Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Čiščenje motorja - engine flush

Napisal/-a AgitatoR To sep 16, 2014 11:11 am

V avtu se je do sedaj uporabljalo originalno olje, Intervali menjave so bili na 20k km.
Ob nakupu avta, pred enim letom, se je uporabilo olje Aral SuperTronic. Ker je originalno olje, tako kot ta Aral, navaden čipšit, gre notri Motul EcoClean C2 - SAE5W30.

Motulova olja sem uporabljal in uporabljam na drugih avtomobilih in je bilo pri prvi menjavi olje popolnoma tekoče in črno, ker ima Motul močne detergente.

Zato me zanima, če je pametno pri bencinskem motorju s 178k km, narediti engine flush in s katerim sredstvom.

Prebral sem veliko menenj in so zelo deljena.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Carmack
Nov uporabnik

Re: Čiščenje motorja - engine flush

Napisal/-a Carmack To sep 16, 2014 11:23 am

Nekaj je že bilo govora o tem na forumu, mislim da je imel uporabnik @lisko prste vmes. O sredstvih sicer ne vem, bilo je pa nekaj govora o mešanici nafte in motornega olja. Nekaj poskusov uspešnih, nekaj pa...zaribanih. Bo lisko kaj več o tem povedal.

lp,

mropc
Stalni uporabnik

Napisal/-a mropc To sep 16, 2014 11:42 am

Obstajajo neki čistilci ki se ulijejo v motor (v staro olje) in nato se olje zamenja z novim. jaz bi uporabil to, nato pa dol vzel karter in očistil še njega.

ABRO MOTOR FLUSH 443ml je ugoden, imaš pa tudi druge.

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR To sep 16, 2014 11:50 am

Sicer je dražja varianta.... kaj pa če direktno vlijem Motul in ga čez 5k km zamenjam z frišnim (seveda obakrat tudi filter) ?
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

cre79
Nov uporabnik

Napisal/-a cre79 To sep 16, 2014 10:28 pm

AgitatoR je napisal/-a:V avtu se je do sedaj uporabljalo originalno olje, Intervali menjave so bili na 20k km.
Ob nakupu avta, pred enim letom, se je uporabilo olje Aral SuperTronic. Ker je originalno olje, tako kot ta Aral, navaden čipšit, gre notri Motul EcoClean C2 - SAE5W30.

Motulova olja sem uporabljal in uporabljam na drugih avtomobilih in je bilo pri prvi menjavi olje popolnoma tekoče in črno, ker ima Motul močne detergente.

Zato me zanima, če je pametno pri bencinskem motorju s 178k km, narediti engine flush in s katerim sredstvom.

Prebral sem veliko menenj in so zelo deljena.

Zakaj misliš, da je aralov supertronic, predvidevam 5w30 longlifeIII slabo olje? Glej specifikacije(aralovo sama odlična vw504&507, MB229.51 !), ne pa posplošuje na znamke.

Kater avto pa je? PSA skupine motor? In zato specifikacija PSA B71 2290 in posledično motulovo olje HTHS le 3.0(namerno nizek zaradi manjše porabe, ne pa obrabe).

Malo primerjaj lastnosti olj različnih standartov.
http://www.lubrizol.com/apps/relperftool/pc.html

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Sr sep 17, 2014 6:00 am

AgitatoR je napisal/-a:h in je bilo pri prvi menjavi olje popolnoma tekoče in črno, ker ima Motul močne detergente..

Pri mojem dizlu pride tudi črno olje ven. To je zaradi detergentov - po tvoje? Po moje se pa motiš, niti mi ni jasno, zakaj bi moral čistiti motor, saj ni osran od bogve česa.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Sr sep 17, 2014 6:24 am

uros11 je napisal/-a:
AgitatoR je napisal/-a:h in je bilo pri prvi menjavi olje popolnoma tekoče in črno, ker ima Motul močne detergente..

Pri mojem dizlu pride tudi črno olje ven. To je zaradi detergentov - po tvoje? Po moje se pa motiš, niti mi ni jasno, zakaj bi moral čistiti motor, saj ni osran od bogve česa.

Seveda je, v motorju se nabirajo usedline/saje/raznorazni sedimenti al karkoli pač že. In nabirajo se v karterju, oljnih vodih in zna bit da tudi po stenah valjev, kar pomeni, da je manj olja, ki dejansko maže. Zato pa sploh SO detergenti v olju kot aditivi. Nenazadnje pa 20k km morda niti ni idealen interval, bi blo boljše, če bi bil bolj proti 15k km...

Sem pa mnenja, da bi bili razni "engine flush-i" v tem primeru verjetno pretirani, ker Aral NI slabo olje. Razen, če so ti prodali kakšen ponaredek...

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Sr sep 17, 2014 6:58 am

Če menjuješ olje na 15-20k km, ga jst s tem ne bi sral. Mislin da ni potrebe.

Pred kratkim smo na sdi-ju mogli karter zamenjat, ker je stari bil močno poškodovan. Jr redno servisiran in avto pri 255 000km ni imel nobenih osedlin (kar je tudi mene presenetilo, ker se je vedno vlivalo aral olje).
Sem od kolega rabljenga dobil, ki je bil zariban motor. Seveda na dnu karterja je bilo 1 cm osedlin in prav zaradi tega naj bi motor zaribu, ko nihce ze vec kot 2 let se ni menjavalo olja ali tudi kontrolirano nivo olja.
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr sep 17, 2014 7:52 am

Ma lahko vržeš notr engine flush dodatek. Če mu bo naškodlo, potem je motor že itak bil v pizdi.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Sr sep 17, 2014 9:11 am

cre79 je napisal/-a:

Malo primerjaj lastnosti olj različnih standartov.
http://www.lubrizol.com/apps/relperftool/pc.html

Super tole -hvala ;)
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 Sr sep 17, 2014 6:16 pm

uros11 je napisal/-a:

Očitno je usran, če olje pride črno ven, čene bi bilo po uporabi še vedno lepe rumene barve. :D . Kolikor jaz vem olje vsebuje detergente, njihov namen je čiščenje motorja in disperzante, njihov namen je da umazanijo držijo razpršeno v motornem olju, da se ne nalaga na površine, da ta umazanija med delovanjem vozila kroži po motorju in skozi filter, ter da ob menjavi vse izteče ven.
http://actinia.si/zanimivosti/miti_o_motornih_oljih/
Beri pod točko 2.

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 Sr sep 17, 2014 6:45 pm

uros11 je napisal/-a:

Očitno je usran, če olje pride črno ven, čene bi bilo po uporabi še vedno lepe rumene barve. :D . Kolikor jaz vem olje vsebuje detergente, njihov namen je čiščenje motorja in disperzanti, njihov namen je da umazanijo držijo razpršeno v motornem olju, da se ne nalaga na površine, da ta umazanija med delovanjem vozila kroži po motorju in skozi filter, ter da ob menjavi vse izteče ven. Preberi si na tem linku, pod točko 2. http://actinia.si/zanimivosti/pogosta_vprasanja/ Sicer pa to preberite tudi ostali, ki vas zanimajo dejstva o motornih oljih.
No, ali pa ko nekateri pravijo, da ko so zamenjali olje z drugim, čeprav kakovostnim, da mu ga je začelo več pit zato je nazaj na prejšnjega prešaltal. Čisto spodaj pod točko 14 piše to: Glede na to, da imajo olja različne aditive, se lahko novo olje, še posebej od začetka, obnaša drugače kot staro. Možna je povečana poraba olja v začetnem obdobju prilagajanja.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Če sep 18, 2014 1:17 pm

Jaz ne bi uporabljal čistiola, ker lahko odlušči kakšne neprijetne odkruške in jih nagoni v vodila. Nekateri motorji nimajo nikoli svetle barve olja, kar nikakor ni napaka ali kaj slabega.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe sep 19, 2014 10:46 pm

Carmack je napisal/-a:Nekaj je že bilo govora o tem na forumu, mislim da je imel uporabnik @lisko prste vmes. O sredstvih sicer ne vem, bilo je pa nekaj govora o mešanici nafte in motornega olja. Nekaj poskusov uspešnih, nekaj pa...zaribanih. Bo lisko kaj več o tem povedal.

lp,

Bom povedal...Samo prvo mi povej kateri poskusi so se končali z ribanjem?
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 10 gostov