Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Kraj: Mal naokol

Fiat tipo 1.4 ie ropot v motorju

Napisal/-a xsara So okt 11, 2014 5:18 pm

Pozdrav

Ena stvar me zanima, že nekaj časa opažam ropot v motorju, tam pri okoli 2000 obratih, ropota takrat ko je avto
ogret, nikoli v prostem teku. Drugače je redno servisiran. Kot je to tipično za tok starga fiata porabi tudi okoli liter olja
na servisni interval cca 7000 letno. No danes sem pač redno gledal nivo olja in ga dolil cca 1 deci do max oznake in glej zlomka ropota skorajda ni slišati, kaj bi lahko pomenil tist deci olja manj od oznake max na palčki, da začne ropotati, se komu kaj sanja ali pa ima ali je imel isti problem?

Hvala za odgovore, lp
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......

gaszajla
Novinec

Re: Fiat tipo 1.4 ie ropot v motorju

Napisal/-a gaszajla So okt 11, 2014 5:28 pm

Ti jaz povem.Imel sem popolnoma novega tipota 1,4 in je trošil liter olja na 1000 km.To je pri njemu normalno.Ropot pri toplem je pa tako.Ropota res okrog 2000 obratov in to je na skoraj vseh.Nič ni narobe.Imej v njemu olja malo izpod polovice mere na šipki in tega ropota ne bo.To je isto tako bilo na mojem novem.Ko imaš olje na max se sliši nabijanje. Nikoli imet na njemu olja na max

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Napisal/-a xsara So okt 11, 2014 5:44 pm

Zanimivo, informacije iz prve roke 8) hvala, sam tko me zanima da mi ne bo kaj dokončno zaropotalo, pa kaj to tolčejo dročniki, ventili, gred ali kaj drugega? Sicer je star ja.c sam ima malo kilometrov in nič rjavine, tako da pač ga bom mel dokler se bo dalo, mi pa ni ravno kul če kej zaruži če bom ignoriral to ropotanje, aja olje notr je pa elf 5w-30, sicer pa je ropotanje prisotno ob kakršnem koli olju.

gaszajla
Novinec

Napisal/-a gaszajla So okt 11, 2014 6:47 pm

Lej.probaj odlit olja.malo iznad minimuma pusti.nima kaj bit.in če ne utihne pol išči naprej.jaz sem eno leto gruntal.noben servis ni znal.slučajno sem ugotovil ko je blo olje na minimumu.to ti je najcenejša preizkušnja.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare So okt 11, 2014 7:15 pm

Daj ti prvo olje zamenjaj za 10 w 40 to je posodobljen motor od stoenke in ne rabi nekega super sintetičnega olja.Moj ni nikoli ropotal,sicer je bil 1.6 ampak saj je isti drek.

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko So okt 11, 2014 7:20 pm

meni ni tič ropotalo, pa sem imel olje vedno polno ali malo pod oznako.....spilo mi ga je pa 0,5l na cca 8000km....čist normalno....je pa res že dolgo, kar sem si ga lastil

pišem pa zaradi druge stvari....jaz Italiana nebi imel olje pri MIN nikioli!!! Sicer bolj poznam alfe, ampak če je olje pri MIn je lahko hitro kaka "težava" :mrgreen:
Nasvet, da daj olje na minimum je za moje pojme :huh:
lp

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Napisal/-a xsara So okt 11, 2014 7:23 pm

čare je napisal/-a:Daj ti prvo olje zamenjaj za 10 w 40 to je posodobljen motor od stoenke in ne rabi nekega super sintetičnega olja.Moj ni nikoli ropotal,sicer je bil 1.6 ampak saj je isti drek.

Je bla tut že selenia 10-40 not pa je blo isto, s to razliko če je blo na max je blo kul, če je blo pa deci ali dva manj je pa že ropotal

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan So okt 11, 2014 7:43 pm

Gricko je napisal/-a:
pišem pa zaradi druge stvari....jaz Italiana nebi imel olje pri MIN nikioli!!! Sicer bolj poznam alfe, ampak če je olje pri MIn je lahko hitro kaka "težava" :mrgreen:
Nasvet, da daj olje na minimum je za moje pojme :huh:
lp

X2

Ja, težava se imenuje - blokiranje motorja

Pomeri se pritisk olja ( manometer ) pri max in na polovici olja, pa se hitro vidi kaj ropota.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov