Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Renault_user
Novinec

Clio III - včasih noče v prestavo??!

Napisal/-a Renault_user Pe avg 29, 2014 10:27 am

Pozdravljeni!

Imam naslednji problem. Kar naenkrat se mi je začelo dogajati, da mi noče dati v prestavo. Sicer največkrat noče dati iz 2. v 3., ampak na čase tudi vse druge lahko nagajajo - kakor se mu zazdi, ni nobenega pravila... En čas dela dokaj normalno (sicer malce trdo), nato ti pa lahko v največji gužvi sredi mesta zataji 1. in ni prijetno, ali pa 3. v kak klanec, ko želiš prestaviti iz druge (čeprav sem opazil, da nagaja bolj po ravnini)... Nato je potrebno dati v prosti tek, spustiti sklopko, jo ponovno pritisniti in poskusiti dati v prestavo. To potem pomaga in v 2. poskusu običajno da v prestavo. Včasih s 4. pospešujem proti 90km/h, nato želim prestaviti v 5., pa noče in je potem iz prostega teka težko zadeti prestavo oz. je pri večji hitrosti sploh noče, mogoče se potem lahko dokaj trdo da samo v 3. kar ni ravno dobro (včasih potem celo zaškrta, pa kljub temu, da držim stisnjeno sklopko :shock: )...Opazil sem še, da če avto teče na mestu v prostem teku in stisnem sklopko se rahlo spremeni zvok, ki prihaja iz motorja. Naj ponovim, da se lahko nekaj časa tudi dokaj normalno prestavlja, to se pač pojavi kadar se mu zazdi.

Zanima me ali lahko kaj uničim mašino, če se nekaj časa vozim tako oz. koliko lahko menjalnik ( včasih škrtanje, kljub pritisnjeni sklopki) vpliva na samo mašino? V naslednjem tednu imam namen narediti vsaj 1000 km. Kaj menite, bo to sploh šlo, ali lahko nenapovedano kaj odpove in ostanem na cesti? Mogoče kakšen nasvet? Prevoženih je 120.000 km.

Hvala in lp!

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Re: Clio III - včasih noče v prestavo??!

Napisal/-a esem Pe avg 29, 2014 10:42 am

Motorju ne bo nič, bo pa menjalniku in sklopki + vztrajniku. Koliko, se ne da povedat, lahko precej. Raje saniraj preden greš na tako pot - avtovleka precej stane.
Sicer pa to bolj kaže na težave s sklopko kot z menjalnikom. Naj jo (in sklopkin prenos - zajlo itd) na hitro pregleda mehanik. Lahko bi bile tudi težave s prenosom (od ročice do menjalnika), kar morda (ne vem, kako je pri cliu) lahko pogledaš sam, če imaš vsaj malo žilice.
Pa še ena zelo banalna - se je celo že zgodilo - si zadnje čase dal pod noge kak nov/debelejši tepih?

Renault_user
Novinec

Napisal/-a Renault_user Pe avg 29, 2014 11:12 am

Ne, ni novega tepiha, niti ni debel in sploh ne pride pod sklopko :D . Sklopka se vedno pritiska popolnoma do konca in nasploh se mi zdi, da sem na sklopko pazil oops ... No ja, vseeno gre lahko po gobe, kajne... Hvala za odgovor!

Renault_user
Novinec

Napisal/-a Renault_user Pe avg 29, 2014 1:10 pm

Malce bolj je očitna težava, kadar je hladen motor. Kadar gre, je pretikanje zelo trdo, kadar pa ne gre, ima pa človek občutek, kot da ni "zarez" za ročico menjalnika in da potiskaš ročico v prazno, ob zid... Je mogoče, da bi zaradi omenjene težave avto cukal ali kaj podobnega?

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe avg 29, 2014 1:26 pm

Saj nisi resen... Razumel bi te, če bi šlo za kak polnoleten avto, ki kliče po preši, ne pa da se greš z relativno novim avtom tako igrat! Zapelji avto takoj k mehaniku, pa naj zadevo zrihta (verjetno sklopka), ker samo od sebe sigurno ne bo šlo na bolje!

Verjemi, da je to dosti boljša rešitev, kot da ti "nenapovedano" (?????) crkne kje, naredi cel kup škode (se še zaletiš v koga, če ti ostane v prestavi), moraš iskat vleko, mehanika, prevoz...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Renault_user
Novinec

Napisal/-a Renault_user Pe avg 29, 2014 1:46 pm

Tommy, hvala, bo očitno treba ja... :?

Uporabniški avatar
sparky
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a sparky Pe avg 29, 2014 2:10 pm

Tudi moj glas gre sklopki in verjetno bo prvič menjana(120tisoč) :)

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Pe avg 29, 2014 2:27 pm

Pozdravleni

Kot so že predhodniki napisali, obisk mehanika/mojstra/popoldanca bo cenejši, kot čakanje. da dokončno odpove. Osebno se nagibam, sklopki, povezavam ročica/menjalnik, ali samo obrabljeno/premalo olje v menjalniku

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
tr00per
Stalni uporabnik

Kraj: kransterdam

Napisal/-a tr00per Pe avg 29, 2014 2:37 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravleni

Kot so že predhodniki napisali, obisk mehanika/mojstra/popoldanca bo cenejši, kot čakanje. da dokončno odpove. Osebno se nagibam, sklopki, povezavam ročica/menjalnik, ali samo obrabljeno/premalo olje v menjalniku

Lep pozdrav

x2. Skoraj gotovo je nekaj od tega...

Renault_user
Novinec

Napisal/-a Renault_user Pe avg 29, 2014 2:59 pm

Hvala vsem, ne ni bila še menjana... Lp!
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov