (separacija slojev). Enak primer je, ko vidiš raztrgano gumo od tovrnjaka na cesti. Na avtomobilskih pnevmatikah ni tak velik problem, ker niso tako velike sile, na tovrnjaku pa bi ti jo sigurno razneslo. Tako gumo bi lahko reklamiral, če bi takoj to opazil, ko si jih montiral. Sedaj ti bodo samo rekli, da je prišlo do poškodbe kasneje (kar vrjetno je). Tisti ojačenje ne bo prav veliko pomagalo, ker se to lahko razširi naprej. Luknjo ni problem popravljat, tole je pa večji problem. Če se je poškodba zgodila zaradi udarca, je lahko na gumi več napak, ki pa trenutno niso vidne. Problem je tudi, ker voziš relacije in se guma bolj segreva. Jaz bi na tvojem mestu menjal tiste dve, pa bi mel mir.

Bat_zajla - Se popolnoma strinjam s teboj in tudi sam bi tako najbrž storil a odločitev žal ni v mojih rokah.Sam sem le želel slišati več mnenj in koristnih uporabnih nasvetov saj uporabniki imajo lahko mnoge izkušnje,ki lahko še kako prav pridejo in kot je mehanik dejal bule so bile na zunanji strani in jih je obrnil sedaj na notranjo stran in dal tile dve pneumatiki na zadnja kolesa ni pa povedal ali sta tile pneumatiki bili na sprednji pogonski osi ali zadaj že,ko se je pojavila bula na obeh,ki se lepo vidi s prostim očesom - upam,da vulkanizer bo enako povedal,kot ti in bo moja prijateljica upoštevala najboljši in najbolj varen predlog,ker avto res vozi 99.% poti avtocesta in to vsaka vožnja je po 90.min v eno smer.
Meni se je v lanskem poletju zgodilo,da sem za 2-3.cm na pokrovu jaška na makadam cesti od znotraj vrezal pneumatiko in je bila fuč za smeti po besedah vulkanizerja in lahko bi kupil eno novo pneumatiko a potem bi imel 3-stare in eno novo pa sem kupil 2.novi in upam,da bo tako storila tudi moja prijateljica,kajti ne vem kaj se lahko zgodi pri hitrosti 100-130.km/h,ko spusti ena ali obe pneumatiki na zadnjem ali zadnjih dveh kolesih...

MMGOKA6574
Nov uporabnik

Napisal/-a MMGOKA6574 To jun 24, 2014 2:03 am

Nikola_Tesla je napisal/-a:Zdravo

Kolko sem jaz slišal od vulkanizerja je čas za reklamacijo pnevmatik (če gre za tovarniško napako) 3 leta.

Drugače pa je če je bila pri prodajalcu nepravilno skladiščena in sedaj po montaži ni lepo vizuelno okrogla in opleta (med vožnjo se čuti vibriranje) .... nebi bilo slabo pisno obvestiti prodajalca o težavi (v večini primerov zamenjajo).

Včasih imajo dalj časa zložene eno na drugi in spodnje plasti nasrkajo --- potem jih pa odprodajo po nižji ceni.

To slednje "zaležana guma" se s časoma delno popravi ..... nekdo ki se hitro ne vozi bi se moral z njimi nekaj časa voziti, da se normalizirajo in potem ponovno scentrirati ....

Lp

P.S. Te pneumatike so bile zelo sveže,ko so se zmontirale na avto so bile stare šele 2.meseca in vozile so poleti kakšnih 6.000-7.000.km in se doma v kleti pravilno skladiščile in sedaj pri menjavi z zimskimi se je našla pojavila bula - vidna je bila,če je bila že prej,ko so se vzele iz platišč pa ne bi znal povedati - se pa strinjam z vsem,kar si povedal in bomo videli kakšna bo rešitev in najboljši predlog vulkanizerja upam,da ta pravi in ne le ojačevanje...

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Sr jun 25, 2014 12:20 pm

Zdravo

Če pravite da sta se buli pojavili po prevoženih 6-7k kilometrih na obeh hkrati je lahko vzrok za poškodbo gum podrta optika vozila.

Vsaj pri meni se je tako zgodilo s prednjima zimskima gumama (podobna kilometrina čez zimo) - ponavadi v paru nasrkata skoraj enake poškodbe... reklamacija v tem primeru ne bo uspešna ker ni to napaka proizvajalca.

Jaz sem po menjavi poškodovanih zimskih na letne (pri podrti optiki) spremljal situacijo in opazil neenakomerno temperaturo tekalne površine letnih gum.

Na notranjem robu tekalne površine so bile gume po daljši vožnji (pri predpisanem tlaku) občutno bolj segrete, kot na zunanjem.

Po nastavitvi optike se je temperaturna slika normalizirala.

Lp.

MMGOKA6574
Nov uporabnik

Napisal/-a MMGOKA6574 Če jun 26, 2014 3:09 am

Hvala vsem za vaša mnenja in nasvete in tudi midva sva se odločila,da je VARNOST za volanom najpomembnejša zadeva še posebej,ker avto vozi res ves čas na avtocesti in pri hitrosti 100-130.km/h in ne bova tvegala,da se kaj zgodi in zato tudi ti dve pneumatiki ne bosta šli na ojačanje k vulkanizerju in glede teh 2.pneumatik z bulama gredo dol z platišč in pridejo novi pneumatiki v primeru uspešne reklamacije v primeru neuspešne reklamacije pa bosta na zadnjih dveh platiščih 2.zimski do 01.novembra,(zakonodaja v Avstriji ima zimski čas že od 01.11.)ko v tem primeru prideta 2.novi zimski pneumatiki in ostaneta še dve stari.Ti dve možnosti sta na razpolago in oba meniva,da z temi stvarmi ni heca in čeprav so pneumatike praktično nove saj so bile na avtu od Avgusta do Novembra 2013 in res prevozile zelo malo kilometrov je kar je sedaj...
Verjamem,da bi morda reklamacija bila pri vulkanizerju lažje izvedljiva,kot bo ali ne bo morda na pooblaščenem servisu,kjer sta bili kupljeni in zmontirani lani avgusta,ko je avtomobil bil na servisu.
V naslednjih dneh bom tudi lahko napisal ali je bila reklamacija na pooblaščenem servisu uspešna ali ne?!

hermand
Novinec

Kraj: Rogaška Slatina

Napisal/-a hermand So jun 28, 2014 11:03 am

Če so znamke goodyear in so stare manj kot 3leta jih naj vulkanizer reklamira, pošlje v savo in bodo dali odgovor, kdo je kriv za nastalo napako .

Goodyear koncern (zajema znamke Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava, Debica): 3 leta od datuma prodaje (ob predložitvi dokazila o nakupu); do največ 6 let od datuma izdelave oziroma 3 leta od datuma izdelave (brez dokazila o nakupu)

lp

MMGOKA6574
Nov uporabnik

Napisal/-a MMGOKA6574 Ne jun 29, 2014 1:05 am

hermand je napisal/-a:Če so znamke goodyear in so stare manj kot 3leta jih naj vulkanizer reklamira, pošlje v savo in bodo dali odgovor, kdo je kriv za nastalo napako .

Goodyear koncern (zajema znamke Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava, Debica): 3 leta od datuma prodaje (ob predložitvi dokazila o nakupu); do največ 6 let od datuma izdelave oziroma 3 leta od datuma izdelave (brez dokazila o nakupu)

lp

P.S.Bom videl kako in kaj bo glede reklamacije in kako se bo dalo stvar urediti?!HVALA LEPA za podatke glede reklamacije in njenih rokov.

MMGOKA6574
Nov uporabnik

Napisal/-a MMGOKA6574 Pe jul 11, 2014 8:45 pm

HVALA LEPA vsem za omenjene nasvete,mnenja predloge,ki so mi dale misliti,da je zadeva resna in sva z prijateljico poskrbela,da sta omenjeni pneumatiki GOODYEAR Efficient Grip 205/55 R 16 - na katerih dveh je nastala omenjena bula z notranjene strani vidna,kot nekaj centimeterska zareza z nožem in zunanje,kot majhna buška,ki naj bi nastala ali zaradi napake v strokturi gume ali morda zaradi vožnje v kakšno večjo cestno luknjo,grbino ali robnik(vendar nič od omenjenega ni bilo storjeno v vožnji z temi takrat lani Avgusta montiranimi pneumatikami in voženimi do konca oktobra - edino,ko so bile snete jeseni iz ALU platišč na katerih so bile čez poletje seveda povsem nove in zmontirane prvič je takrat eden od fantov v delavnici(ne bom omenjal katere zaradi dobrega imena in reklame po tv je pa po celi sloveniji) imel,kar nekaj težav,ko je jemal pneumatike z platišč 2 od 4 sta šle precej težko dol vzeti,če joh je kaj pri tem poškodoval ali ne ali je bila takrat že bula na dveh ni povedal tole je povedal šele mehanik na pooblaščenem servisu,kjer je zraven rednega servisa zamenjal zimske pneumatike z letnimi in upozoril na buli na teh dveh pneumatikah.

Seveda z takšnima pneumatikama je bilo prevoženo le 400.km avtoceste na kar sva avto odpeljala prav k vulkanizerju enega od vulkanizerjev skupine VULKO Servisa in dobila res storitev na mestu in vzela dve novi pneumatiki sedaj DUNLOP Blueresponse 205/55 R 16,ker ni imel Goodyear-jevih pneumatik na zalogi in še v primeru kakršnekoli težave z pneumatikama imava možnost reklamacije,kar verjamem,da na pooblaščenem servisu ,kjer so bile kupljene pneumatike in zmontirane pri opravljenem servisu gotovo ne bo uspešno rešena,če se morda motim vam v naslednjem sporočilu napišem,kajti izgovori v smislu,da sva povozila robnik,kakšno luknjo ali neravnino na cesti bodo zagotovo prevladali in tako je bilo potrebno tudi seči v žep za 170.euro za tile 2.novi pneumatiki ali po 3.mesecih vožnje po avtocesti sta 2.pneumatiki FUČ zakaj pa se ne točno tako ne?

!Kljub temu,da sta bile stari le 4.mesece,ko sta bile zmontirane in še Made in France a vse tole v končnem pomenu ni nič doprineslo le tole,da ima sedaj avto,ki vozi 95% poti samo avtocesta po eni sezoni poletja in približno 4000-5000.km tole poletje že dve novi pneumatiki in še dve Goodyearjevi,ki sta še ostali OK.Upam le,da jih ni fant v servisni delavnici,ko jih je lani jemal z platišč pri tem poškodoval in nama tako naredil te nepotrebne stroške a da se kaj takšnega ne bo zgodilo tole jesen,ko gredo pneumatike letne dol in zimske gor(avto ima samo ena platišča),če je tole seveda vzrok in morda spet ne bosta dve šle dol - jeseni avto ne bo videl te delavnice pa če tudi imamo članski popust v primeru njihove krivde in poškodbe pneumatike letna članarina ne dosega še zdaleč ne zneska 170.euro.

Lp, Matjaž

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe jul 11, 2014 10:38 pm

Namesto "Lp" se raje potrudi in piši berljive krajše stavke, delaj odstavke (2 sem naredil jaz), postavljaj ločila ipd. Ker tole je popolnoma neberljivo :roll: :evil:

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Če avg 14, 2014 10:47 pm

@MMGOKA6574

Da ne bo tema čisto zamrla....

Podrto optiko vozila na pogonskih kolesih (bodisi zaradi počene vzmeti ali kakšnega drugega vzroka) se da enostavno (v grobem)
preveriti s porazdelitve temperature na tekalni površini gum.

Napolnjene morajo biti s predpisanim tlakom... po daljši vožnji se ustaviš in z roko potipaš tekalno površino.

Če temperatura ni enakomerna je to vzrok za podrto optiko ---> posledica je neenakomerna obraba tekalne (en rob bolj pobira).

Za las se pozna povečana poraba goriva ker gume ves čas malo zavirajo, jih radira, se pregrevajo.

Lp.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 15 gostov